Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Dojednali 9 koridorů pro uprchlíky, ale... Rusové bezcitně ostřelují evakuační autobusy?!

Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2022
12:01

Na Ukrajině bylo pro dnešek dojednáno devět humanitárních koridorů, které mají sloužit k evakuaci civilistů, mimo jiné i těch, kteří se budou snažit dostat osobními auty z obléhaného města Mariupol. Informovala o tom ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Obavy však budí ukrajinské zprávy o tom, že Rusové ostřelují i konvoje s civilisty. Při jednom z útoků na evakuační autobus mělo ve čtvrtek zemřít sedm lidí.

Pět domluvených z koridorů má podle vicepremiérky Vereščukové vést z Luhanského regionu na východě země, který je terčem intenzivního ostřelování. Obyvatelé Mariupolu, Berďansku, Tokmaku a Enerhodaru byli podle ukrajinské vicepremiérky vyzváni, aby se připravili na opuštění oblasti ve svých soukromých vozidlech.

Otevření devíti humanitárních koridorů bylo dojednáno i v pátek. Z konfliktních oblastí se ten den podařilo evakuovat 2864 lidí.

Kyjev: Rusové stříleli i na evakuační autobusy

Sedm civilistů zemřelo a dalších 27 utrpělo zranění, když ruské jednotky v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny střílely na autobusy, které vezly lidi prchající před válkou do bezpečnějších míst, informovala v pátek podle agentury AFP ukrajinská generální prokuratura.

„Dne 14. dubna ruská armáda střílela na evakuační autobusy s civilisty v obci Borova. Podle prvních informací bylo sedm lidí zabito a 27 utrpělo zranění,“ uvedla generální prokuratura. Zahájila vyšetřování kvůli porušení pravidel platných ve válce a úkladné vraždě.

15:11
Dnes

Zástupci médií dostanou přístup do kuloárů Verchovné rady – jednokomorového ukrajinského parlamentu – aby mohli pokrýt její práci během plenárních zasedání, slíbil šéf parlamentního aparátu Vjačeslav Štučnyj podle zpravodaje agentury Ukrinform.

Do jisté míry to bude přístup omezený: „Vracíme se k praxi, kterou jsme měli v době pandemie koronaviru. Během zasedání Verchovné rady bude moci v budově pobývat 20–30 zástupců médií. Novináři již požádali o akreditaci. Jsme připraveni na další akreditace,“ řekl Štučnyj. Dříve mělo parlamemtní akreditaci přes 4000 žurnalistů, teď se budou muset omezit na ty nejdůvěryhodnější. „Máme rizika, která jsou každý měsíc potvrzena příslušnými dopisy od speciálních služeb,“ vysvětlil omezení předseda parlamentu Ruslan Stefančuk. 

Za válečného stavu byla řada demokratických procesů ukrajinského státu omezena, což kritizuje opozice. 

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

14:02
Dnes

Levicoví extremisté zřejmě provedli žhářský útok na zahradní domek Armina Pappergera, generálního ředitele německé zbrojovky Rheinmetall, v Hermannsburgu v Dolním Sasku. V dopise na platformě Indymedia se neznámí pachatelé k činu přihlásili: „V noci z 28. na 29. dubna 2024 jsme zapálili zahradní kůlnu Armina Pappergera na jeho pozemku,“ píše se v něm podle Bildu. Důvod: Firma hromadí „různé staré typy obrněné techniky“, „které by nyní mohla prodat na Ukrajinu spolu s municí a se značným ziskem. (...) Rheinmetall vyrábí a vraždí nejen v národním měřítku“.

Zobrazit celý online

Před týdnem zahynulo pět desítek lidí při ruském raketovém útoku na nádraží v Karamatorsku. Také oni se snažili odjet do bezpečí.

Moskva opakovaně tvrdí, že její vojenské aktivity na Ukrajině nemají za cíl civilisty. Ruská armáda, která na rozkaz prezidenta Vladimira Putina zahájila invazi do sousední země 24. února, se na začátku dubna stáhla od Kyjeva a z většiny oblastí na severu Ukrajiny. V poslední době se Rusové soustřeďují zejména na východ a jihovýchod Ukrajiny, kde zřejmě chystají novou ofenzivu.

Video  Spolek Vlčí máky poslal na Ukrajinu humanitární pomoc, do České republiky převezli uprchlíky  - Spolek Vlčí Máky
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa