Letos je to již potřetí, co studenti z SOŠ Jarov zpracovali dřevo z vánočního stromu pro další, smysluplný účel. Dva roky zpátky se z něj vyrobili mobilní květináče pro domov seniorů v Malešicích. Minulý rok to byly pro změnu knihobudky a hmyzí hotel pro Domov seniorů na Hájích a na Chodově. Letos padla volba na Dětský domov Dolní Počernice. Studenti z Jarova vyrobili venkovní lavice k ohništi, dále jídelní stůl s lavicemi a domek pro hmyz.

Střední odborná škola Jarov počítá s tím, že vánoční stromy bude zpracovávat i v příštích letech. „Už nám to jednou bylo přisouzeno, tak se tomu určitě nebudeme bránit. Pro ty naše kluky je to vždycky hezká, zajímavá práce,“ uvedl ředitel školy Miloslav Janeček. S vybraným zařízením se škola vždy domluví, jaké výrobky by potřebovalo.

Studenti druhého a třetího ročníku pracují na výrobě nábytku z vánočního stromu přibližně měsíc a půl. Po týdnu se jim střídá výuka s praxemi. Na nábytku se pracuje neustále a na práci se střídají dvě skupiny studentů.

Příběh posledního vánočního stromu

Vánoční strom, který Staromák zdobil během Vánoc, vyrostl v Českém Švýcarsku. Rostl na nevhodném místě u silnice a ohrožoval soukromou chalupu. Nikdy se nekácí strom, který by nepadl tak jako tak.

Od konce listopadu byl chloubou vánočních trhů a k zemi šel tradičně na Tři krále. Na místě byl nařezán na čtyřmetrové klády, které se odvezly na pilu. Větve opět dostala zoologická zahrada, aby si na nich mohla pochutnat zvířata.

Naporcovaný kmen bez větví se na pile nařezal na menší kusy, a pak do sušárny. Dřevo se suší tři až čtyři měsíce. Poté s ním mohou začít pracovat studenti. Na výrobě nábytku studenti pracovali od konce května. Konkrétně výroba hmyzího „království“ trvala pět pracovních dní. Finální výrobky byly dětskému domovu předány v pondělí 19. května za účasti zástupců SOŠ Jarov, dětského domova, společnosti Technologie hlavního města Prahy i studentů, kteří se na výrobě podíleli.

Fotogalerie
17 fotografií