Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trest „každému parchantovi“. Zelenského rozlítila vražda rodiny na útěku, Rusům slibuje soudný den

Autor: ČTK, ula, Darina Jíchová - 
7. března 2022
08:45

Rusko slíbilo, že dnes zastaví palbu a otevře humanitární koridory v několika ukrajinských městech. Svět mezitím obletěla fotografie, která zachycuje oběti ruské střelby ve městě Irpiň. Čtyřčlenná rodina, včetně dvou dětí, která nestačila utéct před terorem, bezvládně leží vedle svých zavazadel. Prezident Volodymyr Zelenskyj zmínil ve svém projevu, že Ukrajina neodpustí mrtvé a zmínil soudný den. Spojené státy odhadují, že se do ofenzivy zapojilo 95 procent ruských vojáků.

„Neodpustíme ostřelované obytné budovy, neodpustíme raketu, kterou naše protivzdušná obrana v neděli sestřelila nad Ochmatdětem, a dalších více než 500 takových raket, které zasáhly naši zemi, Ukrajinu, naše lidi, děti. Neodpustíme zastřelení lidí beze zbraně, zničení naší infrastruktury. Neodpustíme stovky obětí, tisíce a tisíce utrpení. A Bůh neodpustí ani dnes, ani zítra, nikdy. A místo odpuštění bude soudný den. Jsem si tím jist,“ zdůraznil prezident Zelenskyj.

Trest „každému parchantovi“

Ačkoliv Rusko slíbilo o víkendu klid zbraní, aby do ukrajinských měst mohla proudit humanitární pomoc, podle Ukrajiny příměří nedodržela a stále pálila po civilistech. Nyní slibuje další zastavení palby.

Zelenskyj slíbil pomstu a trest „každému parchantovi“, který páchá zvěrstva na Ukrajině, jeho ostrou reakci vyvolal útok ve městě Irpiň, kde byla bez slitování zabita rodina – 2 děti, 2 dospělí, snažící se dostat z města. „Chtěli pouze uniknout z města. Utéct. Celá jejich rodina. Kolik takových rodin už na Ukrajině zemřelo? Tohle neodpustíme. Tohle nezapomeneme,“ ve svém projevu se obrátil přímo na ruské vojáky. „Na světě pro vás nebude jediného klidného místa, jen hrob.“

22:57
Dnes

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
Dnes

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:26
Dnes

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Spojené státy odhadují, že od začátku války 24. února Rusové vypálili na Ukrajinu 600 raket a do ofenzivy se již zapojilo 95 procent ruských vojáků, které Moskva před invazí shromáždila u hranic, prohlásil vysoký představitel amerického ministerstva obrany. Kolona ruských tanků, obrněných vozidel a další techniky, která míří ke Kyjevu, stále stojí. Jak daleko je nyní od ukrajinské metropole, není z vyjádření představitele amerického ministerstva obrany jasné. Koncem minulého týdne byla 25 kilometrů od centra města, píše server CNN.

Video  „Takhle umírají okupanti.“ Ukrajinci se chlubí sestřeleným ruským vrtulníkem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa