Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf NATO odsoudil skandální čin Rusů: Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů

  • Autor: ČTK,swp,DVL - 
    Aktualizováno -
    6. 6. 2023
    11:23
    6. 6. 2023
    10:54

    Kachovská přehrada se protrhla po výbuchu, který Kyjev i Moskva označily za útok druhé strany. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že ničení civilní infrastruktury je válečný zločin, Rusové podle něj budou pohnáni k odpovědnosti. Ostře zareagoval i šéf NATO Jens Stoltenberg.

  • 1.Šokovaný Michel

    Ukrajinská armáda tvrdí, že Kachovskou přehradu vyhodily do povětří ruské síly. Místní ruští činitelé naopak obviňují ukrajinské jednotky. Po zničení přehrady začala evakuace v jihoukrajinské Chersonské oblasti.

    „Jsem šokován bezprecedentním útokem na přehradu v Nové Kachovce. Ničení civilní infrastruktury lze jednoznačně kvalifikovat jako válečný zločin - a my poženeme Rusko a jeho představitele k odpovědnosti,“ uvedl na twitteru předseda Evropské rady Charles Michel.

    Dodal, že na červnovém summitu Evropské unie nastolí tuto otázku a navrhne pomoc zaplaveným oblastem. „V myšlenkách jsem se všemi rodinami na Ukrajině postiženými touto katastrofou,“ uvedl Michel.

  • 2.Ostrá reakce šéfa NATO

    „Zničení Kachovské přehrady ohrožuje tisíce civilistů a způsobuje vážné škody na životním prostředí. Jde o skandální čin, který znovu ukazuje brutalitu ruské války na Ukrajině," napsal na svém twitteru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

    „Všichni spojenci se shodují, že dveře NATO jsou otevřené a že uvítáme Ukrajinu jako člena aliance. Rusko nemá právo veta v tomto směru," řekl Stoltenberg.

  • 3.Teroristický čin, zní z Pobaltí

    Hrůzný čin odsoudil také prezident Estonska Alar Karis. „Vyhození Kachovské přehrady do povětří je dalším teroristickým činem, který ohrožuje životy tisíců ukrajinských civilistů. To bude další obvinění na seznamu pro moskevské zločince,“ napsal Karis na svém twitterovém účtu. 

    Prezident Litvy Gitanas Nausėda také odsoudil tento teroristický zločin. „Dnes jsme svědky bezprecedentního ruského útoku proti ukrajinské civilní infrastruktuře. Zničení velké přehrady je válečný zločin, který přímo ohrožuje tisíce lidí. Rusko za to musí nést odpovědnost. A Ukrajino - musíte vyhrát tuto válku, abyste zůstali v bezpečí!“ napsal Nausėda na twitter.

    Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
    Video se připravuje ...

  • 4.Cleverley v Kyjevě

    Je příliš brzy na to, aby bylo možné smysluplně vyhodnotit podrobnosti o zničení Kachovské přehrady, které se ale odehrálo pouze v důsledku ruské invaze. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil britský ministr zahraničí James Cleverly, jenž je na návštěvě Kyjeva. 

    „Slyšel jsem zprávy o výbuchu přehrady a riziku záplav. Na nějaké smysluplné posouzení je ještě brzy,“ řekl Cleverly při návštěvě vesnice Hrebelky u Kyjeva po pondělním jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským v hlavním městě.

    „Ale je třeba si uvědomit, že jediným důvodem, proč je to vůbec problém, je nevyprovokovaná, plnohodnotná invaze Ruska na Ukrajinu. Budeme nadále vyhodnocovat vývoj, ale nejlepší věc, kterou by teď Rusko mohlo udělat, je okamžitě stáhnout své vojáky,“ dodal.

    9:15
    Dnes

    V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

    8:47
    Dnes

    Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

    8:05
    Dnes

    Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

    Zobrazit celý online

  • 5.Nová dimenze bojů

    Zničení Kachovské přehrady znamená novou dimenzi bojů na Ukrajině, odpovídá to ale způsobu, jakým Putin válku vede, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz.

    „Na Ukrajině jsme svědky řady a řady zločinů, které páchají ruští vojáci. Odpovídá to ale způsobu vedení války, kdy jsou opakovaně terčem i civilní cíle, jako vesnice, školy, nemocnice, infrastruktura,“ uvedl.

    Scholz prohlásil, že je nezbytné, aby Ukrajina měla potřebnou humanitární, ekonomickou i vojenskou podporu. „My ji budeme podporovat tak dlouho, dokud bude třeba,“ řekl. Kancléř také poukázal na to, že Putin se útokem na Ukrajinu spletl, protože zemi nedokázal rychle porazit a ani se mu nepovedlo rozdělit Západ.

    Útok na přehradu tvrdě odsoudila i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která je na návštěvě Brazílie. „Za tuto ekologickou katastrofu je zodpovědný jen jeden, a to ruská zločinná útočná válka na Ukrajině," uvedla na twitteru. Poznamenala, že vodní dílo v blízkosti jaderné elektrárny bylo zneužito jako válečná zbraň.

    „Tento nový útok na civilní infrastrukturu ukazuje také pohrdání intenzivním mezinárodním úsilím, především pak Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která vede měsíce rozhovory, aby zajistila alespoň minimální úroveň ochrany pro obyvatele regionu," konstatovala Baerbocková. Dodala, že je v úzkém kontaktu s kolegy ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 a také s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou.

  • 6.Akce teroristického státu

    Vrcholný ukrajinský diplomat Anton Korynevyč dnes před Mezinárodním trestním soudem v Haagu obvinil Rusko ze zničení přehrady a prohlásil, že se jedná o akci „teroristického státu“. „Rusko nás nemůže porazit na bitevním poli, a tak se zaměřuje na civilní infrastrukturu, aby se nás pokusilo zmrazit a přimět k podřízenosti. Právě dnes Rusko vyhodilo do povětří velkou přehradu,“ řekl zastupující velvyslanec ukrajinského ministerstva zahraničí v Haagu.

    „Způsobuje značné civilní evakuace, ekologické škody a ohrožuje bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny. Jednání Ruska je jednáním teroristického státu, agresora,“ dodal.

  • 7.Vyjádření Čaputové

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se také vyjádřila k dnešnímu útoku Rusů. „Zničení přehrady Kachovka je hrozný čin s nesmírným a přímým dopadem na lidi a životní prostředí. Další příklad brutality v ruské agresi proti Ukrajině," tweetovala slovenská prezidentka.

  • 8.Nová dimenze zvěrstev

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell označil zničení Kachovské přehrady za novou dimenzi ruských zvěrstev. „Zničení Kachovské přehrady představuje novou dimenzi ruských zvěrstev, která ohrožuje životy stovek tisíc civilistů. Útoky na civilní infrastrukturu se kvalifikují jako válečné zločiny. Jsme v kontaktu s Ukrajinou, abychom zajistili naši pomoc," napsal Borrell na svém Twitteru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa