Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéfka Sněmovny Pekarová hodlá obhajovat post předsedkyně Topky. Klání ji čeká v listopadu

Autor: ČTK - 
9. září 2023
09:30

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová bude na listopadovém sněmu TOP 09 podruhé obhajovat pozici šéfky strany. ČTK potvrdila kandidaturu Pekarové Adamové mluvčí TOP 09 Markéta Volfová. V dalším období, které ohraničí sněmovní volby, pokud se budou konat v řádném termínu, se podle ní TOP 09 chce soustředit na diskusi s koaličními partnery o sporných tématech. Důraz bude klást na evropská témata. Pekarová Adamová stála jako předsedkyně strany u zrodu koalice Spolu, ve které se spojila TOP 09 s lidovci a ODS. Po volbách 2021 uskupení uzavřelo vládní spolupráci s koalicí Starostů a Pirátů. Sněm TOP 09 bude 11. listopadu.

„Co se týká úkolu jak pro nového předsedu, ale i místopředsedy strany a nejen pro ně, přetrvává konstruktivní diskuse s koaličními partnery nad otázkami, kde třeba nepanuje naprostá shoda. Kromě jiného s důrazem na evropská témata, která jsou pro nás dlouhodobě zásadní a v nadcházejícím roce se určitě stanou jádrem mnoha diskusí napříč politickým spektrem,“ uvedla Volfová. Připomenula například dlouhodobou snahu TOP 09 o prosazení evropské měny v Česku.

TOP 09 pořádá volební sněm vždy po dvou letech. V listopadu v pražském hotelu Clarion budou delegáti volit kompletní předsednictvo i výkonný výbor strany. Kromě toho nově ustaví smírčí výbor a celostátní revizní komisi strany.

Naposled TOP 09 rozhodovala o změně vedení před dvěma roky, těsně po sněmovních volbách, vyměnila tehdy jednoho řadového místopředsedu. Pekarová Adamová byla tehdy opětovně zvolena velkou většinou. Jejím prvním zástupcem se stal znovu senátor Tomáš Czernin. Funkce řadových místopředsedů obhájili Jan Jakob, Herbert Pavera a Vlastimil Válek. Po dvou letech se do nejužšího vedení strany vrátil ústecký poslanec Michal Kučera, který nahradil šéfa karlovarské krajské organizace strany Lukáše Otyse.

Sněm se před dvěma lety kvůli zhoršené epidemické situaci v souvislosti s nemocí covid-19 konal částečně on-line. Nesl se v duchu příprav na vládní roli TOP 09. Pekarová Adamová tehdy hovořila o potřebě řešení epidemické, energetické i klimatické krize, stejně jako krize důvěry lidí ve stát s tím, že nevylučovala i nepopulární opatření.

Podle voličských preferencí se nyní TOP 09 pohybuje na pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. Červnový model agentury Kantar ukázal, že v případě účasti koalice Spolu, složené z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, by ve volbách mělo toto uskupení 24 procent hlasů a skončilo by na druhém místě za hnutím ANO.

Ludmila Micikova ( 13. září 2023 07:00 )

PČR by zasluhoval lepšího předsedu, než tuto namyslenou mladou ženu bez morálních zábran, kdy uráží kardinála. Premier Fiala by mel zvážit a provést personální změnu predsedy PČR, pokud chce dovládnout do konce mandátu.

panda82 ( 10. září 2023 20:39 )

Že by se nenašel v té malé straničce nikdo kdo by ji vyšoupl, kdo by tam měl člověčí rozum, no není možná, od ní je to přímo opovážlivost, sebekritika by byla namístě

gabreta ( 10. září 2023 19:12 )

Dobře holka dělá, že bude kandidovat. Alespoň TROP 0,9 zmizne z politické mapy!!

9876543 ( 10. září 2023 16:41 )

jajas ( 10. září 2023 09:07 )

Zapoměl jsi na toho Jakoba...to je taky dílo! Kde ten se vzal..... Poslouchat ho je o nervy nejen proto, že kecá nesmysly, ale mnohem horší je jeho mluvený projev, to je fakt o nervy...než ze sebe něco vykoktá, tak to trvá hodiny.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa