Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Hřibův průšvih: Cpal se Pavlovi na tiskovku! Hrad ho poslal »k šípku«

Autor: David Polák, Ivan D. Hladík - 
29. června 2023
14:15

Hlavní město má za sebou první návštěvu prezidenta Petra Pavla (61). Všichni pražští politici včetně hlavy státu si událost pochvalují. Akce ale neproběhla tak hladce jak se zdá. O »show« se postaral náměstek primátora Zdeněk Hřib (42, Piráti). Ten chtěl sólo vystoupení s Pavlem, dostal ale košem.

Prezident navštívil Prahu ve dnech 27. a 28. června. Během obou dnů se podíval například do základní školy, debatoval se starosty a vedením města, a také se zašel podívat na stavbu tunelu metra D na pražskou zastávku Pankrác. Na tomto místě se také měla konat Pavlova tiskovka. A na ní se chtěl Zdeněk Hřib vnutit. „Pan náměstek Hřib měl zájem, aby na místě proběhla společná tisková konference, tuto nabídku jsme ale odmítli,” prozradila Blesku mluvčí prezidenta Markéta Řeháková s tím, že Hrad měl celou dobu naplánované jen sólo vystoupení hlavy státu. „Tuto informaci jsme už během organizace výjezdu s předstihem komunikovali Magistrátu hl. m. Prahy i všem ostatním partnerům,“ dodala Řeháková.

Křečovitý úsměv

Náměstkovi podle informací Blesku dost vadilo, že dostal košem z Hradu a během pocházky tunelem to na něm bylo i trochu znát. „Celou dobu se v tunelu křečovitě usmíval a kam se hnul prezident, tam šel, aby byl zachycen aspoň na fotografii,“ řekl Blesku zastupitel Prahy, který si nepřál být jmenován a který se procházky staveniště také účastnil. Podle něho si totiž chtěl Hřib udělat jen PR akci. „Pan náměstek by si měl konečně uvědomit, že doba jeho svrchované vlády, kdy magistrát sloužil jeho sebepropagaci, je nenávratně pryč,“ dodal zdroj.

Video  Prezident Pavel při návštěvě Centra architektur a městského plánování (CAMP). (28. června 2023)  - Blesk.cz - Daniel Šesták
Video se připravuje ...

Objednávka za 200 litrů?

Podle zdroje Blesku měl Hřib také ztropit scénu a vyhroceným způsobem si na místě vynucovat svou účast na prezidentově vystoupení. Argumentoval údajně tím, že objednal za 200 tisíc pódium. Blesk se na objednávku zeptal přímo náměstka primátora. Hřib však ve své reakci tento zásadní dotaz zcela pominul. Potvrdil jen, že společnou tiskovku chtěl, a to údajně kvůli zaměstnancům dopravního podniku. „Myslíme si totiž, že si více než 11 tisíc pracovníků druhé nejlepší MHD na světě a stavba metra D za 100 miliard zaslouží ocenění,“ napsal Blesku Hřib. Ten prý Hradu navrhoval, aby pak sólo vystoupení hlavy státu bylo v Kongresovém centru na Vyšehradě. „To je jednak nedaleko staveniště metra D, ale jde i o společné vlastnictví města a státu a toto místo proto nabízí ideální symboliku k zakončení návštěvy prezidenta v hlavním městě,“ dodal Hřib.

V rámci své návštěvy Prahy zavítal prezident Petrl Pavel rovněž do Masarykova ústavu Akademie věd. (27. červen) V rámci své návštěvy Prahy zavítal prezident Petrl Pavel rovněž do Masarykova ústavu Akademie věd. (27. červen) | Jiří Koťátko

Opozice: Je to na rezignaci!

Chování Hřiba nadzvedlo nejenom některé koaliční zastupitele, ale i ty opoziční. Podle zastupitele Patrika Nachera (49, ANO) nejde u pirátského exprimátora o nic nového. „Je skandální, pokud náměstek primátora chce zneužít návštěvu prezidenta republiky ke svému vlastnímu PR. Pokud navíc došlo v komunikaci mezi kancelářemi náměstka Hřiba a prezidentskou k nějaké vyostřené debatě nebo dokonce vydírání, měl by se k tomu náměstek Hřib veřejně postavit a vysvětlit to,“ řekl Blesku Nacher. „Jestli navíc k tomu celá náměstkova partyzánská akce stála peníze daňové poplatníky, a on to důvěryhodně nevysvětlí, je to na jeho rezignaci,“ dodal.

roxin ( 2. července 2023 02:15 )

Tobě by to nepomohlo napsat 100X, ani opupínkování nepomůže-prostě HULWÁT SE už v takovém věku NEZMĚNÍ.

roxin ( 1. července 2023 14:57 )

A právě tím jsem tě převezla čekal si jinou reakci a nemohl ses dočkat tak si to nevydržel a musels to říct na plno, už jsem ti psala že jsi HULWÁT a nic jiného od tebe čekat nejde!

roxin ( 1. července 2023 14:56 )

A právě tím jsem tě převezla čekal si jinou reakci a nemohl ses dočkat tak si to nevydržel a musels to říct na plno, už jsem ti psala že jsi HULWÁT a nic jiného od tebe čekat nejde!

roxin ( 1. července 2023 07:49 )

Samozřejmě jen to nepřiznáš a je mi to jedno. Tímto to začalo: Co povídáš, nepíši o tobě ale o Hřibovi...má reakce na to měla být jiná ani to nejde k žádnému příspěvku pod který si to napsal.

roxin ( 30. června 2023 17:26 )

Když myslíš. Asi celá tato diskuse mezi tebou a mnou měla pravděpodobně vypadat jinak, že bych tě převezla a ty se s tím nemůžeš smířit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa