Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S testováním ve školách jednou týdně nesouhlasí Pedagogická komora, řekl pro Blesk Zprávy její šéf

Autor: tsv, ČTK, ula - 
10. ledna 2022
16:36

Ve školách bude od 17. ledna povinné testování na covid jednou týdně antigenním testem. Novinářům to dnes při návštěvě Fakultní nemocnice Brno řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V případě pozitivity bude následovat PCR test, karanténa a izolace bude pět dní. Nyní se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi pro Blesk Zprávy uvedl, že s touto změnou komora nesouhlasí.

„Dohodli jsme se, že u škol od 17. ledna bude testování jednou týdně antigenním testem. Je potřeba říct, že naše děti už byly utestované,“ uvedl Válek. Zmínil to jako jednu z informací, kterou může po dohodě s premiérem Fialou poskytnout před středečním jednáním vlády.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) krátce poté na twitteru uvedl, že testování bude v pondělí. „Nadále bude pokračovat konfirmace PCR metodou,“ uvedl Gazdík.

Prezident Pedagogické komory Radek Sárközi se vyjádřil k tomu, že se od příštího týdne bude ve školách testovat jen jednou: „Za Pedagogickou komoru nesouhlasíme, aby se ve školách testovalo pouze jednou týdně, zatímco všude jinde se bude testovat dvakrát týdně,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

„Máme validaci pomocí PCR, to znamená, že máme přesně pod kontrolou, jak se omikron v populaci šíří. A chráníme školy. Je to vidět na tom, že se podařilo udržet výuku v plném rozsahu,“ doplnil k testování ve školách ministr Válek. „V žádném případě nedojde k ohrožení zdravotnictví, v žádném případě nedojde k ohrožení sociálních služeb. Péče o naše pacienty je pro tuto vládu naprosto klíčová priorita,“ dodal.

Podle rozhodnutí vlády se minulý a tento týden testují na covid-19 všichni žáci a zaměstnanci základních a středních škol v pondělí a ve čtvrtek. Metoda PCR s laboratorním rozborem potvrdila nákazu covidem-19 asi u třetiny antigenních testů, které vyšly při testování ve školách minulé pondělí pozitivní.

Nákaza se přesnějším PCR testem potvrdila u 1236 žáků a 177 pedagogů a dalších zaměstnanců. Celkem se ve školách testovalo zhruba 1,45 milionu lidí. Pozitivních bylo 0,1 procenta. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Tým Chytré karantény minulý týden uvedl, že antigenní testy ukázaly pozitivní výsledek u 0,33 procenta testovaných.

Celkem 14 milionů antigenních testů na covid-19 do škol dodá společnost Masanta za 13,89 koruny za kus. Stát tak za testy zaplatí téměř 194,5 milionu korun. První várka testů dorazí do skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) 14. února, řekl dnes ČTK její předseda Pavel Švagr. Testy správa rezerv nyní pořídila levněji než při posledním výběrovém řízení, kdy jeden test stál 16,69 koruny.

Správa rezerv má v systému 45 firem, obdržela nabídku od devíti z nich. Nákup testů schválila ve středu 29. prosince vláda. První várka, která dorazí do skladů v polovině února, bude čítat 2,8 milionu testů. Poslední část o 5,6 milionu kusech dorazí 1. března. „Specifikaci k této zakázce dodalo ministerstvo zdravotnictví,“ řekl Švagr.

Testování v práci a léky na covid

Válek během tiskovky zdůraznil, že testování se nebude týkat jen studentů a zaměstnanců institucí. Ta samá pravidla budou platit i pro pracovníky mimo školský sektor.

„Tak, jak jsme nasadili režimová opatření ve školách, stejným způsobem nasadíme velmi promyšlená a sofistikovaná opatření u všech zaměstnanců. A to je dvakrát týdně antigenní test, eventuálně jednou za tři až pět dnů. Toto je zásadní kámen toho, abychom kontrolovali šíření omikronu,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví.

Ministr Válek se během tiskovky vyjádřil i k objednávce léků na covid od společnosti Pfizer. „V pátek jsme jim poslali všechny naše podmínky, peníze máme, množství léků jsme zjistili. Dokonce jsme se domluvili s Fakultní nemocnicí Bohunice, Fakultní nemocnicí Brno, že se postará o distribuci. Šéfka této lékárny velmi vstřícně nastavila režim a debatuje s ostatními, jak to udělat, aby se ten lék dostal co nejrychleji k těm ostatním. Teď je to na New Yorku.“

„Jsme jedna z prvních zemí, která to dostala takhle daleko,“ doplnil na závěr.

V Česku se dosud nakazilo koronavirem 2 528 146 lidí, 36 590 pacientů zákeřné nemoci podlehlo. Celkem se podalo 16 012 615 dávek vakcíny. Dokončené očkování má 6 700 424 Čechů, tedy 62,7 procent populace.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

maxpax ( 10. ledna 2022 19:37 )

Co to meleš? Jedním testem 20 žáků...
Takže už nová vláda neřeší plamenomet omikron, ale pouhý sběr dat regulaci průběhu (tedy o občany nestarat a všechny nechat osudu promoření)...

Bože můj, co vy to máte za mozky

maxpax ( 10. ledna 2022 19:33 )

Válkovi stačilo pouhých několik hodin , aby změnil názor na testování ve školách.
Ale to je přesně jeho styl, hrát na všechny strany. Říká jednou tak podruhé naopak , aby nakonec mohl říci já jsem to přeci říkal .

maxpax ( 10. ledna 2022 19:29 )

10.ledna v 50 :
„Zvýšená frekvence testování dvakrát týdně (od 17.1.) sníží riziko zavlečení případné infekce mezi ostatní zaměstnance,“ míní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09), který v tom vidí analogii pro pravidla, která už platí na školách.

10.ledna v 16:35
Ve školách bude od 17. ledna povinné testování na covid jednou týdně antigenním testem. Novinářům to dnes při návštěvě Fakultní nemocnice Brno řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Stano1963 ( 10. ledna 2022 17:41 )

minulá vláda se vykašlala na PCR testy pro školy, kdy stačí jedním testem vyhodnotit 20 žáků. Antigenní testy jsou většinou dost mimo. Dnes jde spíš o sběr dat o epidemii a jak regulovat její průběh

UFO1 ( 10. ledna 2022 16:33 )

Testy necitlivé na deltu a omikron jsou zbytečně i 1 týdne,velká OSTUDA
vlády,která kritizovala Babiš.vladu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa