Praha v roce 2019 schválila vyhlášku, kterou v celém městě zdvojnásobila sazbu pro komerční nemovitosti a umožnila městským částem si prostřednictvím výše koeficientu určit, jak vysokou daň chtějí pro rezidenční objekty. Tehdejší vedení Prahy 5 nastavením koeficientu na 2,5 ponechalo sazbu na dosavadní výši.

Stabilizace rozpočtu

Daň z rezidenčních nemovitostí se počítá podle zastavěných metrů, zvlášť se daní pozemky. Základ daně za metr čtvereční činí v případě obytných nemovitostí dvě koruny. Tento základ se poté násobí dvěma koeficienty - místním a velikostním. Úprava vyhlášky zvýšila od roku 2020 místní koeficient v celé Praze z úrovně jedna na úroveň dva, zároveň však výchozí hodnotu velikostního koeficientu snížila ze stupně pět na 2,5. Radnice městských částí si pak mohly určit koeficient až do hodnoty pět, což fakticky znamenalo zdvojnásobení daně. Učinilo tak 20 z 57 pražských radnic.

„Naším cílem je zlepšit finanční zdraví městské části a dlouhodobě stabilizovat rozpočet,“ odůvodnila dnes plánované zvýšení radní městské části pro finance Jolana Dočekalová (Praha 5 Sobě). Dodala, že kdyby tehdejší vedení radnice zvolilo vyšší koeficient už od roku 2020, mohla být finanční situace městské části lepší. „Získané prostředky plánujeme využít na realizaci cílů z našeho programového prohlášení,“ doplnila. Praha 5 má zhruba 86 000 obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

„Jsem přesvědčený o tom, že radnice má sama dostatek rezerv, které by bylo možné využít k tomu, aby hospodařila vyrovnaně. Nepotřebujete k tomu zvyšovat místní daně,“ uvedl směrem k vedení radnice opoziční zastupitel a bývalý radní pro finance Jan Kavalírek (TOP 09). Dodal, že koalice mohla namísto snah o zvyšování daní najít další úspory v rozpočtu. Kritizoval také fakt, že koalice konkrétně nesdělila, do čeho chce peníze navíc investovat.

Zvýšení by mohlo být celostátní

Zvýšení daně z nemovitosti plánuje i vláda v rámci balíčku opatření pro sanaci rozpočtového schodku. Podle avizovaného záměru ministerstva financí by se od příštího roku daň v závislosti na výši místního koeficientu až zdvojnásobila. Dodatečný výnos nad rámec dosavadní daně, kterou inkasují samosprávy, by po zvýšení šel do státního rozpočtu. Na vládní plán a kumulativní navýšení pro obyvatele Prahy 5 v případě schválení obou zvýšení upozornil opoziční zastupitel Tomáš Homola (STAN).

Fotogalerie
4 fotografie