Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Válek je prase, napsal Fialův poradce z kauzy IKEM. Premiér má záležitost za nešťastnou

Autor: amb - 
17. října 2023
05:00

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se zastala ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09) v kauze IKEM. „Ta situace není černobílá,“ uvedla. Podobně se předtím vyjádřil také investigativní novinář Jaroslav Kmenta, podle kterého mohlo dojít k pochybným akcím až na Úřadu vlády. V kauze IKEM totiž figuruje premiérův poradce Ivan Netuka, podle Kmenty přítel Martina Nejedlého. Netuka, jenž měl odeslat zprávu se slovy „Válek je prase“, se proti novináři ostře ohradil. 

Na kauzu IKEM a postup ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09) reagovala v Epicentru předsedkyně Poslanecké sněmovny a jeho stranická kolegyně Markéta Pekarová Adamová. Problematického exředitele Michala Stiborka podle ní jmenoval poté, co vyhrál v přesvědčivém výběrovém řízení.

„Myslím si, že ta pravidla, kdy chceme, aby lidé procházeli konkurzy výběrových řízení, jsou správná, protože to je transparentní způsob výběru lidí do určitých pozic. V tomto směru si myslím, že ministr neměl ani jinou možnost. Pokud někdo přesvědčivě vyhraje, tak by těžko zdůvodňoval, že nedbá na ten výsledek. Co se týče dalšího vývoje, během tří dnů došlo k tomu, že rezignoval, to je podle mě velmi krátká doba. Ti, kteří to tady dnes hodnotí a sami byli v pozicích obžalovaných, by měli mít větší pokoru a zamést si před vlastním prahem,“ uvedla.

Válek podle ní konal dobře. „A ta situace není černobílá, vycházejí navenek další skutečnosti, to je věc, která určitě bude dále řešena. Některé z nich jsou i vyšetřovány policií, takže si musíme počkat také na výsledek,“ dodala.

Fiala: Celá záležitost je velice nešťastná

Dění kolem IKEM popsal investigativní novinář Jaroslav Kmenta v časopise Reportér a stručněji také na sociální síti X. Podle něj nejde o jednoznačnou aféru, která by se týkala jen „zlotřilého exředitele Stiborka“. Uvedl, že může jít dokonce o zneužití politického vlivu na Úřadu vlády. „Kauza IKEM je podle mého názoru první vážná aféra premiéra Petra Fialy,“ napsal. Závažná podezření podle něj míří na významné osobnosti současné medicíny Jana Pirka a Ivana Netuky.

Pirk je zároveň senátorem za TOP 09 a Netuka poradcem Fialy. Oba muži měli být součástí struktury firem v offshoarových destinacích propojených s byznysem v IKEMu. 

„Jiří Malý a Michal Stiborek měli v ruce dokumenty, které ukazují na to, že Pirk a Netuka jsou součástí tajně vytvořené struktury firem v offshorových destinacích, které jsou spojeny s byznysem v IKEMu. Pokud by se to prokázalo, šlo by o skandál - a to nejen s daňovými podvody,“ sdělil Kmenta na X. Do případu je podle něj zapojena GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů), která podléhá premiérovi a normálně vyšetřuje trestné činy policistů. Případ by normálně měla řešit kriminální policie. Podle Kmenty je navíc Netuka dlouholetým přítelem lobbisty Martina Nejedlého.

„Pan premiér považuje celou záležitost za velice nešťastnou, zejména pak pro IKEM, jeho zaměstnance a pacienty,“ reagoval pro Blesk Zprávy mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka.

„Zároveň předpokládá, že příslušné nezávislé orgány, tedy policie, GIBS a státní zastupitelství konají svoji práci a zvládnou celou záležitost prověřit ve všech jejích aspektech. Ze své pozice nedisponuje žádnými zvláštními informacemi. Ani ke kauze jako takové, ani k jejím jednotlivým aktérům. Cílem předsedy vlády je od počátku ukončení konfliktu uvnitř IKEM, aby se toto špičkové pracoviště mohlo naplno věnovat záchraně lidských životů,“ dodal.

Netuka Kmentovi: Vaše spiklenecké teorie jsou zcela mimo

Proti Kmentovým slovům se na X ohradil Ivan Netuka. Reagoval na přiloženou fotografii textové zprávy, ve které psal Janu Pirkovi: „Ahoj Honzo, budeme muset přitvrdit, Válek je prase, takže gloves off. Prosím zakleknout na toho R. Krause. Diky, I.“

„Mohu Vás ubezpečit, že na mě nikdo nezaklekl. Celý život jsem se rozhodoval autonomně. Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Což je, mimo jiné, i součást slibu senátorů,“ napsal do komentářů pod Kmentův příspěvek na sociální síti X senátor Roman Kraus (ODS).

Ozval se i poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a jedna z figur v kauze IKEM Netuka. „Pane Kmento, oceňuji, že se text v časopisu snaží alespoň o nějakou objektivitu, vaše vyjádření zde už bohužel nikoliv. Hledáte skandál tam, kde není a ignorujete fakta,“ napsal.

„Naše tehdejší nespokojenost se týkala toho, jak byla ze strany ministerstva vyhlášená soutěž na vizi, kde byl zásadně zvýhodněn tehdejší management před ostatními interními i externími zájemci. Jsou na to důkazy. Mimo jiné naše písemná komunikace s ministerstvem a také schůzka se senátory. Zkoušel jste si to vůbec dohledat?“ uvedl Netuka.

„Ostatně stačilo by si porovnat časové údaje a každému bude hned zřejmé, čeho se asi komunikace na zveřejněné fotografii mohla týkat. Vaše interpretace je mimo. Tehdejší vyhrocenou atmosféru v instituci ostatně ilustruje právě to, co jste zveřejnil. Stačí dočíst dál. Bylo to přesně obráceně, než tvrdíte. Neútočili jsme, bránili jsme se. Vaše mávání Nejedlým a starými lobisty je sice efektní, ale v tomto případě mimo. Zkuste to, prosím, dokázat něčím jiným, než účelovými řečmi protistrany, od které máte zřejmě i tu fotografii. Nebo ne?“ tázal se.

„A opakuji: Na policii jsme se obrátili právě proto, aby konečně skončil mnohaměsíční nátlak a výhrůžky naší skandalizací a kriminalizací. Chceme to prošetřit, nemáme s tím nejmenší problém. Nic z toho, co citujete, jsme nevlastnili. Jde o padělky a znalci to zcela jistě potvrdí. Narozdíl od vás nevíme, co policie zabavila a co zkoumá. Osobně ale silně pochybuji, ze vaše informace jsou pravdivé. Jen doufám, že až to celé skončí a znalci nás od těchto hnusných nařčení očistí, tak budete mít dostatek cti, abyste se nám omluvil,“ pokračoval Fialův poradce.

„Co píšete o schůzce na Hradě a o mém údajném vztahu s panem Nejedlým, je nesmysl. Říkal jsem vám to. Vaše spiklenecké teorie jsou zcela mimo. Je mi líto, že těmto historkám věříte zrovna vy,“ uvedl Netuka. „Bohužel předvádíte zde přesně to, čím mne i profesoru Pirkovi bylo před mnoha měsíci opakovaně vyhrožováno. Neviním vás ze zaujatosti, i když mne to u vás překvapuje.“

Obrátit se na GIBS mu prý doporučil advokát. „Předpokládám, že jak policie, tak GIBS nekonají sami a jejich kroky jsou pod dohledem státního zastupitelství. Nemáme sebemenší problém s tím, ať ty dokumenty a jejich pravost příslušné orgány prověří. Budeme jenom rádi. Počítáme s tím od samého počátku,“ doplnil.

Video  Epicentrum - Markéta Pekarová Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

CommonSense ( 20. listopadu 2023 23:23 )

Plus samozřejmě
(6) kompromitace a trestní stíhání lidí z.Abbottu a pak samozřejmě i trestní stíhání i Abbottu jako právnické osoby.
Už tohle (6) samotné je způsobilé vyvolat skandál mezinárodních rozměrů.

Bude ***

CommonSense ( 20. listopadu 2023 23:20 )

Pirk zřejmě potřebuje (potřeboval) imunitu.
Pokud se prokáže to, co je publikováno v Reportéru, tzn,že Pirk a Netuka si v Lichtenštejnsku založili (nechali založit a na oko držet) matky dceřiných společností (Cardioport a Omnimedics), které se staly tzv ,,generálním dodavatelem,, do IKEMu a kdy společnost Abbott dodávala do IKEMu výlučně přes tyto účelove založené společnosti, tak to bude skutečně skandál.
(1) jednak střet zájmů Pirka i Netuky

(2) kompromitace Pirka, Netuky a pravděpodobně jejich trestní stíhání.

(3) kompromitace úřadu vlády, potažmo premiéra Fialy, který si Ivana Netuku zvolil jako svého poradce....

(4) kompromitace GIBS, která se nechá vodit úřadem vlády a kryje oba (Pirka, Netuku) a obě fy (Omnimedics, Cardioport) a současně brání pravidelným složkám policie ČR vd vyšetřování a současně vydírala p. Kmentu.

(5) kompromitace IKEMu

Vzhledem k počtu a významu kompromitovanych osob jsou sázky hooodně vysoké a klidně to může být Dozimetr č.2.
Může to otřást vládou a pěšáci, kteří vědí mohou začít záhadně mizet a umírat stejně jako u vyšetřování tr.činnosti v rámci Dozimetru (č.1).

Nedávno asi tak 3 týdny jsem potkal p. Kmentu na trzich na Andělu, skoro jsme se srazili, ptž jsem vylezl zpoza stánků.
Ten chlap byl neuvěřitelně vylekaný a to má leccos za sebou.
Až později jsem pochopil, proč se tak tvářil - má strach o svůj život.
Pokud to p. Kmento čtete, tak vězte, že Vám držíme palce, jsme vám vděční a taky o vás máme starost.

pravlast ( 21. října 2023 13:40 )

Soudruh premiér má vždy negativa proti 5slepenci za nešťastné,naše štěstí bude pouze když tito nešťastníci skončí protože demonstrací a vyslovení nedůvěry už bylo víc než dost.

RASPUTIN ( 18. října 2023 06:29 )

O vás právě píši

RASPUTIN ( 17. října 2023 17:57 )

Po převratu v roce 1989 bylo velkou chybou, že se národ nechal zmanipulovat prozápdními zrádci, kteří postupně zavlékli Česko do západní morální žumpy vydávané za demokracii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa