Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ztráta pro Rusko: Ukrajinci zabili dalšího důležitého generála, měl medaili z Krymu

Aktualizováno -
8. března 2022
04:26
Autor: Mii - 
8. března 2022
01:27

Rozvědka ukrajinského ministerstva obrany oznámila, že se jí podařilo zneškodnit další významnou postavu ruské armády. Tentokrát měl být zavražděn generálmajor Vitalij Gerasimov, první zástupce velitele 41. armády Centrálního vojenského okruhu. Gerasimov se účastnil bojů v Čečensku, v Sýrii a vlastnil medaili „za návrat z Krymu“. Už dříve Ukrajinci zabili generálmajora Andreje Suchověckého.

„Další ztráta ve vedení okupační armády,“ uvedla ukrajinská rozvědka, která dodala, že během boje, který proběhl u Charkova, bylo zabito a zraněno i několik dalších řídících pracovníků ruské armády.

„Vitalij Gerasimov se účastnil druhé čečenské války a ruské vojenské operace v Sýrii. Také obdržel medaili za ‚návrat z Krymu',“ pokračovala rozvědka s tím, že ukrajinská armáda také zjistila, že Rusové mají problémy s komunikací a dezercí ve svých jednotkách.

Polohu Gerasomiva se ukrajinská tajná služba dozvěděla díky tomu, že zachytila telefonní konverzaci mezi dvěma příslušníky ruské Federální služby bezpečnosti (FSB), uvádí server The Guardian. 

Dosud bylo nejvýznamnějším vojenským úspěchem Ukrajinců zabití ruského generálmajora Andreje Suchověckého, zástupce velitele 41. jednotky pozemních sil. Zastřelil ho ukrajinský snajpr. Smrt potvrdil i ruský prezident Vladimir Putin, když mluvil o dosavadním průběhu „speciální vojenské operace“, jak nazývá invazi Ukrajiny.

Válka Rusko vs. Ukrajina
22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Video  Analytik: Putin narazil kvůli chybné taktice. Civilní obyvatelstvo teď kvůli tomu trpí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa