Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zaměstnanci, připravte si nosy! Testy a tresty v otázkách a odpovědích

  • Autor: bel - 
    10. 1. 2022
    05:00

    Od pondělí 17. ledna musí prakticky všichni pracující podstupovat nejméně 2x týdně antigenní test. Ti, kterým vyjde pozitivně, pak automaticky nastoupí na pět dní do karantény. Jak se zaměstnanců nová opatření dotknou?

  • 1.Co bude jinak?

    Dosud se musí v práci prokazovat negativním testem jen lidé s nedokončeným očkováním, ti se testují 1x týdně. Nově se budou testovat také plně očkovaní i ti, co už nemoc prodělali. A hned 2x do týdne nebo každých 3 - 5 dnů v závislosti na druhu směny či profese – přesná pravidla ministerstvo zveřejní v řádu dnů.

  • 2.Proč vůbec?

    Důvodem jsou obavy z šíření extrémně nakažlivé varianty omikron v pracovních kolektivech. „Zvýšená frekvence testování dvakrát týdně sníží riziko zavlečení případné infekce mezi ostatní zaměstnance,“ míní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09), který v tom vidí analogii pro pravidla, která už platí na školách.

  • 3.Kdo musí?

    Vláda ve středu rozhodla, že od 17. ledna se budou muset testovat prakticky všichni – od zaměstnanců soukromých firem přes úředníky až po živnostníky či jednatele firem. Na osoby samostatně výdělečně činné čeká antigenní samotest rovněž s frekvencí dvakrát za týden, s výjimkou těch, kteří se v místě výkonu činnosti nesetkávají s dalšími osobami.

  • 4.Má někdo výjimku?

    Vedle těch, co pracují z domova, výjimka platí i pro osoby, které mají negativní PCR test ne starší než tři dny, nebo laboratorní antigenní test s negativním výsledkem ne starší než den.

  • 5.Čím a jak často?

    Testování má probíhat nejméně jedenkrát za tři dny, s odstupem nejdéle pěti dnů. Zaměstnanci si provedou sami odběr pomocí antigenního testu, který jim zaměstnavatel poskytne.

  • 6.Co když vyjde pozitivně?

    Pozitivní výsledek testu zaměstnanec hned oznámí zaměstnavateli a nastupuje rovnou do karantény. Nově už nepůjde na potvrzující PCR test. Délka izolace i karantény se od příštího úterý navíc zkracuje, jednotně na pět dní. Pro OSVČ platí v případě pozitivního antigenu stejný postup.

  • 7.Kdy se může vrátit zpět?

    Jsou dvě možnosti. Po pěti dnech v karanténě hned v první den na pracovišti zaměstnanec podstoupí antigenní samotest. Může ale také jít na potvrzující PCR test, a pokud ten vyjde negativně, hygiena mu karanténu ukončí. Lidé, kterým byla karanténa a izolace ukončena, ale ještě následujících pět dní musí nosit respirátor.

  • 8.Pro koho je pět PCR testů zdarma?

    Nárok na 5 PCR testů na pojišťovnu budou mít od příštího týdne všichni, tedy nejen lidé do 18 let, osoby očkované alespoň jednou dávkou nebo ti, kteří se nemohou očkovat z důvodu kontraindikací.

    Video  Karanténa a izolace i pro očkované. Ale jen na pět dní, rozhodla vláda  - ČTK
    Video se připravuje ...

     

  • 9.Co když někdo test odmítne?

    V takovém případě musí zaměstnavatel svého pracovníka ohlásit hygieně. Zaměstnanec pak také musí na pracovišti nosit po celou dobu respirátor, dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních osob a stravovat se odděleně, anebo, jde-li to, pracovat z domova. Jan Rafaj ze Svazu průmyslu a dopravy míní, že v krajním případě by šlo zaměstnance pro porušení pracovní kázně i vyrazit.

  • 10.Kdo to zaplatí?

    Antigenní samotesty budou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Firmy či živnostníci si je ale musejí pořídit sami a mít pro první celoplošný test 17. ledna dostatek zásob. Žádosti o proplácení testů je možné podávat na portálu samotesty-covid.cz, nárok na příspěvek má být nejvýše 60 korun včetně DPH na jeden test.

  • 11.Jak dlouho s tím budeme žít?

    Plošný screening ve firmách podle ministra Válka potrvá dva až tři týdny. Pak prý bude možné vyhodnotit, jak se omikron na pracovišti šíří.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mravenecek12 ( 10. ledna 2022 14:39 )

Fakt? Tak verte sve lzi.

mravenecek12 ( 10. ledna 2022 14:38 )

Jenze po tuto dobu se neplati zdravka a socka, ale na to musite mit prave ten papir od hygieny.

mravenecek12 ( 10. ledna 2022 14:32 )

A co se podepisuje? Nic takoveho se nepodepisuje, ale nejlepe to vedi ti, kteri nejsou naockovani.

mravenecek12 ( 10. ledna 2022 14:31 )

Stale nevidim odpoved na otazku, kdo vypise karantenu? Zamestnanec zjisti pozitivni test a okamzite ma jit do karanteny, tu vypise kdo? Vzdyt se neda nikam dovolat?

janek490 ( 10. ledna 2022 13:07 )

Hlavne jim podepiste, ze kdyz vas zmrzaci , ze vam nic nedluzi, nemusi se starat o vase deti ani o vas , maji na to VAS VLASTNI PODPIS. Podepsanim se dobrovolne stavate pokusnou krysou americke spolecnosti. Zmrzaci vam decka, ale to je v poradku. Oni uz tu nebudou az se to projevi.
Hlavne co nejvice davek aby do vas vpravili co nejvice nanocastic a plne rozhodovali kdy umrete.Staci dat tri ctyri davky a budete na dalkove ovladani.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa