Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pekarová v USA v čele sněmovní delegace: Jedná i o Ukrajině a zmínila havlovskou diplomacii

Autor: ČTK, simao - 
22. května 2023
20:29

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová dorazila do USA, kde do 26. května povede delegaci složenou ze zástupců Sněmovny i českých podnikatelů. S kongresmany bude jednat o Ukrajině nebo Indo-Pacifiku a spolu s podnikateli navštíví Maryland a Georgii, informovala Poslanecká sněmovna.

Pekarová Adamová návštěvu USA připravovala společně s americkým velvyslancem v Praze Bijanem Sabetem už začátkem března. Delegace si podle mluvčího předsedkyně Martina Churavého „klade za cíl rozvíjet česko-americkou spolupráci nejen v politické, ale i v ekonomické oblasti“.

„Zaměřím se hlavně na pracovní jednání v Kongresu, jak s vedením Sněmovny reprezentantů, tak s jednotlivými výbory či skupinou přátel ČR. Američtí zákonodárci mají zásadní vliv na zahraniční politiku své země a mým cílem je přesvědčit politiky z demokratické i republikánské strany, aby nadále poskytovali veškerou podporu bojující Ukrajině a neztráceli celý náš region ze zřetele,“ uvedla Pekarová Adamová.

„Spojené státy jsou naším klíčovým spojencem a Česká republika se v zahraniční politice vrátila k havlovské diplomacii. Ruská agrese na Ukrajině před nás společně klade velké nároky. Věřím, že parlamentní návštěva USA přispěje k upevnění již tak silných vztahů,“ podotkla na twitteru Pekarová.

S Pekarovou do USA dorazila i ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). „Cílem mé cesty je prohloubení vztahů v oblasti výzkumu a inovací s americkými partnery,“ podotkla ministryně.

Sněmovní delegaci tvoří i předseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSl), předseda Meziparlamentní skupiny přátel ČR – USA Martin Major (ODS) a opoziční poslanec Michal Ratiborský (ANO).

Do Marylandu a Georgie pojedou kromě českých podnikatelů také ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová a představitelé Ministerstva průmyslu a obchodu. Zmíněné americké státy mají podle Pekarové Adamové „rostoucí dynamické ekonomiky“, které skýtají pro české firmy obchodní příležitosti.

„Roční bilaterální obchod mezi USA a Českou republikou dosahuje objemu více než 6 miliard dolarů. Tuto obchodní spolupráci chceme dále rozvíjet, i proto se mnou odcestovala obchodní delegace. Děkuji za možnost vystoupit na česko-americkém podnikatelském fóru,“ vzkázala z USA Pekarová.

Video  Zeman měl s Bílým domem pech. Pavel má velmi dobré jméno, míní expert a zmínil rivalitu s Fialou.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Petr Sedláček ( 28. června 2023 11:18 )

Havlovská diplomacie.

Aha.

To mě napadlo že Havel byl agentem CIA a teď to bude Pekarová.


Aby červi tomu Havlovi pořádně dávali zabrat.

Stepan Bandera ( 23. května 2023 11:42 )

TOP09 byla vždy plná lidského odpadu. Pekarová, Feri, Langšádlová, Pospíšilová a Kalousek jsou výběr z hroznů.

JaNat ( 23. května 2023 10:47 )

Havel je přeci český JFK.

jajas ( 23. května 2023 06:05 )

Je trapná s tím Havlem...kdo si ho tam pamatuje, pokud ho vůbec někdo znal. To je amerika, ti tam ví prdlačku o nějakých státnících v česku....fakt by už s tím Havlem měli přestat....

Kopyto ( 23. května 2023 04:12 )

Asi mi něco uniklo, co je to ta havlovská diplomacie? A učit šetřit a obléknout 3 svetry jim taky poradí? Myslím že budou koukat s otevřenou pusou co je možné mít v čele. A nebo, nemohli by si tam odbornici nechat? Takových kousků máme na rozdávání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa