Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zrod krutovládce sekty: První manželka gurua Richarda (†50) popsala absurdní soužití

/
  • Zesnulý guru Richard měl podle svědectví, jež zazněla u soudu, blízko k satanskému číslu 666. To potvrdila i první známá fotografie Richarda, na které pózuje s SPZ právě s tímto číslem.
    14. června 2023 ● 05:00

    Samozvaný léčitel Richard Š. zemřel v rukou zoubkové víly Magdaleny a její kamarádky Ireny. Obě ženy připouští, že muže zabily, hájí se ale tím, že si muž svou smrt přál a dlouhodobě s nimi z pozice léčitele a vůdce podivné sekty manipuloval nejrůznějšími způsoby. Magdalena, která s Richardem několik měsíců před smrtí žila, společné soužití popsala jako horor. Podle svých slov po boku Richarda zažila to nejodpornější psychické i fyzické násilí. „Prožila jsem s ním 20 let náročného života plného týrání, ubližování a ponižování,“ řekla o léčiteli zase žena, která s Richardem žila ještě před Magdalenou. U soudu v úterý zazněla také výpověď Martiny K., která je matkou Richardova jediného potomka a úplně první Richardovou ženou.

  • 1.

    Richardovo těžké dětství

    Podle Richardovy první ženy Martiny K. se léčitel nikdy netajil tím, že měl těžké dětství, které ho nejspíše velmi poznamenalo. „Od začátku mluvil o svém smutném osudu, že vyrůstal jen s tatínkem. Trpěl tím, že nemá maminku, a říkal, že otec chtěl do péče jeho sestru. Když se mu to nepodařilo, vzal si na truc Richarda a říkal, že ho vlastně nemá rád, že všichni měli raději jeho sestru,“ prozradila o Richardovi jeho první žena.

    Začátek jejich vztahu popsala jako rozpačitý, s Richardem se seznámila přes inzerát a krátce nato se nastěhovala do domu, kde Richard bydlel se svým otcem. Po dvou měsících chtěla vztah podle svých slov ukončit, nicméně zjistila, že je těhotná a rozhodla se s Richardem zůstat. „Na otce nadával, říkal, že je špinavý, stěžoval si, že mu dříve domů neustále vodil nové maminky a jako dítě na to musel koukat,“ vylíčila soudu svědkyně Martina K.

     

    Jako léčitel měl působit také Richardův otec, ten však léčil pomocí akupunktury, nikoliv dlaněmi. „Richard tvrdil, že má více síly než jeho otec a že otec jeho síly využívá,“ uvedla svědkyně. Richard tou dobou podle ní ještě jako léčitel nepůsobil, až ke konci vztahu měl začít mluvit o tom, že by si tím mohl vydělávat.

    Soud kvůli vraždě Richarda Š. (13. června 2023)
    Autor: Blesk.cz - Renata Matějková

  • 2.

    Partnerky odříznuté od světa

    Samozvaný léčitel se už ve svém prvním vztahu projevil jako zdatný manipulátor, Martina K. ve své výpovědi, stejně jako Magdalena, popsala, jak ji postupně odřízl od jejího okolí. „Od začátku nade mnou přebíral kontrolu, už na mateřské mě nutil jít do práce a peníze jsem musela odevzdávat. Odstřihl mě od rodiny a nesměla jsem mít řidičák. Rodinu jsme navštěvovali vždy jen na svátky a narozeniny, když nám dávali peníze,“ popsala Martina K.

     

    Nesměla se vidět ani se sousedy, za deset let života se tak v místě, kam se za Richardem přestěhovala, ani s nikým neseznámila. Zdůvodňovat to měl Richard tím, že ani on se s nikým nevídá, a zákaz řidičského průkazu zase argumentoval tím, že ji přeci může vozit on.

    Od rodiny a známých ale Richard neodstřihával pouze své partnerky. Stejným způsobem také získával kontrolu nad všemi členy jeho sekty, kteří mu bezmezně věřili.

     

    „NE“ měla říct Martina K. svému tehdejšímu manželovi jen jednou a to na konci vztahu. „Řekla jsem to pouze jednou, a to když mi řekl, že jeho otci ukradneme peníze a koupíme si byt. Na to jsem mu řekla, že to dělat nebudu, a on se sbalil a odešel,“ popsala ve své výpovědi.

  • 3.

    Léčitel skrblík s miliony na kontě

    Richard ze světa odešel jako milionář, na účtu měl mít téměř 100 milionů korun. Přesto jej svědci vykreslují jako lakomého skrblíka, který spoustu peněz inkasoval, ale téměř žádné neutrácel. Část peněz si vydělával léčením, avšak zdroje svých příjmů si udělal i ze svých partnerek. Všechny vydělané peníze mu musela odevzdávat nejen obžalovaná Magdalena, ale už i jeho první žena Martina.

     

    „Peníze jsem si třeba po dvacetikorunách schovávala, abych si něco našetřila. Peníze byly nejdůležitější, nejraději je měl pod kontrolou, nedával je ani na účet, aby nikdo nevěděl, kolik jich máme. Každý večer je přepočítával a rovnal,“ popsala svědkyně. Za její vlastní peníze jí prý Richard ani nikdy nekoupil nic, co by si přála.

    „Byly doby, kdy jsem musela nosit zimní bundu po své mamince, ale měli jsme nové auto a novou drahou elektroniku,“ podotkla Martina K. Richard podle ní v domácnosti počítal každou korunu, jako příklad uvádí situaci, kdy nechala číšníkovi spropitné ve výši čtyř korun: „Jednou jsem u Máchova jezera nechala v restauraci číšníkovi čtyři koruny jako spropitné a výsledek byl, že se mnou týden nepromluvil. Pořád jsem se ptala, co se stalo, a až po několika hodinách mi řekl, že za to můžou ty čtyři koruny.

    Léčitel Richard (50) pózuje s poznávací značkou "666 NINJA" před sportovním vozem, který si na jeho doporučení Magdalena i Irena pořídily.
    Autor: Blesk

  • 4.

    Ani zrnko prachu

    Nejen Richardovy partnerky, ale celá řada dalších svědků poukazovala na Richardův až upjatý vztah k pořádku a čistotě. Léčitel doma nesměl mít ani zrnko prachu. „V domácnosti byl náročný na úklid. Přišel domů a rukou přejel po podlaze, jestli tam není písek nebo jiná nečistota. Pod nohama jsme museli mít ručníky, abychom neumazali koberec. Vše také přikrýval igelitem, aby se na to neprášilo,“ popsala Richardova první žena.

     

    Svědkyně v souvislosti s Richardovým smyslem pro pořádek ale uvedla i naprosto absurdní situace: „Jednou jsem měla návštěvu a on před nimi začal mýt okna a řekl mi, že jsem dobytek a že jemu nevadí to umýt, když já jsem líná.“

     

    „Podlahu požadoval vytírat třikrát za den. Osobní hygienu také dodržoval nadměrně, koupal se minimálně dvakrát za den a zuby si čistil alespoň desetkrát denně. Učil mě, jak si mýt ruce, protože jsem to prý dělala špatně, dostala jsem celou metodiku, jak se to má dělat,“ pokračovala Martina K.

     

    Richardovy úklidové návyky časem úplně znemožnily, aby rodinu kdokoliv navštěvoval. „Klasické bylo, že když přišla návštěva, vypraly se pak všechny potahy, muselo se vyluxovat a otřít všechno, čeho se dotkli. Říkal, že je to proto, že jsou prasata a jsou špinaví. Pak už k nám ani nikdo nechodil,“ popsala léčitelova první žena.

  • 5.

    Drezura partnerek

    V rámci svých léčitelských rad doporučoval Richard svým „klientům“ dělat každé ráno stovky kliků. Sám jich denně dělal minimálně pět set. Co ostatním doporučoval, svým partnerkám nařídil. Magdalena u soudu již dříve vypověděla, že měla každé ráno dělat minimálně 222 kliků. Martina K. zase ve své výpovědi uvedla, že po ní Richard požadoval dělat každý den tisíc sedů lehů. „Říkal mi, že jsem hnusná a tlustá. Při cvičení u mě seděl a kontroloval mě. Potom se se mnou hádal, že jsem jich udělala o sto méně a za trest se mnou 14 dní nemluvil,“ popsala Martina.

    „Po fyzické stránce mi to způsobilo problémy ve spodní části těla, takže jsem pak každých deset minut chodila na toaletu,“ vysvětlila Martina. Richard ji také několikrát nutil držet dietu, při které nesměla nic jíst, pouze pít nutriční nápoje, které jí sám přiděloval.

     

    Své cvičení si Richard podle jejích slov pečlivě zaznamenával do tabulek, pět set kliků bylo minimum, v průměru se podle ní ale blížil spíš k tisícovce. „V dětství byl od spolužáků odstrkován, tak si to asi takhle kompenzoval a cvičil,“ uvedla Martina.

    Video
    Video se připravuje ...

    Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

    Fotogalerie
    39 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 10

agent: vy toho nechápete daleko více..

(14. 06. 2023 23:45)

ANOrozkradanidotaci: Takže když si nějaký magor někde uřízne malíček, tak já mohu jít někoho podříznout a budu prohlášen za vílu? (za víláka?)

(14. 06. 2023 21:31)

fido2: A co ji ještě čeká...

(14. 06. 2023 17:22)

hayena: Vy všichni co se jí vysmíváte, byste ji měli politovat, čím vším si musela projít.

(14. 06. 2023 15:08)

verka1: Kdyby nahlásila policii týrání, pomohla by??
Kde se bere taková brutalita v člověku? Jak může týrat a někdy i utyrat své blízké 👎

(14. 06. 2023 11:41)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy