Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Otec (†49) dvanácti dětí podlehl covidu. Nenašlo se pro něj lůžko s důležitým přístrojem

Autor: tsv - 
24. září 2021
19:33

Po měsíci boje s těžkou formou covidu zemřel otec dvanácti dětí, Texasan Reed Hickson (†49). Jeho rodina strávila Reedovy poslední dny sháněním speciálního přístroje, který by mu díky filtraci krve mohl zachránit život. Lůžko se bohužel nepodařilo najít včas. Rodinný přítel nyní shání peníze na zaplacení léčebných výdajů. Smutný osud rodiny zveřejnil server DailyMail.

Jeden den před Reedovou smrtí žádala jeho žena Gina své známé na facebooku, aby rodině pomohli sehnat takzvaný přístroj ECMO (tedy stroj zodpovědný za mimotělní membránovou oxidaci). Při napojení na speciální lůžko zde dochází k odčerpání krve, kterou stroj mimo tělo okysličí a zbaví oxidu uhličitého. Okysličenou krev poté přístroje pumpují zpět do žil pacienta.

Přístrojů ECMO je v době pandemie velký nedostatek, stejně tak i techniků, kteří jsou vyškoleni na jejich údržbu. Reedův přítel, doktor Andy Wilson, obvolával všechny možné nemocnice, některé až z daleké Arizony, Oklahomy nebo Floridy, s úmyslem sehnat lůžko s ECMO technologií. Jeho úsilí bohužel skončilo neúspěšně.

Třikrát v nemocnici

Reed se stejně jako zbytek jeho rodiny nakazil koronavirem v srpnu. Ostatní členové rodiny zaznamenali jen lehké příznaky, které si původně s covidem ani nespojili, Reed byl ale během dvaceti dnů od nákazy hospitalizován hned třikrát.

Nejdříve ho přijali do nemocnice kvůli problémům s dýcháním. Na lůžku strávil deset dní. „Vrátil se domů a zase se mu dařilo skvěle,“ vzpomíná zdrcená Gina. „Chodil ven na sluníčko a cítil se mnohem lépe.“

O několik dní později se ale opět vrátil do nemocnice, která ho nakonec přesunula na jednotku intenzivní péče. „Ocitla jsem se v situaci, kdy jsem musela čelit faktu, že Reedova jediná šance na přežití bylo připojení na ventilátor,“ napsala Gina v příspěvku na facebook.

„Bojoval a bojoval a bojoval a prosil o to, aby tu mohl zůstat se svou rodinou. Viděla jsem to, sledovala jsem to každý den celý měsíc.“ Reed za sebou zanechal manželku, se kterou byl ženatý 29 let, a svých dvanáct dětí: Caylu, Masona, Leiu, Connora, Reece, Lily, Morgan, Lance, Chase, Hensley, Casena a Rykera.

Rodinný přítel Wilson na stránkách GoFungMe pro rodinu založil charitativní sbírku, která má pomoct pokrýt nemocniční dluhy a pohřební výdaje. Za dva dny se podařilo vybrat 65 700 dolarů (1,4 milionu korun). „Zlomilo nám to srdce a díra, kterou jeho smrt zanechala v životech rodiny, je obrovská,“ napsal Wilson.

„Ta nejtěžší věc, kterou jsem kdy musela udělat, bylo vrátit se domů a říct mým dětem, že jejich tatínek už se nevrátí,“ svěřila se Gina Hicksonová během rozhovoru se stanicí KBTX. To, zda byl Reed očkovaný proti koronaviru, nebo ne, rodina sdělit nechtěla.

Z více než 29 milionů texaských obyvatel se zatím nechalo naočkovat padesát procent. Země hlásí průměrně 386 nakažených na každých 100 000 lidí.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa