Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Protesty na podporu válečného štváče Putina: Srbové vytáhli do ulic, organizuje to přímo Kreml, míní experti

Autor: kso - 
17. dubna 2022
17:51

Britští experti míní, že patrně přímo Kreml a Vladimir Putin stojí za proruskými protesty, které se v posledním týdnu opět objevily v Evropě. Vedle demonstrací proti ruské invazi na Ukrajinu se totiž objevily opět i pochody na podporu Rusů. V srbském Bělehradě do ulic vyšly stovky lidí s ruskými vlajkami a tričkami s písmenem Z. Podle expertů si je prezident Vladimir Putin vědom, že v Evropě nemá podporu, o to silněji se proto nyní Kreml snaží koordinovat protiukrajinské protesty, uvedl Daily Mail.

Za poslední týdny se proruské demonstrace konaly v několika evropských městech včetně Berlína, Dublinu, Hannoveru, Frankfurtu a Athén. Všechny vypadají podobně: všude ruská trikolora, papouškování ruské propagandy a písmeno Z, které se stalo symbolem podpory Putinova vpádu na Ukrajinu.

Mnoho protestů se odehrálo ve stejnou chvíli, přestože se konaly stovky kilometrů od sebe, což podle odborníků na Rusko může znamenat, že za jejich organizací stojí Kreml. Odborníci deníku The Times řekli, že si myslí, že Rusové žijící v evropských zemích dostali od federální organizace Rossotrudničestvo rozkaz protesty naplánovat.

Berlínem v neděli 3. dubna projel konvoj 400 vozidel, doprovázený demonstrací, které se účastnilo asi 900 lidí. Ve stejný den se velmi podobná akce konala i v Athénách. Konvoj minulou neděli projel i Dublinem. V The Times zjistili, že auta patřila ruským občanům. Ve stejný den se průvod konal i v Hanoveru. Ve Frankfurtu, kde ke konvoji nedostali povolení, se spokojili s demonstrací.

Pravicové protesty v Srbsku

V pátek se v Bělehradě konal protest proti rozhodnutí OSN vyloučit Rusko z Rady pro lidská práva. Shromáždění se zúčastnily stovky lidí. Srbsko patří k zemím, které na Rusko zatím neuvalily sankce, připomněl DailyMail, ale rezoluci OSN podpořilo. Na demonstraci lidé před sídlem srbského prezidenta Alexandra Vučiće zapalovali světlice a dýmovnice, informují místní média.

14:55
19. 4. 2024

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

14:33
19. 4. 2024

Mezi osmi zabitými ruským bombardováním v Dněpropetrovské oblasti je osmileté a čtrnáctileté dítě. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, šéf vojenské správy regionu Serhij Lysak ale později uvedl, že ač byl v těžkém stavu, lékařům se ho podařilo zachránit.

Dnipro vyhlásilo den smutku.

14:00
19. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

V Doněcké oblasti ukrajinská armáda svádí boje už od roku 2014, před začátkem plnohodnotné ruské invaze z předloňského února tam válčila proti separatistům podporovaným Moskvou. Ukrajina v této části fronty posiluje budování obranných linií, ukrajinští činitelé varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu.

Kompletní online

Stojí za protesty Kreml?

Tři odborníci se shodli, že je pravděpodobné, že za organizací protestů stojí Moskva. Kreml znervózňuje, že nemá Rusko v Evropě podporu, míní Ben Noble, profesor ruské politiky z univerzity v Londýně. 

Analytik Mark Galeotti zase tvrdí, že se protesty řízené shora daly očekávat a že instituce Rossotrudničestvo „existuje právě proto, aby oslovovala ruské komunity a očividně toho často využívá jako způsob, jak vytvářet důkazy o podpoře Kremlu a jeho politiky.“

Odborník na mezinárodní vztahy z Oxfordské univerzity Sam Ramani řekl, že by pro Moskvu bylo velmi jednoduché sehnat podporu v zemích s většími ruskými komunitami, jako je Řecko či Rusko. Je podle něj pravděpodobné, že za protesty stojí Kreml.

Video  Blesk Podcast: Velikonoce na Ukrajině. Jak svátky slaví naši noví sousedé?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa