Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nový šéf Hospodářské komory: Jako premiérův poradce skončím. A k vládě budeme kritičtí

Video se připravuje ...
Autor: David Polák - 
8. června 2023
05:00

Největším podnikatelským svazem v Česku je Hospodářská komora. Ta má od června nového prezidenta. Stal se jím premiérův poradce Zdeněk Zajíček (56, ODS), který byl hostem pořadu Epicentrum Blesku. Jak se podnikatelé dívají na vládní úsporný balíček? A není šéf komory ve střetu zájmů?

Podle Zajíčka vládní úsporný balíček není dokonalý, i když je správný. Přesto komora poslala kabinetu přes 30 připomínek, co by se v něm mělo změnit. Pokud je kabinet nezapracuje, zvažuje hospodářský svaz lobbovat ve Sněmovně. Nový prezident komory je ale připraven s vládou o všem vyjednávat. „Pokud nebudeme schopni některé věci vysvětlit a obhájit v tuto chvíli při projednávání, budeme se snažit, aby se přišlo s dalším balíčkem,“ řekl Blesku Zajíček.

Zároveň přidává, že komora chystá vlastní balíček směřující na odstranění zbytečných regulací a byrokracie při podnikání: „Pokud už v tuto chvíli vláda a koalice přišla s tím, že se budou věci týkající se konsolidace veřejných financí týkat i podnikatelů, ať už jde o zvýšenou sazbu, nebo zrušení některých výjimek, pak bychom očekávali, že na druhou stranu vláda přijde s jednoznačnými opatřeními, které pomohou podnikání v Česku,“ vysvětluje s tím, že by jejich balíček měl být připraven do konce srpna.

Stranická knížka a premiérův poradce

Nový prezident komory byl do konce května také místopředsedou ODS. Podle svých slov se ale koaličních vyjednávání o úsporném balíčku, jako straník, nezúčastnil. Zajímavostí je, že sám Zajíček je placeným poradcem premiéra Petra Fialy (58, ODS). To už ale prý dlouho nebude. „Jsem připraven tuto pozici opustit a plně se věnovat zastupování zájmu Hospodářské komory,“ prozradil. S Fialou to chce probrat do konce června. Stejně bude Zajíček postupovat také na ministerstvu dopravy, kde radí šéfovi rezortu Martinu Kupkovi (47, ODS) s digitalizací.

I když je premiér i šéf největšího podnikatelského svazu v Česku z jedné partaje, tak komora s kabinetem zacházet v rukavičkách nebude. „Hospodářská komora bude kritická tam, kde bude muset být kritická. A tam, kde to bude potřeba pro hájení zájmu a zájmu podnikatelů, naopak tam, kde naopak bude moci být partnery s vládou, budeme rádi partnery,“ prohlásil v Epicentru Zajíček.

Digitalizace a energetická bezpečnost

Šéf Hospodářské komory stál v minulosti u digitalizace státní správy. Jako náměstek ministra vnitra za Ivana Langera (56, ODS) byl u zrodu CzechPointu, Datových schránek či Základních registrů. Stál také u vzniku Bankovní identity. Jak se dívá na aktuální kroky vlády v digitalizaci? „Stát zaspává. Dlouhá léta jsme přešlapovali na místě a máme proto velké zpoždění. Státy kolem nás nespaly, připravovaly se a v mnohých oblastech nás opravdu velmi předběhly, neznamená to, že je nemůžeme dohnat, ale bude to trvat, proto musíme máknout,“ je přesvědčen Zajíček.

Podle šéfa komory také politici v minulosti zaspali v energetické bezpečnosti. „Považujeme energetickou infrastrukturu, stejně tak jako dopravní a další kritickou infrastrukturu, za zcela zásadní pro budoucnost českého hospodářství, českého podnikání a měl by vzniknout vládní výbor pro strategické investice. Předpokládám, že my jako reprezentanti podnikatelského sektoru zaměstnavatelů budeme přítomni v tomto vládním výboru a že budeme moci svojí kompetencí, zkušeností, informacemi, daty, které máme k dispozici, velmi prospěšní,“ věří prezident komory s tím, že tyto klíčové věci, vize a strategické kroky se budou muset naplánovat během následujících měsíců.

Nové směřování Hospodářské komory

Devět dlouhých let vedl největší podnikatelský svaz, pod který spadá na 16 tisíc živnostníků a firem, Vladimír Dlouhý (69). Ten podle Zajíčka odváděl dobrou práci a není potřeba směřování komory měnit. „Já jsem dělal viceprezidenta Vladimíru Dlouhému poslední tři roky,“ uvedl Zajíček a poděkoval mu. „Komora je díky němu silná, respektovaná a nezávislá. Jsme schopni také říkat nepříjemné věci politikům,“ řekl Zajíček s tím, že on sám chce být reprezentantem vizí, strategií a partnerství. Na novém směřování nyní bude prezident s předsednictvem pracovat.

Jirik-ta ( 8. června 2023 07:56 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa