Muž, který se představil jako „Král světa“, vyhrožoval v úterý 4. ledna odpálením výbušného zařízení na Hradě na tísňové lince 158. Policisté museli historické sídlo českých králů a prezidentů vpodvečer předčasně uzavřít. Ještě téhož dne kriminalisté podezřelého zadrželi a o několik dní později obvinili z šíření poplašné zprávy.

Podmínka

„Nyní jej soud uznal vinným z přečinu šíření poplašné zprávy a uložil 'Králi světa' sedmiměsíční podmínku,“ uvedli policisté. Jablonecký soud rozhodl 22. dubna takzvaným trestním příkazem, tedy bez hlavního líčení. „Byl mu uložen trest odnětí svobody v délce sedm měsíců, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v délce 15 měsíců. Toto rozhodnutí nabylo právní moci dne 20. května,“ sdělil dnes ČTK mluvčí jabloneckého soudu.

Prezident Miloš Zeman v té době po propuštění z několikatýdenní hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici pobýval na zámku v Lánech ve středních Čechách.

Pražský hrad je národní kulturní památkou, v rozsáhlém areálu se nachází mimo jiné katedrála svatého Víta, konají se tam také výstavy, koncerty a další kulturní akce. Od roku 2016 musejí návštěvníci Hradu projít u vchodů bezpečnostní prohlídkou, což kritizují někteří politici a žádají Zemana, aby areál více zpřístupnil. Prezidentská kancelář ale odkazuje na postoj policie, podle níž nynější bezpečnostní opatření na Hradě odpovídají situaci ve světě i ČR a průběžně se vyhodnocují.

Fotogalerie
28 fotografií