Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš v metru jako Sobotka či Drahoš: „Pořídím si lítačku,“ hlásí a mluvil o „pindání“ kvůli lístku

Autor: for - 
20. dubna 2023
05:25

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se rozhodl vyrazit mezi běžné smrtelníky a do práce jel s využitím MHD. Od svých fanoušků si vysloužil pochvalu a přání hezkého dne, od kritiků narážku na to, že cestování hromadnou dopravou nerozumí, a tak si koupil jiný lístek, než aktuálně potřeboval. Babiš řekl Blesku, že by lidé pindali, kdyby si lístek nekoupil. A pořídí si i lítačku. Babiš však není prvním expremiérem či ostřeji sledovaným politikem, kterého zachytil fotograf v metru či tramvaji. Přidal se tak k Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD) či Jiřímu Drahošovi a dalším.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) pokračuje ve svém slibu, že bude více chodit do Sněmovny, aby si napravil dřívější tristní docházku. A tentokrát na poslaneckou schůzi vyrazil městskou hromadnou dopravou. „Dnes jsem ušetřil 17 minut oproti jízdě autem,“ pochlubil se na facebooku. 

Babiš ale udělal pár chybiček, na které upozornili jak někteří uživatelé, tak i bývalý pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). První chybou dle některých bylo, že si vůbec koupil lístek - Babišovi je totiž 68 let a může tak cestovat zdarma. 

Babiš: Kdybych si ho nekoupil, pindali by

„Pane Babiši, mohl jste ušetřit i těch 40 Kč. Senioři a děti mohou jezdit v Praze zdarma. Jinak ale super, že jste si zkusil pražskou veřejnou dopravu, která v nedávném průzkumu vyšla jako druhá nejlepší na světě!“ odpověděl mu Hřib. 

Další uživatelé také podotýkají, že i kdyby se rozhodl, že na MHD přispěje, pořád pomyslně vyhodil peníze z okna, pokud by jel jenom z Opatova. „Z Opatova do sněmovny je to méně než 30 minut, tedy stačí levnější jízdenka,“ upozornil jeden z uživatelů. Babiš se nedávno také projel tramvají směrem do Jablonce.

„Kdybych si ten lístek nekoupil, tak by taky pindali,“ reagoval pro Blesk Zprávy Babiš na kritiku některých uživatelů. Uvedl také, že si pořídí roční lítačku a MHD vyrazil i proto, aby stihl být na devátou ve Sněmovně. Znovu pojede do práce MHD v pátek, prozradil také.

Oční kontakt byl, ale nepokřikovali na mě,“ dodal Babiš na dotaz, zdali si jej lidé v metru všímali a třeba si s ním i zkoušeli povídat. 

Expremiér Andrej Babiš (ANO) v MHD (19.4.2023) Expremiér Andrej Babiš (ANO) v MHD (19.4.2023) | Facebook/Andrej Babiš

Blesk zprávy oslovily tiskové oddělení pražského dopravního podniku, zdali je vůbec možné si lítačku v seniorním věku pořídit, prozatím jsme odpověď nedostali. Na internetových stránkách je ale možné dohledat jen elektronický či papírový kupón pro cestování seniorů 60 - 65 let, a to za 1280 korun ročně po zvýhodnění. Pro mladší cestující stojí lítačka 3 650 Kč. Lítačku si ale může starší senior pořídit pro identifikaci - tedy kvůli prokázání věku, a tedy že může cestovat zdarma. 

Mezi „smrtelníky“ vyrazili i další expremiéři

Stávající předseda hnutí ANO není prvním expremiérem, který vládní speciály a limuzíny vyměnil za MHD. Internetem před pár lety proletěl i snímek Bohuslava Sobotky, který byl vyfocen v městské hromadné dopravě s výrazně zamyšleným pohledem. 

„MHD a zejména metrem jezdím po Praze docela často, je to efektivní způsob dopravy. Lidé mě hodně poznávají, občas musím dát autogram, nebo debatovat o současné politice,“ vzkázal Sobotka tehdy na dotaz Blesku.

Pozornost upoutala i fotka poraženého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše taktéž v metru. Metro využívá k cestám i Mirek Topolánek, jak psal server Týden.cz

Vedle expremiérů se v MHD dobrovolně fotí, či jsou „načapáni“ i další politici. Například při cestě do vyloučených lokalit se v autobuse zvěčnila tehdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Cesty vlakem i autobusem

V autobuse se fotila i vládní delegace kabinetu Andreje Babiše (ANO), když společně cestovali do Lán za tehdejším prezidentem Milošem Zemanem, nešlo však o MHD. Fialův kabinet rovněž cestoval do Lán autobusem, když sem jel zcela poprvé. 

Jiní politici pak volí MHD pravidelně, často se v této souvislosti objevují Piráti. Například místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová se předloni chlubila, že se přidává k iniciativě Do práce na kole. 

I v zahraničí jsou pak z ke přírodě a planetě šetrnějších způsobů dopravy známé snímky politiků, kteří letadla se svou uhlíkovou stopou vyměnili třeba za vlak. Učinil tak ostatně i současný premiér Petr Fiala (ODS), který vlakem cestoval na válečnou Ukrajinu. V témže prostředku a se stejným cílem cesty byli vyfoceni i senátoři Miloš Vystrčil a Pavel Fischer. 

Video  Jak bude vypadat nová linka D pražského metra?  - Videohub
Video se připravuje ...

maxpax ( 20. dubna 2023 11:11 )

Máš to špatně .

maxpax ( 20. dubna 2023 11:09 )

verka1, ale když zrovna nejedeš emhádéčkem ty, tak to tam nesmrdí. Ale to ty samozřejmě nemůžeš zjistit .

trintin ( 20. dubna 2023 11:07 )

Babišovi je totiž 68 let a může tak cestovat zdarma?? Důchodci i nad 68 let jsou povinni si zakoupit u dopravního podniku průkazku, jinak cestovat zdarma nemohou.

maxpax ( 20. dubna 2023 11:07 )

Je mu víc jak 65 et, tak v MHD v Praze může jezdit zadarmo. Stačí mu občanka. Lítačku nepotřebuje.

bersimalinecka ( 20. dubna 2023 10:28 )

?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa