Korseska dosud vykonával úřad místostarosty, na starosti měl finance, investice a majetek. Jako neuvolněnou místostarostku, která nahradila Korseskův post a zaujala uvolněné místo v radě, si zastupitelé na dnešním zasedání zvolili Lucii Pechovou. „Mým cílem je, aby sociální politika Prahy 2 byla i nadále minimálně na tak vysoké úrovni, jako je doposud," řekla. Převezme po Udženiji gesci sociálních věcí a zdravotnictví.

Udženija zůstane řadovou zastupitelkou městské části. „Také se dál budu věnovat věcem, jako je péče o potřebné, seniory, klub pro rodiče a děti, nadační fond a dál budu k dispozici našemu centru sociálních služeb," řekla na zasedání. Náměstkyní primátora hlavního města pro sociální věci a zdravotnictví se stala letos v únoru.

Opozice zároveň požadovala odstoupení i dalších neuvolněných radních, to znamená, že to není jejich hlavní zaměstnání. „Praha 2 si zaslouží radní na plný úvazek,“ řekl opoziční zastupitel Jaroslav Němec (Piráti). Podle něj by tak měla rezignovat rovněž Jana Černochová (ODS), která je radní pro školství a mládež a zároveň ministryní obrany.

„Pokud bych chtěla na pozici neuvolněné radní městské části Prahy 2 rezignovat, jistě by vás s tím návrhový a volební výbor seznámil, nic takového na programu ale není,“ reagovala Černochová. Návrh na její odvolání byl neúspěšný. Návrh na odstoupení odmítl i místostarosta Michal Zuna (Společně pro Prahu 2).

Zastupitelé hlavního města zvolili letos 16. února za Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Udženiji do funkce náměstkyně primátora pro sociální věci a zdravotnictví. Stejnou oblast měla na starosti také na radnici Prahy 2. Na magistrátu vládne koalice Spolu, Pirátů a STAN. Starostkou Prahy 2 se stala Udženija loni na ustavujícím jednání zastupitelstva městské části. V čele radnice byla od prosince 2021, kdy ve funkci vystřídala Černochovou, která se stala ministryní obrany.

V Praze 2 se na koalici domluvily Společně pro Prahu 2 (ODS a TOP 09) a ANO, v 35členném zastupitelstvu mají těsnou většinu 18 hlasů. Komunální volby v Praze 2 vyhrála koalice Společně - ODS a TOP 09 a druhá skončila Praha 2 Sobě. Praha 2 zahrnuje část centra a širšího centra města a tvoří ji katastry Vyšehradu a části Nového Města, Nuslí a Vinohrad, podle webových stránek radnice v ní žije přes 45.000 obyvatel.