Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymula: Čeká nás dvoutýdenní prudký růst. A proč má výhrady k opakovanému očkování?

Autor: vei - 
16. ledna 2022
05:00

Počty nakažených rostou a příštích 14 dní tomu nebude podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly jinak. Očekává prudký nárůst pozitivně testovaných. Zároveň ale také kritizuje vládu za to, jak nastavila rozdílně od pondělí testování ve školách a jak u zaměstnanců. Podle Prymuly také není možné přeočkovávat proti koronaviru stále dokola, protože se tělo už si s vakcínami neporadí a nebude proti nákaze chráněno.

Podle Prymuly se chová omikron přesně tak, jak ukazují modely v řadě zemí. Současná mutace koronaviru se prý vyvíjí podobně jako varianta delta, jen mnohem rychleji. Za pátek přibylo v Česku přes 13 tisíc případů, nejvíc od poloviny prosince. A z údajů z celého týdne je patrné, že epidemie znovu sílí. „Teď jsme v té dolní fázi tohoto vývoje, kdy se začal uplatňovat omikron, začal nabývat na síle. A už tady vidíme vlastně první týden, kdy dochází k jednoznačnému nárůstu,“ uvedl Prymula v rozhovoru pro ČT. 

O týden později pak očekává nakažených ještě mnohem více. „V podstatě podle všech předpokladů by ten nárůst měl být poměrně prudký během nějakých 14 dnů, pak bude docházet k poklesu. Ten může být třeba třítýdenní, měsíční, logicky zátěž nemocnic bude mít poměrně významnou prodlevu, takže ty nemocnice budou ještě zatíženy určitě během února, ale potom by mělo skutečně dojít k poměrně významnému uvolnění,“ odhaduje vývoj. V těchto dnech je v nemocnicích s koronavirem hospitalizovaných zhruba 1900 pacientů.

Omikron změnil strategie vlád

Jednotlivé vlády jsou navíc podle Prymuly v boji s pandemií koronaviru už mírnější a netrvají na tak přísných pravidlech a omezeních.

Podle Prymuly jednotlivé státy mění strategii boje s koronavirem především proto, že se omikron chová úplně jinak ke zdravotnickému systému. „Viděli jsme tady predikce, i v České republice, a dá se usuzovat z těch celosvětových dat, že opravdu ta závislost na počtu pozitivních versus počet hospitalizovaných a zemřelých je výrazně odlišná a je výrazně mírnější, než tomu bylo u předcházejících variant, a když se podíváme na ty jednotlivé vlny ve světě, tak teď jsme vlastně na několikanásobku počtu nových případů, ve srovnání se všemi předcházejícími vlnami, nicméně počet zemřelých, ten je zase mnohonásobně nižší, takže to je důvod, proč se ta strategie začíná měnit,“ vysvětloval dál Prymula v ČT.

Video  „Neopatrné a riskantní" Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Klíčovou roli v ochraně před omikronem mají hrát podle Prymuly známá 3R – rozestupy, ruce a roušky a samozřejmě očkování, které má zabránit případnému těžkému průběhu nákazy.

Pracovní karanténa pro širší skupiny lidí? 

Takzvanou pracovní karanténu – nebo jak upřesňuje – izolaci, by Prymula použil klidně na více oblastí, než vytipovala vláda. Ta ji schválila jen pro zdravotníky a zaměstnance v sociálních službách. „Myslím si, že by to měla být velmi specifická záležitost a měla by být posuzována v podstatně širším kontextu, protože pokud v infrastruktuře kritické bude někdo chybět, tak by se na to mělo dívat podobnou optikou. Na druhou stranu ti, kteří budou pozitivní, a nebude to ohrožovat nějakým způsobem fungování té konkrétní služby, tak by rozhodně měli zůstat doma,“ míní.

„Těch kritických oddělení, kde je skutečně nutné, aby tam nebyla kontaminace ze zevního prostředí jakýmkoliv virem, to znamená ty různé life islandy na hematoonkologiích a podobně, tak tady je naprosto nežádoucí, aby tam byli takovíto lidé, takže toto by mělo být využíváno skutečně v naprosto raritních případech, kdy to není možno řešit jinak a kdy je nutné, aby to oddělení fungovalo. V ostatních případech nikoliv, a podobně, pokud tady bude skutečně naprosto nezbytné, aby nějaká služba fungovala, tak by měla být zabezpečena podobným způsobem, a tady vláda asi neumožnila zatím tímto opatřením, aby tomu tak bylo,“ dodal Prymula ve vysílání.

Covid na ústupu

Bývalý ministr věří, že by se variantou omikron mohla celosvětová epizoda s koronavirem alespoň na čas zastavit. Stát by se tak podle Prymuly mohlo zhruba do dvou měsíců.

On se může stát obětí svého vlastního úspěchu, a pokud rychlým tempem, tak jak to vypadá, projde prakticky celou zeměkoulí, a nezatíží nás tím těžkým průběhem s celou řadou úmrtí, tak se během třeba 1,5, dvou měsíců stane, že ta vlna celosvětově se dostane na poměrně nízké hodnoty, a nemělo by docházet k dalším cirkulacím viru a pokud nevznikne během této doby nějaká další varianta, která by nás trápila závažným průběhem, rychlostí šíření, tak bychom si mohli na poměrně delší dobu konečně oddechnout,“ věří Prymula a na rozdíl od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka věří tomu, že se omikronu zbavíme dřív než na konci února.

Video  Tisková konference po jednání vlády (14.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Testování bude ztrácet smysl

Stejně tak, jako kritizoval vládu Andreje Babiše za řadu kroků, které podnikali v boji s covidem-19, vytýká Prymula některá opatření i současné vládě Petra Fialy. Nerozumí například tomu, proč se ve školách má testovat každý týden jen jednou a to vždy v pondělí, zatímco ve firmách musejí zaměstnanci, kteří nejsou například převedeni na práci z domova, podstoupit test dvakrát týdně. Na druhou stranu ale upozorňuje, že v řadě zemí je nálož nákazy tak rozšířená, že se od testování úplně ustupuje.

„Asi není dobře, že ve školách se bude testovat méně než v těch firmách. Na druhou stranu, s nárůstem té epidemie to testování bude postupně ztrácet na významu, protože těch pozitivních bude tolik, že kapacita systému k nějakému trasování bude velmi omezená a samozřejmě se nepodaří ani zdaleka trasovat celou tu objemnou část, která bude v tu chvíli pozitivní, a jejich kontaktů, takže v tomto slova smyslu řada zemí potom od testování v podstatě i ustupuje, protože se ukazuje, že už to velký význam nemá,“ vysvětlil, proč testovaných lidí obecně ubývá.

Tělo může přestat na časté očkování reagovat

Zdrženlivý je pak bývalý předseda České vakcinologické spolčenosti k podávání čtvrté posilovací očkovací dávky proti covidu 19. Tělo by už takovou nálož totiž nemuselo unést a nereagovalo by.

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

„Pokud ta frekvence těch podnětů je příliš vysoká, tak dochází k určité imunotoleranci. Tady to znamená, že pokud my očkujeme vakcínou, která úplně nekryje variantu omikron, tak jsme nuceni očkovat v poměrně velké frekvenci, abychom díky vysoké hladině protilátek navodili určitou obranyschopnost, která je vidět a skutečně tady je,“ popsal Prymula a zároveň doplnil, že hladiny protilátek klesají velmi rychle. 

Protilátky v těle ale po třetí dávce podle studií asi dvacetinásobně.  „Pak samozřejmě klesají rychle, po čtvrté dávce už ten nárůst je jenom pětinásobný a pak dochází k jejich ještě rychlejšímu poklesu, tzn. to jsou jasné důkazy toho, že není cestou opakování očkování donekonečna, ale cestou je, abychom tady měli vakcínu, která bude pokrývat takovéto nové varianty,“ dodal Roman Prymula, který byl ministrem zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše, skončit ve funkci ale musel, když ho fotografové Blesku zachytili, jak vychází v době vládních zákazů bez roušky z restaurace, která měla být touto dobou zavřená.

Video  Učitelka Libuše překonala covid, zdravotníkům posílá sladké dárky  - FN Brno
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mikes15 ( 17. ledna 2022 11:24 )

Totiž těm lepšolidem, či jinak bijcům za očkování se to vrátí. Se zničenou imunitou z nich budou brzy trosky.

apoho ( 16. ledna 2022 23:29 )

Bacha, zítra už bude 50 000 pozitivních testů.
Už jsme u nás v úřadě vypracovali čísla na celý týden, tak prosím novináře ať to nepokazí neuvazenymi informacemi o odeznění pandemie.

deratizater ( 16. ledna 2022 22:22 )

Velmi vážné varování nositele Nobelové ceny za medicínu

Protein viru, který byl ve vakcíně použit pro messengerovou RNA, je toxický. Je to jed.“

„Množství mladých sportovců, kteří zemřeli v důsledku očkování, je neúnosné. Vakcíny by neměly zabíjet, ale chránit. Podávání těchto vakcín dětem je zločin.“

„Kvůli dlouhodobým nepříznivým účinkům umírá mnoho lidí. Žádám kolegy, aby zastavili očkování touto vakcínou. Dnes si to dokonale uvědomují a měli by zasáhnout, budoucnost lidstva je ohrožena.“

Prof. Luc Montagnier, Milán.

Ksel ( 16. ledna 2022 20:03 )

Zdá se mi, že Prymula už začíná střízlivět z covidového opojení. Vlna koronavirové hysterie opadá.

PraPor ( 16. ledna 2022 19:17 )

Prymulka mi moc nevadil, jeho krajani mě však usadili, a Říčanský špitál (co dnes staví a řediteluje) rovněž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa