Festival chce upozornit především na význam kvalitního živého umění ve veřejném prostoru a nabídnout netradiční zážitky, ať už jde setkání se známými hudebníky mimo velké koncerty nebo objevování začínajících muzikantů.

„Dlouhodobě usilujeme o zlepšení podmínek pro pouliční vystupování a zvýšení kvality umělecké produkce ve veřejném prostoru Prahy,“ uvedl ředitel festivalu Jan Gregar.

Na koho se můžete těšit?

Letos v Praze vystoupí například slovenská alternativní písničkářka Katarzia, hudebník a stand-up komik Vojtaano, jazzová legenda Laco Déczi, „femipunkerka“ Mucha, rapper a básník Lipo, zpěvačka a herečka Bára Hrzánová s kapelou Bachtale Apsa, kanadsko-irské alt-folkového duo Bookie Baker nebo písničkář Jakub König.

Dále vystoupí třeba rapperka Arleta, elektronické dechové trio ze Slovinska Pantaloons, dechový showband Brass Avenue, popová zpěvačka Elly nebo balkánskými rytmy ovlivnění Czardashians.

Do Prahy zamíří i kladenský Orchestr Vějíř, který sdružuje děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

V pátek i v sobotu proběhne i bubenická show Groove Army. Kompletní program najdete na oficiálních stránkách festivalu

Kde všude to bude probíhat?

Umělci vystoupí na třech desítkách míst v centru Prahy i v dalších městských částech. „Hlavní festivalová trasa povede od Kampy, přes Jungmannovo náměstí, Můstek, přes Kasárna Karlín a bude končit před Palladiem na náměstí Republiky. Hudba dále rozezní například kulturní centrum Stalin v Letenských sadech nebo venkovní kavárnu Šesťák v Dejvicích,“ popsali pořadatelé festivalová místa.

Mapa festivalu Praha žije hudbou, 2023
Autor: Praha žije hudbou

Bude to jenom o hudbě?

Součástí festivalu jsou i divadelní nebo taneční představení, filmové projekce i workshopy pro děti. Na náměstí republiky se v pátek kolemjdoucím ukáže divadelní soubor Hotel 0 se svým Maďarským kabaretem.

Pro děti bude v sobotu na Kampě od 13 hodin probíhat hudební workshop Timbalooloo.

Dvoudenní festival zakončí projekce hudební komedie Yesterday režiséra Dannyho Boyle v Kasárnách Karlín.

Bude to návštěvníky něco stát?

Program festivalu je na všech místech zcela zdarma. Na GoOut je možné zakoupit symbolické vstupenky. Dále mohou návštěvníci „odměnit“ jednotlivé umělce tím, že jim přispějí do symbolických buskerských klobouků.

Fotogalerie
8 fotografií