O léčiteli z Kutné Hory u soudu již zazněla celá řada hrozivých svědectví. Ze všech nejděsivější byla ale ta, která popisují chvíli, kdy Richard jednomu ze svých stoupenců nařídil, ať si na důkaz své poslušnosti odsekne malíček na noze. Svědci se shodují na tom, že již několik měsíců před svou smrtí začal být Richard vůči všem lidem velmi podezíravý a paranoidní. V tomto období měl také obvinit dva ze svých poddaných ze zrady, které se měli dopustit tím, že údajně měli sex s Magdalenou. Při jednom ze svých paranoidních záchvatů se proto Richard rozhodl tento jím zcela vybájený incident po telefonu vyšetřovat.

Na jeho rozkaz se skupinka stoupenců včetně obžalované Magdaleny a svědka Arnošta sešla v bytě v Kutné Hoře, kde se také vše odehrálo. Richard po telefonu dával instrukce Magdaleně a ta je tlumočila všem ostatním. „Richard tvrdil, že se mu Arnošt postavil, že o mě měl mít zájem a tím ho zradil. Seděli jsme společně s ostatními a Richard mě po telefonu instruoval, co mám Arnoštovi říkat. Říkal, že jej Arnošt zradil, a jestli chce dokázat, že mluví pravdu, musí to sepsat a podepsat vlastní krví,“ vypověděla Magdalena.

Arnošt M. starší (68) odchází od soudu. (13. června 2023)
Autor: Blesk.cz - Daniel Šesták

Ani tam se ale Richard údajně nezastavil, prostřednictvím Magdaleny Arnoštovi nařídil, ať si usekne malíček na noze. Magdalena pak měla za úkol článek prstu přivézt Richardovi. „Když jsem mu ho přinesla, řekl, že poprvé to udělá každý, ale že jestli mluví pravdu, udělá to i podruhé,“ řekla Magdalena. Stejnou výzvu měl pak Richard směřovat i k dalšímu ze svých stoupenců se slovy: „Tak co ty, uděláš to stejný?“ Ten údajně neváhal a chopil se nože, načež jej Richard měl zarazit, že to není potřeba.

Žádná bolest?

Richard měl také tvrdit, že jen díky němu je Arnošt pohromadě se svou ženou. Jelikož mu Arnošt v té době byl bezmezně oddaný a věřil mu do posledního slova, bál se, že pokud léčitele neposlechne, ztratí dva nejdůležitější lidi ve svém životě. „Udělal jsem si to sám, chtěl jsem zůstat se svou ženou a chtěl jsem dokázat, že mluvím pravdu. Ztratil jsem vnitřní kompas, odpovědnost k vlastnímu tělu. Udělal jsem to dobrovolně a sám,“ vysvětlil u soudu Arnošt.

Jeho oddanost k léčiteli byla v tu chvíli tak silná, že údajně ani necítil bolest. „Paradoxně, po tom, co jsem si ublížil, se dostavila úleva, že můžu jít dál. Že budu moct být se ženou i s ním,“ vysvětlil Arnošt.

Arnoštova žena v tu chvíli neměla nejmenší ponětí, čím si její manžel zrovna prošel. Oznámit jí to měl sám Richard, jak jinak než po telefonu. „Neřekl nic konkrétního, pouze mi řekl, že mám jet za svým manželem, a řekl mi, že až ho uvidím, tak pochopím,“ uvedla jeho žena. V tu chvíli ji ani v nejmenším nenapadlo, co ji za dveřmi tohoto bytu čeká. „Přišla jsem nahoru do bytu, a když jsem viděla tu hrůzu, tak jsem se na místě pozvracela,“ líčila u soudu.

Strašák na telefonu

Telefonáty od Richarda pro Arnoštovu manželku byly jako studená sprcha, soudu popsala, že pokaždé, když se na displeji objevilo jeho jméno, přejel jí mráz po zádech. „Nedokážu to popsat slovy, kdo to nezažil, to asi nedokáže pochopit. Každý tam měl pořád strach – tím, jak nás prozváněl. Jednou mi zazvonil telefon a já jsem cítila, že mi pukne srdce,“ popsala.

Dnes již bývalí manželé u soudu také vysvětlili, že se dali dohromady na Richardův popud. Léčitel evidentně rád členy své sekty různě pároval a hýbal s nimi jako se šachovými figurkami. Zcela běžné například bylo, že léčitel někomu z nich zničehonic zavolal, aby mu oznámil, že se má okamžitě dočasně nastěhovat k někomu jinému. Podle jejích slov to Richard vždy zdůvodňoval tím, že „máme stejný problém, a proto ho máme společně vyřešit“.

Při jedné z výměn mělo dojít na to, že několik nocí bydlel Arnošt společně s Magdalenou a ještě jedním Richardovým stoupencem. Právě během ní měl Arnošt podle Richarda o Magdalenu projevit zájem, čímž se dopustil zrady, za kterou jej krutě potrestal. Přestože všichni přísahali, že k ničemu nedošlo, nedal si léčitel říct.

Fotogalerie
96 fotografií