Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Apokalypsa na obzoru: Protržení Kachovky? 80 zatopených obcí, bez vody elektrárna i Krym

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. června 2023
06:15
Autor: vja, swp - 
25. října 2022
05:00

Už od loňského řijna se množily zprávy o tom, že ruská armáda by mohla ve snaze zpomalit ukrajinskou ofenzivu odpálit přehradu Kachovské vodní elektrárny, což by mělo za následek zatopení rozsáhlé oblasti. Přehrada postavená v průběhu 50. let patří k jedněm z největších vodních děl na Dněpru a tzv. Velkým stavbám komunismu. Nyní se nejhorší obavy naplnily. Jaké bude mít vylití obrovského objemu vody v bezprostřední blízkosti Chersonu důsledky?

V pátek 21. října informoval americký Institut pro studium války (ISW) o možném plánu Rusů na odpálení přehrady Kachovské vodní elektrárny.

Ruské síly se pravděpodobně pokusí vyhodit do povětří hráz vodní elektrárny Kachovka, aby zakryly svůj ústup a zabránily ukrajinským silám pronásledovat ruské jednotky hlouběji do Chersonské oblasti,“ píše se ve zveřejněném dokumentu. Podle amerických bezpečnostních expertů by ruské síly po provedení útoku zcela jistě shodily odpovědnost za zničení přehrady na ukrajinskou armádu, ta však k protržení přehrady nemá žádný rozumný důvod.

O několik měsíců později se zdá, že noční můra se stala skutečností. Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. „Ruské okupační síly vyhodily do povětří vodní elektrárnu Kachovka. V současné době zjišťujeme rozsah škod, rychlost a objem vody a pravděpodobné oblasti zaplavení,“ uvedlo na telegramu ukrajinské jižní velitelství.

Starosta Nové Kachovky zprávy o bombardování přehrady a vodní elektrárny označil za nesmysl a poznamenal, že všude ve městě je klid a ticho. Agentura Reuters ale nedlouho poté s odvoláním na ruskou agenturu TASS uvedla, že přehrada je skutečně zničená.

Zaplavení 80 měst a ohrožení Záporožské jaderné elektrárny

Pokud by skutečně došlo k protržení vodního díla, bylo by vzniklou vlnou zaplaveno až 80 ukrajinských měst a obcí, což by mělo za následek vysídlení stovek tisíc místních obyvatel a zároveň výrazné poškození už tak zranitelné a poničené ukrajinské energetické sítě. Pravděpodobnost výpadků elektřiny a jejího celkového nedostatku by se tak výrazně zvýšila.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 21. října varoval, že vyhození přehrady do povětří by mohlo přerušit dodávky vody do velké části jižní Ukrajiny a představovalo by vážné riziko pro Záporožskou jadernou elektrárnu (ZNPP), která leží proti proudu přehrady. Ta je totiž při chlazení svých zařízení životně závislá na vodě z Kachovské přehrady.

Krym bez vody

Odpálení přehrady by však nemuselo ve výsledku být ani v ruském zájmu, jelikož z Nové Kachovky je veden Severokrymský kanál, který funguje jako hlavní zdroj vody pro Krym a Chersonskou oblast. Ten byl ukrajinskou stranou přerušen už v rozmezí let 2014-2022, kdy byli Rusové přinuceni dovážet zásoby vody přes Kerčský most či hledat další alternativní způsoby. Tato snaha se nakonec neukázala jako příliš plodná, Krym se totiž potýkal s výrazným nedostatkem vody pro zemědělskou produkci, která následně klesla na pouhou desetinu původního objemu.

Vlivem poničení Kerčského mostu nyní pravděpodobně nebude možné přepravovat vodu v dostatečném objemu, který by byl schopen alespoň částečně nahradit odběr z Kachovské přehrady. I přes tuto skutečnost je podle ISW hrozba ruského útoku na přehradu reálná. „Ruské síly se budou snažit udržet východní Chersonskou oblast nikoli kvůli vodě, ale spíše proto, aby vytvořily nárazníkovou zónu, která umožní obranu Krymu a zabrání ukrajinské technice dostat se do pozice, kdy by poloostrov byl v dostřelové vzdálenosti,“ míní ISW.

12:05
19. 3. 2024

Ruské úřady evakuují kolem 9000 dětí z Belgorodu a Belgorodské oblasti. Tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov jako důvod uvedl ukrajinské ostřelování tohoto příhraničního regionu, napsala dnes agentura Reuters. Podle serveru Meduza Gladkov také sdělil, že za týden zahynulo v Belgorodské oblasti kvůli ostřelování 16 lidí a dalších 98 jich utrpělo zranění.

11:29
19. 3. 2024

V zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí nastal díky Česku pokrok. Dnes to při příchodu na americkou leteckou základnu Ramstein v Německu na jednání o další zbrojní podpoře Kyjeva prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. České úsilí na úvod jednání ocenil také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. Česká republika má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800.000 dělostřeleckých granátů, které Ukrajina potřebuje pro obranu před ruskou invazí. Na nákup munice nyní přispívá řada spojeneckých zemí včetně Německa.

11:05
19. 3. 2024

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

Kompletní online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa