Přírodní park Motolka se bude rozprostírat mezi ulicemi Zahradníčkova a Plzeňská. Obyvatelům Prahy 5, ale i ostatním Pražanům by měl kromě zeleně a klidu nabídnout také hřiště, kavárnu, ale i další volnočasové aktivity. Studie, kterou zpracoval krajinářský ateliér Terra Florida,však počítá i s ekologickou stránku projektu. Park bude navržen tak, aby zadržoval vodu, což by mělo mimo jiné vyřešit problematiku lokálních záplav.

Protože je však většina území v majetku magistrátu, bude pátou městkou část čekat také řada vyjednávání. „Chceme na revitalizaci parku spolupracovat jak s Odborem ochrany životního prostředí, tak samozřejmě s Institutem plánování a rozvoje (IPR). Naším prvotním cílem je ochrana stávajících přírodních hodnot, což jsou v případě parku Motolka především rybníky,“ vysvětlil místostarosta Prahy 5 Radek Janoušek (Praha Sobě). Samozřejmě nezůstane pouze u ochrany rybníků. „Zaměříme se také na celkovou revitalizaci Motolského potoka, jehož břehy jsou v současné době zcela nepřístupné, plánujeme také doplnit alej v Zahradníčkově ulici,“ dodal Janoušek.

Podle projektu by měly být v parku hlavní cesty upraveny, především kvůli celoroční lepší přístupnosti zbytek cest ale zůstane přírodní. Předěl mezi rušnou ulicí a klidným územím parku by měl v jeho západní části vyřešit nový objekt, ve kterém bude občerstvení, respektive kavárna. U jednoho z rybníků, který je hojně využíván ptactvem ke hnízdění je v plánu dokonce pozorovatelna, ze které bude možné ptáky sledovat. V blízkosti rybník také vznikne kvetoucí mokřad. Samozřejmě projekt nezapomíná ani na děti. „Ve východní části je například navržena dráha pro odrážedl,“ nastínil Janoušek.

Praha 5 by v rámci revitalizace také ráda připomněla zajímavou historii celého území, především pak zájezdní hostinec Poštovku, který zanikl v 60. letech minulého století. Poštovka byla původně místní usedlost, kterých je v okolí celé řada.  Usedlost koupil roku 1717 císařský poštovní sekretář Michal Rubner, v 19. století byla upravena na zájezdní hostinec. Komunisté zájezdní hostinec nechali zbourat, protože na místě chtěli vystavět sídliště. Nakonec se od projektu upustilo, protože zde nebylo pro výstavbu vhodné podloží. „Určitě bychom rádi, abychom tuto usedlost Pražanům připomněli,“ uzavřel místostarosta.

Video
Video se připravuje ...

Architekt Pleskot o změnách na Hradě: Jak se otevře lidem? A zátarasy jako „absolutní šlápnutí vedle“ Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
10 fotografií