Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

400 ruských žoldáků má zabít Zelenského? A Ukrajina prosí o přijetí do Evropské unie

Aktualizováno -
28. února 2022
14:01
Autor: ČTK, Mii, mav, swp - 
28. února 2022
09:39

List The Times dnes napsal, že v Kyjevě je přes 400 ruských žoldáků, kteří mají za úkol zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten mezitím vystoupil s dalším prohlášením, uvedl, že na Ukrajině zahynulo celkem 4500 ruských vojáků.  Vyzval je, aby složili zbraně a odešli z Ukrajiny. Zároveň řekl, že Ukrajina žádá o okamžité přijetí do Evropské unie podle nové speciální procedury. 

Server The Times napsal, že žoldáci z ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny řízené jedním z nejbližších spolupracovníků Putina mají za úkol v Kyjevě najít a zabít prezidenta Zelenského. Slíbenou za to prý mají vysokou odměnu. V Kyjevě jsou podle listu už několik týdnů. Ukrajinské úřady se o plánu dozvěděly v sobotu ráno a krátce poté vyhlásily 36hodinový zákaz vycházení, aby mohly ruské sabotéry ve městě snadněji vypátrat.

„Obracíme se na Evropskou unii kvůli bezodkladnému připojení Ukrajiny podle nové speciální procedury,“ prohlásil dnes prezident Zelenskyj. Ukrajina je podle něj vděčná partnerům, že solidárně stojí jejím po boku. „Ale naším cílem je být spolu se všemi Evropany a hlavně být rovnoprávní. Jsem přesvědčen, že jsme si to zasloužili. Jsem přesvědčen, že vše je možné.“ 

„Skutečně časem, patří k nám. Jsou jedněmi z nás a my je chceme mezi námi,“ pronesla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v nedělním rozhovoru pro Euronews.

Podobně v pondělí hovořil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Uvedl, že podporuje snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie. Je podle něj třeba dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí. 

Rozšiřování EU je však složitý proces, kandidátské země musejí splnit řadu podmínek a sblížit své zákony s unijním právem. Ukrajina již roky usiluje o přijetí do EU i do Severoatlantické aliance, ale dosud nemá ani schválený plán kroků vedoucích k členství NATO, ani postavení kandidátské země vůči EU.

Vladimir Putin v neděli informoval o zvýšení pohotovosti pro ruské atomové zbraně. Britský ministr obrany Ben Wallace je přesvědčen, že krok nezaznamená žádnou zásadní změnu ruského jaderného postoje ani připravenosti, spíše jde o rétoriku. „Neměli bychom opravdu zapomínat na to, že je to snaha odvést pozornost od potíží na Ukrajině právě vypouštěním těchto slov do mediálního prostoru.“

Video  Mohutná exploze nad Kyjevem v ranních hodinách  - Ukrajinská armáda
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa