Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válka na Ukrajině v datech: Podívejte se na přehledné mapy a grafy o vojenském konfliktu

Aktualizováno -
22. března 2023
15:42
Autor: swp, mah, lig - 
1. března 2022
08:00

Ruská invaze na Ukrajinu začala brzy ve čtvrtek 24. února . Podívejte se, jak se vyvíjela frontová linie, jaké ztráty má Rusko nebo jakou část ukrajinského území ovládá.

Frontová linie

Podívejte se v podrobných mapách, jak se vyvíjí frontová linie jako celek, i na podrobné mapy jednotlivých bojišť.

Celková mapa hlavních bodů války na Ukrajině

Celkový pohled na frontovou linii

Detail severní části fronty - okolí měst Charkov a Luhansk

Detail východní části fronty - okolí měst Doněck, Bachmut a Mariupol

Detail fronty u Bachmutu

Detail jižní části fronty - okolí měst Cherson a Mykolajiv

Detail fronty u Záporoží

Ukrajinské území pod kontrolou Ruska

Válka na Ukrajině začala nevyprovokovaným ruským útokem 24. února 2022. Po prvních měsících, kdy Rusko dosáhlo dílčích úspěchů a následných ukrajinských protiofenzivách se frontová linie stabilizovala.

Rusko v současnosti ovládá asi dvakrát více ukrajinského území, než mělo pod svou kontrolou před vypuknutím bojů. Pod ruskou okupací je lehce přes 15 procent území Ukrajiny.

Ztráty ruské armády

Stabilizovaná fronta ovšem neznamená, že by ustala vojenská aktivita. Rusko se pokouší ukrajinskou obranu prorazit. Výsledkem jsou ovšem pouze těžké ztráty ruské armády.

Ukrajinští uprchlíci

Válka zároveň vyvolala značnou humanitární krizi a ze země před boji utekly miliony lidí. Nejvíce uprchlíků přijalo Polsko a Německo. Do obou zemí odešlo více než milion Ukrajinců. Česká republika se blíží hranici půl milionu přijatých uprchlíků.

Pomoc Ukrajině

Ukrajina se od začátku těší výrazné podpoře od západních států. Desítky zemí jí poskytují vojenskou i finanční podporu. Výjimkou není ani Česká republika.

 

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

 

Video  Co se děje na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa