Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pekarová Adamová balí kufry na Tchaj-wan. K nelibosti Číny vyrazí s početnou delegací

Aktualizováno -
20. března 2023
12:26
Autor: for, swp - 
20. března 2023
10:40

Blíží se dlouho plánovaná cesta předsedkyně Sněmovny na Tchaj-wan. Markéta Pekarová Adamová (TOP09) představila den před odletem ve Sněmovně podrobnosti k cestě, které se účastní doposud největší podnikatelská delegace, která kdy do země vyrazila. Na místě bude i jeden z mužů prezidenta Petra Pavla. Politici a podnikatelé vyrazí jako první do Korejské republiky. 

„Tchaj-wan je významným obchodním partnerem České republiky. Naše přátelství je postaveno na hodnotách svobody, demokracie a lidských práv. To je něco, čemu autoritáři nebudou nikdy rozumět,“ vysvětluje účel své cesty na Tchaj-wan předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) na speciální webové stránce misetaiwan, která se cestě věnuje. 

Šéfka dolní komory vyrazí do země v úterý a bude ji doprovázet nejpočetnější podnikatelská delegace, která kdy na Tchaj-wan vyrazila. Vedle toho ji doprovodí zástupci pěti parlamentních stran. Za TOP09 ještě vyrazí předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek, za opoziční ANO Ivan Jáč a za ODS Marek Benda a Pavel Žáček. Nebude chybět ani lidovec Marek Výborný a Ondřej Lochman (STAN). 

Delegace se účastní i člověk od prezidenta Petra Pavla. „Zúčastní se pan Foltýn,“ odpověděla na dotaz médií Pekarová Adamová, zdali využil nabídku účasti někdo z týmu nové hlavy státu. Jedná se o bývalého náčelníka Vojenské policie Otakara Foltýna. Celkem by mělo na Tchaj-wan dorazit přes 100 osob z Česka.

„ČR dloubodobě spolupracuje s Tchaj-wanem a důležité je neopomíjet i význam Jižní Koreji jako našeho strategického partnera,“ uvedla šéfka Sněmovny na tiskové konferenci. Do Koreji vyrazí delegace jako první a až poté se přesune na Tchaj-wan. Pekarová Adamová připomněla, že s Korejí sdílíme hodnotovou politiku a je u nás na třetím místě v obratovém obchodu mimo země EU a je u nás třetím největším investorem. 

Podle Pekarové Adamové je cílem cesty mimo jiné posunout české znalosti v nanotechnologii, e-mobilitě, umělé inteligenci či v energetice. Ostatní političtí členové delegace také zmiňují utužení přátelství, ale také spolupráci ve vzdělávání. 

Obnovení linky do Soulu a spolupráce parlamentů

Pekarovou těší, že se obnoví přímá linka se Soulem a Prahou, k čemuž dojde 27. března. Sama šéfka Sněmovny bude jednat o dovozu nedostatkových léčiv do ČR. „Dojde k politickým jednáním s mým protějškem a s tamním premiérem,“ dodala. V Pusanu dojde následně k otevření honorárního konzulátu. Poté se delegace přesune na Tchaj-wan. 

Prvním setkání na Tchaj-wanu bude kvůli čipům, uvedla Pekarová Adamová. Informovala také o vzniku platformy „hub“ a mělo by se podepsat prohlášení o spolupráci českého a tchaj-wanského parlamentu. „Setkáme se s premiérem a dojde k setkání delegace s prezidentkou,“ uvedla Pekarová Adamová k tomu, jaká budou politická setkání s Tchaj-wanem. Má také možnost přednést v tamním parlementu projev. 

„Naštvaná“ Čína

Cesta na Tchaj-wan přílišně „nevoní“ Číně, která se k záměru Pekarové vyjádřila kriticky. „Čína je rozhodně proti tomu, aby země, se kterými má diplomatické vztahy, navazovaly oficiální výměny s Tchaj-wanem. Vyzýváme příslušné strany, aby své nesprávné rozhodnutí zrušily,“ reagovala promptně na šéfku Sněmovny mluvčí čínské diplomacie Mao Ning. Připomeneme, že Čína nepovažuje Tchaj-wan za suverénní a odvolává se na politiku jedné Číny. 

Podle delegace se ale nejedná o porušení závazků k Číně, a ta by navíc neměla takto ostře mluvit do kroků suveréního státu, jakým Česko je. „Respektujeme Čínu jako suverénní stát. Současně si vyhrazujeme právo České republiky jednat, hovořit a vést diplomatická jednání s tím, s kým uznáme za vhodné. Nepovažuju to za krok, který by měl vyhrotit vztahy České republiky s Čínou,“ okomentoval již dříve pro Blesk předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný (KDU-ČSL). 

„Ty provazby jsou velmi důležité. Když se podíváme na tchajwanské investice v České republice, tak jsou, pokud se nepletu, pětinásobné oproti těm čínským,“ sdělil také Blesku.

Na tiskové konferenci zaznělo, že to není pro politiky nic nového, že se snaží Čína vměšovat do záležitostí jiných států a především Tchaj-wanu. Osobně pak Čína Pekarovou Adamovou nekontaktovala, jak dodala předsedkyně na tiskové konferenci. 

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Čína v souvislosti s Tchaj-wanem osočila Česko z narušování vztahů v posledních týdnech již podruhé. „Okřikla“ nás proto, že nový prezident Petr Pavel přijal v lednu telefonát od tamní hlavy státu, která mu chtěla pogratulovat k vítězství. „Telefonát představuje vážné vměšování do vnitřních záležitostí Číny a zranil city čínského lidu,“ uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. 

Petr Sedláček ( 28. června 2023 11:20 )

Jedeš si pro medaili na Thajwan Pekarová? To by byla minimálně druhá, s tou první od Ukrajinců.

Proboha nám už ale víc peněz z kapes neber, Thajwanci mají dost.

Prosíííííím.

donypan ( 21. března 2023 19:11 )

Nevím co je na tom pravdy,ale jednou se dala Čína slyšet,že pokud na Tachjwan poletí někdo dělat Číně naschvály,tak letadlo sestřelí.Nevím co by jsme si počali,ztratit elitu národa.To ani nechci domyslet.

Uživatel_5557449 ( 21. března 2023 11:19 )

👍👍👍😘

oltec ( 21. března 2023 11:14 )

ušetřili na důchodcích tak proč by si neudělali výlet za ty peníze

Uživatel_5337246 ( 21. března 2023 10:41 )

Proč si neudělat zadarmo dovolenou. Veřejnost má právo vědět o konkrétních uzavřených obchodech, protože na tento výlet jedou z našich peněz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa