Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. června 2023
14:04
Autor: Markéta Volfová, DVL - 
6. června 2023
13:23

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny od rána probíhá po zničení Kachovské přehrady a tamní elektrárny rozsáhlá evakuace obyvatel. Ruská strana z protržení viní Ukrajinu a naopak. Podle ukrajinského prezidenta Zelenského ostřelování přehrady potvrzuje, že ruské síly je potřeba vyhnat z každého koutu země. Jaký vliv bude mít odstřelená přehrada na vývoj války? Hostem Epicentra byl dnes vojenský analytik Jiří Vojáček.

Rusové přehradu odpálili kvůli chystané ukrajinské protiofenzivě, jejich cílem bylo Ukrajince zpomalit. „Já si myslím, že je celkem jasné, že za tím zničením je Rusko, ať už omylem, náhodně, nebo cíleně. To zničení ze strany Ruské federace se ostatně dlouhé měsíce předpokládalo ve chvíli, kdy by začala dlouho očekávaná ukrajinská protiofenziva. Jedním z uvažovaných směrů bylo právě od města Cherson směrem na Krymský poloostrov a v takovém případě se stoprocentně čekalo, že Rusové vyhodí Novou Kachovku do vzduchu,“ řekl v Epicentru Blesku vojenský analytik Jiří Vojáček.

Podle experta existuje možnost, že Rusové odpálili přehradu omylem. „Spekuluje se o tom z toho důvodu, že na východní části řeky Dněpr Rusové vybudovali poměrně intenzivní obranná postavení, jsou tam minová pole, protitankové ježky a další. Jsou tam střelecká postavení pro tanky a pro jednotlivé vojáky. A to všechno teď samozřejmě zaplaví voda,“ upozornil Vojáček.

„Rozliv na několik dní znemožní postup ukrajinské armády. Rozliv, který je do několika kilometrů šířky, znemožní těžkým mechanizovaným jednotkám – tankům, pěchotě, obrněným transportérům – na daném území operovat. Až se to všechno slije do Černého moře, území bude několik týdnů podmáčené,“ podotkl analytik.

Válka by se mohla prodloužit i o celý rok. „Ve chvíli, kdy by na tomto úseku fronty byla zahájena velká ofenziva, tak by zaplavení této oblasti mohlo mít pro ofenzivu i pro celý průběh války dalekosáhlé důsledky. Mohlo by to ofenzivu nejenom zastavit, ale i kompletně utopit. Zastavit ji na několik týdnů, zastavit ji na tak dlouho, dokud by Rusové na tomto úseku fronty nevybudovali dostatečné obranné kapacity. V tu chvíli by jakákoli snaha Ukrajiny o ofenzivu v letošním roce ztroskotala. To samotné by mohlo válku prodloužit o rok,“ uzavřel analytik Jiří Vojáček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milly Melon ( 6. června 2023 18:03 )

O tom není pochyb....usa se vyjadrili že až podle vysledku ofenzivy dají další prachy a nebo nedají,tak se zelenej fištrón postaral aby dali a ještě o hodně víc....

Uživatel_5347357 ( 6. června 2023 18:01 )

Už se těším na zprávy, jak ruští agenti Čuk a Gek po Skripalovi, Vrběticích, NS2 odpálili i Kachovskou přehradu. Hoši, už toho nechte i tak jste už v Guinnessově knize rekordů!!!

Milly Melon ( 6. června 2023 17:59 )

Tonouci se stebla chytá....aneb zoufalý pokus jak obelhat tu předem prohranou ofenzivu a vyškemrat dalsi valuty....kdo by řekl že že ukacka budou bojovat ?...oni vymyaleli neco krivejsiho a zakeřnějšího chtějí Rusa utopit!...a spolu s nim klidně svůj lid, aby mohli světu nalhavat dál jak moc zlý je rus,že nemá slitovaní s obycejnym lidem....Tenhle krivej zelenej skřet s tou zemí ještě vyvede psí kusy,že bude svět valit bulvy...🙈

Jirik-ta ( 6. června 2023 15:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa