Blesk nejprve oslovil strážníky. Narazil. Městská policie podle mluvčí Ireny Seifertové parkování od zavedení tzv. mobilního monitoringu kontroluje jen doplňkově a systém placených zón je prý úplně mimo její působnost. Následoval proto dotaz na magistrát.

„Kontrolu zón placeného stání má plně v kompetenci Technická správa komunikací (TSK). Doporučuji se obrátit na ně,“ vzkázal po své asistentce náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (42, Piráti).

Opravdu nelze?

Sdílnější nebyla ani TSK. Kolik aut v které ulici stojí v určitý okamžik nelegálně, prý nelze zjistit! Podle mluvčí TSK Barbory Liškové systém kontroly parkovaček probíhá bez lidského faktoru. Registrační značky parkujících vozů snímají kamery projíždějících kontrolních aut.

Takto získané údaje se po stažení do počítače automaticky roztřídí a rozesílá je počítačový server. „Řidič ani systém v daný okamžik nevidí, kdo má v které ulici zaplacené parkování. Data z podezření na přestupek nelze sdělovat s ohledem na GDPR,“ dodala Lišková.

13 robotických strážců

Na dodržování placeného stání v Praze dohlíží 13 kontrolních vozů TSK vybavených kamerami a softwarem české firmy. Registrační značky aut snímají kamery, jednou za čas data stáhnou a porovnají s databází držitelů parkovacích oprávnění. Neplatiče s podezřením na možný přestupek hlásí městské policii. 2,5 milionu měsíčně stojí automatizovaná kontrola parkovaček v metropoli.

Pokuta? V pohodě

Pokud si myslíte, že pokuta v řádu stokorun a vidina toho, že vás kontrolní auto »napráší«, je pro neplatiče strašákem, jste na omylu. Jak Blesk zjistil, hlavně v centru si z toho řidiči příliš nedělají. V některých ulicích Prahy 1 dělá podíl aut bez parkovacího oprávnění 5 až 10 %. V těch vyhlášených, jako jsou Dlouhá nebo Pařížská, to může být až ke 30 %. Drzí jsou prý řidiči i v Praze 2.

Naražení nevadí

Podle odborníků je systém schopný snímat i espézetky vozů naražených těsně na sebe a nemá problém je rozpoznat. Podle Barbory Liškové i tak asi 10 % kompletních balíčků dat, která se s podezřením na přestupek odesílají městské policii, není posláno dál do přestupkového řízení.

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor se Zdeňkem Hřibem Videohub

Fotogalerie
36 fotografií