Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čínské město se rozhodlo pro striktní „domácí vězení“. Týká se všech 13 milionů obyvatel

Autor: tsv - 
22. prosince 2021
17:17

Vedení čínského města Si-an náhle kvůli rostoucímu počtu lidí nově nakažených koronavirem přistoupilo k přísnému zákazu vycházení. Pro základní potřeby může rodina každé dva dny vyslat pouze jednoho člověka, uzavřely se školy, letiště, restaurace a kulturní místa a byl přerušen provoz dálkových autobusů.

V Si-anu bylo za jeden den zaznamenáno 52 nových případů covidové nákazy, od devátého prosince tak bilance vystoupala na 143. Úřad v reakci na zhoršující se situaci vydal prohlášení, ve kterém oznamuje striktní zákaz vycházení a cestování za hranice města. Opatření bude platit od středeční půlnoci.

„Domácnosti budou mít možnost jednou za dva dny vyslat jednoho člena rodiny, aby nakoupil základní potřeby,“ prohlásilo vedení Si-anu. Uvězněno v domovech tak bude bezmála 13 milionů lidí.

Zavřené školy a zrušené lety

Porušení zákazu bude město tolerovat pouze v případě krajní nouze. O případný odjezd z města budou lidé muset zažádat a počkat na schválení, které jim město garantuje jedině v tom případě, že důvod odjezdu uzná za dostatečně závažný.

Kromě zákazu vycházení nařídil úřad okamžitě uzavřít všechny místní školy, galerie, restaurace a obchody kromě supermarketů a prodejen potravin. Výjimka se týká také lékáren a zdravotnických zařízení. Zaměstnavatelé mají svým zaměstnancům umožnit práci z domova.

Podle informací zveřejněných serverem DailyMail bylo zrušeno 85 procent letů, ať už do města nebo z něj. Omezené byly i kapacity v dopravních prostředcích a trasy dálkových autobusů byly dočasně zakázány.

Město v rámci své proticovidové taktiky od úterý testuje všechny místní obyvatele. Testování je povinné.

Video  Léčba nemocných koronavirem: Čínské nemocnice praskají ve švech (2020)  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa