Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válečné zločiny despoty Putina: Od termobarické bomby po jaderný terorismus. Bude souzen?

  • Autor: Petr Kašpar - 
    7. 3. 2022
    05:00

    Od vypuknutí války na Ukrajině uběhlo 10 dnů a Mezinárodní trestní tribunál (ICC) v nizozemském Haagu už prošetřuje podněty ze 39 zemí na válečné zločiny spáchané Vladimirem Putinem (69). Dožene ale někdo ruského prezidenta až před soud?

    „Ruští okupanti ze strachu z potupné porážky začali páchat zločiny proti lidskosti. Ostřelují nemocnice, zabíjejí ženy a děti. To už není armáda - to jsou obyčejní zbabělci a teroristé,“ řekl ukrajinský ministr obrany Olexij Reznikov.

    Důkazy o páchání válečných zločinů na Ukrajině začal shromažďovat Mezinárodní soudní dvůr v Haagu. Je ale otázka, zda by Putina vůbec mohl stíhat – ani Rusko ani Ukrajina totiž nejsou členskými zeměmi pod dvorem. Rusové by jej museli sami vydat.

    Kdyby ho chtěli stíhat třeba sami Ukrajinci, museli by počkat, až (jestli vůbec někdy?) nebude prezidentem – chrání ho imunita. Další dva existující mezinárodní soudy ale mohou Rusku uložit alespoň povinnost hradit reparace.

  • 1.Zločin agrese

    Ruské tanky se přesouvají do Mariupolu. (24. 2. 2022) Ruské tanky se přesouvají do Mariupolu. (24. 2. 2022) | Reuters

    Ukrajina toto obvinění silně podporuje, neboť je možné Putina obžalovat bez ohledu na to, jakým způsobem je válka vedená. Jde o samotnou podstatu činu. „Právo je na naší straně,“ říká rezolutně ukrajinská strana.

  • 2.Termobarická bomba

    Válka na Ukrajině: V Ochtyrce nejspíše Rusové zabili 70 vojáků (1.3.2022) Válka na Ukrajině: V Ochtyrce nejspíše Rusové zabili 70 vojáků (1.3.2022) | Telegram/Dmytro Žyvyckyj

    „Pokud je pravda, že byla termobarická bomba použita k zabití 70 ukrajinských vojáků v Ochtyrce, byl by to válečný zločin,“ řekla ukrajinská velvyslankyně ve Washingtonu Oksana Markarovová (45).

    Raketa nese dvě nálože, ta první uvolní do vzduchu palivo, které pak přivede k explozi druhá nálož. Vytvoří se tak mohutná tlaková vlna, která smete vše, co se jí postaví do cesty, lidem rozerve vnitřní orgány.

  • 3.Použití kazetové pumy

    Video  Nejhorší výbuchy války: Jak to vypadalo v Charkově 1. 3.  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Použití kazetové pumy bylo doloženo po útoku rakety na nemocnici ve Vuhledaru 24. února. Další použití bylo hlášeno z Charkova a Ochtyrky.

    Kazetová bomba uvolní 316 menších bomb, které se rozptýlí po okolí s cílem zabít nebo zranit co nejvíce osob.

  • 4.Ostřelování civilistů

    Oběti ruské střelby ve městě Irpiň nedaleko Kyjeva (6.3.2022) Oběti ruské střelby ve městě Irpiň nedaleko Kyjeva (6.3.2022) | ČTK / AP / Diego Herrera Carcedo

    „Bombardování nevinných civilistů je válečným zločinem,“ prohlásil britský premiér Boris Johnson (57). Mezinárodní organizace Amnesty International už ICC doložila případy útoků, při nichž byli zabiti ukrajinští civilisté jako například hned první den války, 24. února, při ostřelování Charkova a Umaně.

    Útoky byly vedeny na mateřinku, školu, nemocnice, paneláky plné lidí i na auta civilistů ujíždějících před válkou do bezpečí.

    Na posledním společném jednání se navíc ruská a ukrajinská strana dohodly na vytvoření koridorů pro odchod civilistů z Rusy ostřelovaných měst. V sobotu mělo odejít 200 tisíc lidí z přístavu Mariupol, dalších 15 tisíc z nedalké Volnovachy. V obou městech je zbořena většina domů, lidé žijí v krytech, docházejí jim zásoby jídla a nemají vodu, elektřinu ani teplo.

    „V Mariupolu žádné příměří není,“ řekl ale v ten samý den BBC místostarosta města Serhij Orlov. „Rusové nás i nadále bombardují a používají dělostřelectvo,“ dodal. A co na to Rusové? Klasika: ukrajinští nacionalisti prý civilistům brání v odchodu…

  • 5.Terorismus

    Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
    Video se připravuje ...

    „Útokem na jadernou elektrárnu se ruský prezident dopustil jaderného terorismu,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (44). Podle pátečního vyjádření amerického velvyslanectví v Kyjevě jde o jasný válečný zločin.

  • 6.Putin vinu odmítá

    Ruský prezident Vladimir Putin (4.3.2022) Ruský prezident Vladimir Putin (4.3.2022) | Reuters

    Ve své poslední promluvě ke světu diktátor Vladimir Putin (69) pronesl: „Nemáme žádné špatné úmysly vůči svým sousedům.“

    A zatímco ukrajinští civilisté umírali po stovkách, tentýž den Putin také strávil hodinu na telefonu s německým kancléřem Olafem Scholzem (63). A podle depeše, kterou později do světa vyslal Kreml, mu měl říci, že všechny informace o ruském bombardování civilních cílů včetně Kyjeva jsou falešné a jsou dílem ukrajinské propagandy.

Video se připravuje ...
Další videa