Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jednání o nedůvěře vládě: Babiš šil do Fialy kvůli lžím a zradě, premiér mu vrátil úder za selhání

  • Autor: ČTK,simao,jko,ver - 
    17. 10. 2023
    22:27

    Poslanci se opět sešli k jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Svolání schůze podnítilo opoziční ANO. Zástupci Babišova hnutí považují za nepřijatelné, aby ministrem vnitra zůstal předseda STAN Vít Rakušan. Koaliční politici ho ale hájí. Opozice ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů nemá. Jednání dominovala vystoupení premiéra Fialy a předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Zatímco podle Babiše současný kabinet všechny obyvatele podvedl a zradil, Fiala tvrdil, že jeho vláda mění Česko k lepšímu. Poslanci si odhlasovali jednání až do druhé hodiny ranní, pak případně znovu od středečních 9:00. 

    U řečniště se střídali zejména členové kabinetu, kteří představovali před takřka prázdnými lavicemi jednacího sálu své dosavadní kroky i plány do budoucna. Kritizovali své předchůdce z vlády Andreje Babiše a připomínali opozici, že na svržení vlády nemá ve Sněmovně dostatek hlasů. Šest desítek poslanců přihlášených do řádné debaty se ke slovu až do jedenácti hodin večer nedostalo. Po 12,5 hodině od úterního zahájení jednání se dostal ke slovu první poslanec.

    U řečniště se dosud střídali zejména členové kabinetu s prezentacemi svých kroků. Z lídrů opozice s přednostním řečnickým právem jich stihlo vystoupit pět ze šesti.

  • 1.Fiala za Rakušanem stojí

    Politici ANO poukazují na to, že vicepremiér, ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan měl mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. 

    Premiér Fiala (ODS) se za Rakušana několikrát veřejně postavil, opakoval, že má stále jeho důvěru. Opozici vinil z toho, že se snaží „recyklovat staré kauzy“. Rakušan tvrdil, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, prakticky ho nevyužíval a se zmiňovanou skupinou v kontaktu nikdy nebyl.

    Fiala: Selhání Babišovy vlády

    Fiala ve svém projevu shrnul to, co podle něj vláda za dosavadní část funkčního období dokázala. Zmínil mj. pomoc Ukrajině i předsednictví Radě Evropské unie. Chválil vládu i za další úspěchy.

    „Zároveň jsme dokázali překonat pasti, které nám připravila předchozí vláda Andreje Babiše,“ uvedl premiér.Podle Fialy se vládě za necelé dva roky, kdy je u moci, podařilo sehnat dostatek energií, pomoci uprchlíkům nebo ozdravit veřejné finance. „Odblokovali jsme celá strategická odvětví od stavby dálnic po rozvoj jaderné energetiky,“ uvedl Fiala.

    „Moje vláda je vládou na svém místě. Úspěšně měníme Českou republiku k lepšímu a napravujeme nečinnost nebo dokonce selhání předchozích vlád,“ nechal se slyšet Fiala a opřel se do opozice, která úterní hlasování o nedůvěře vládě vyvolala. 

    „Nastal čas na to, abychom si odpověděli na otázku, kdo dnes na naši úspěšnou vládu útočí. Kdo útočí? Především Andrej Babiš,“ řekl Fiala. Šéfovi ANO Babišovi na českém státě podle Fialy nezáleželo a záležet nebude, do politiky šel kvůli zlepšení podmínek pro své podnikání.

    „Zatímco naše vláda spravuje základy naší země a investuje do strategických oblastí, abychom byli připraveni na budoucnost, tak vláda Andreje Babiše a on osobně nedělali nic pro naši bezpečnost a pro naši prosperitu a svou nečinností a chaotickými rozhodnutími je naopak ohrožovali,“ míní Fiala.

    Závist a strach

    Následně Fiala vyjmenoval chyby, jichž se Babišova vláda podle něj dopustila. Zmínil například nekonzistentní vystupování v zahraničních záležitostech, ignorování stavu českých ozbrojených sil nebo Babišovy sporné offshorové společnosti. 

    Fiala zopakoval, že Rakušan „má nadále moji plnou důvěru“. „Vít Rakušan se jako člen vlády ukázkově zasadil o správnou reakci našeho státu na ruskou agresi na Ukrajině, jeho rezort věcně a efektivně si dokázal poradit s následnou uprchlickou krizí,“ chválil Fiala Rakušana, který podle něj přispěl i k hladkému průběhu českého předsednictví „a dělá věci, které se tu řadu let neřešily“ včetně např. transformace České pošty.

    Útoky na Rakušana a celou vládu označil Fiala za symptom „závisti a strachu“. „Strachu z toho, že naše vláda je nyní už po dvou letech úspěšnější, než byla ta vláda minulá,“ věří Fiala. „A to není žádné vychloubání, to je prostě fakt,“ dodal Fiala.

    Video  Fiala se zastal Rakušana: Jsme úspěšnější, než Babišova vláda! Mají strach a závidí  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Babišův útok na Fialu

    Andrej Babiš (ANO) během svého projevu upozornil, že 9. října uplynuly dva roky od voleb. „Pan premiér se nechal slyšet, že do druhé poloviny vstupuje s dobrým skóre. Asi chtěl zase navázat na sportovní terminologii, jako když před pár měsíci mluvil o tom, že je jako trenér Liverpoolu, který trénuje průměrný tým. Pane premiére, nejste ani trenér Liverpoolu, ani nemáte průměrný tým. Ten váš tým je opravdu špatný a kdybyste shodou náhod skutečně trenérem byl, tak ne na dlouho, protože by vás vedení klubu velmi rychle vyměnilo za to, co předvádíte. Vaše skóre fakt není dobré, ono je úplně katastrofální,“ uvedl Babiš.

    Babiš: Fiala lže o všem možném

    „Netušil jsem, jak moc jste schopni zničit život našich občanů, ničit naší zemi a ničit práci naší vlády. Ale musím uznat, že pan Fiala rád a pěkně mluví. Umí se vylhat snad úplně ze všeho. A to nemyslím zle, ale to je pochvala. Protože to je asi pro politika důležitá vlastnost, která mně vždycky chyběla. Pan premiér umí přesvědčivě lhát o všem možném,“ útočil Babiš, podle kterého Fiala na rozdíl od něj vládu, ani jednotlivé ministry neřídí.

    „Vládu řídí ministr Stanjura systémem, že nejsou peníze, takže ministři, máte smůlu. A občané taky, samozřejmě,“ bouřil dál Babiš. Opětovně upozornil mimo jiné na to, že tím jediným, co spojuje vládnoucí koalici, je „program antibabiš“. „Vaším cílem nikdy nebylo pomáhat lidem. Vaším cílem nebylo dobře spravovat naši zemi a dělat, co je pro ni nejlepší. Nespojoval vás program, vy nemáte společnou vizi. Vaším cílem bylo jen odstranit Babiše,“ řekl. 

    Dozimetr jako poslední kapka

    Babiš vysvětloval, proč opozice vyvolala jednání o nedůvěře vládě. „Dozimetr, to byla poslední kapka,“ uvedl Babiš.

    „Porušování slibů, zvyšování daní, osekávání důchodů, neřešení migrace - a to je obrovský problém, málo dostupná zdravotní péče pro občany, bobtnající státní správa, rozdělování trafik kamarádíčkům, uplácení médií státními penězi. Důvodů pro vyslovení nedůvěry této vládě je mraky. Ale tím hlavním a nejdůležitějším důvodem je fakt, že premiér Fiala a celá vláda podvedla a zradila nejenom své voliče, ale i všechny občany ČR, že ničí jejich život a že tato přehlídka arogance, papalášství a neschopnosti nás čeká další dva roky. Další dva roky budou ničit naši zemi,“ kritizoval Babiš, podle kterého se Fiala dva roky vymlouvá na Ukrajinu.

    „My mluvíme i za spoustu důchodců, kterým jste protizákonně sebrali peníze a kašlete na ně. Nikdo jiný v téo zemi tu za ně nebojuje, my ano,“ dodal Babiš.

    Video  Babiš ostře: Fiala lže o všem možném, jeho vláda všechny podvedla a zradila  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 3.Rakušan útoky na svou osobu odmítá

    Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil důvody, kvůli nimž opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, za nedostatečné. „Důvodem má být to, že jsem měl ve svém mobilním telefonu šifrovací aplikaci a mně to přijde neuvěřitelně absurdní,“ uvedl. Hnutí STAN se podle něj s korupční kauzou Dozimetr vypořádalo.

    Podle Rakušana nezáleží na tom, kdo jaký telefon používá, ale s kým jeho prostřednictvím mluví a co řeší. Tím, že politici ANO označují STAN za organizovaný zločin, uráží podle něho práci poslanců i starostů za toto hnutí. 

    „Mám absolutně čisté svědomí,“ zdůraznil Rakušan

    Opozice Rakušana již dříve označila za bezpečnostní riziko. Podle ministra ale tato rizika leží jinde. „Já jako bezpečnostní riziko pro naši zemi vnímám to, když vládu České republiky vede člověk, který čelí trestnímu stíhání za podvod. Bezpečnostním rizikem, a to systémovým, je podrývání důvěry v naše demokratické instituce,“ řekl ministr. „Když vrcholný politik, Andrej Babiš, mnohokrát napadá práci soudů, státního zastupitelství a policie,“ dodal Rakušan.

    Šéf Starostů se ostře opřel do Andreje Babiše i za jeho časté zpochybňování role veřejnoprávních médií a opakované výroky, v nichž „demokratické zřízení naší země nazýval novou totalitou“. „Ani stokrát opakovaná lež se nestane pravdou,“ uzavřel Rakušan. 

  • 4.Pekarová: Mlha kolem Babiše a ANO

    „Skutečně se jedná o nafouknutou bublinu a snahu z toho vytvořit kauzu. Ostatně možná by si Andrej Babiš mohl chtít pohlídat svoje ovečky, třeba paní Mračkovou Vildumetzovou, jak byla jejich kampaň financovaná, její auto, které používala v kampani. A objevily se nové skutečnosti, které říkají, že ona byla napojena na tuto kauzu Dozimetr možná mnohem víc,“ uvedla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Epicentru na Blesk.cz.

    „Komunikační prostředky, které využívají politici, nezavdávají podezření, že by snad měli krýt něco takového. Nic takového o tom, že by se to dělo u pana Rakušana, nemáme a ani nepředložilo hnutí ANO žádné takové důkazy. Já to vnímám jako snahu vytvořit clonu, mlhu kolem toho, co se děje u samotného hnutí ANO, ať už zmíníme právě paní Mračkovou Vildumetzovou a její napojení na Dozimetr, ale mnohem spíš ještě kauzy přímo pana Babiše. Prohrál soud s Miroslavem Kalouskem, takže je soudem usvědčený lhář,“ dodala Pekarová. 

    Video  Epicentrum - Markéta Pekarová Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Schillerová: Korupční skandál STAN

    „Průběh schůze bude odpovídat závažnosti projednávaného bodu. Nejde o nic menšího, než vyslovením nedůvěry vládě rozvázat ruce policii a civilní rozvědce v případech korupčního skandálu hnutí STAN a podezření na napojení ministra vnitra do organizovaného zločinu,“ uvedla pro Blesk šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

    „Strategie je cílit na poslance pětikoalice, kteří mají svědomí, aby nám pomohli prorůstání Dozimetru do vládních lavic zastavit. Mohu slíbit, že budeme maximálně věcní a konkrétní,“ dodala Schillerová. 

    „Za hnutím ANO dnes jde třetina voličů a těm už došla s vládou trpělivost. A my nemůžeme nečinně přihlížet. Vláda úplně popřela svoje předvolební sliby, není schopna rozhodovat, řídit, ministři lžou a do toho jsou minimálně dvě strany pětikoalice napřímo propojeny s organizovaným zločinem. Nečekám sice, že si koaliční poslanci vypustí rybník, ale chci, aby si stoupli a nahlas řekli, ze tuto politiku podporuji, protože o tom vyjádření důvěry vládě je. Jejich voliči musí vidět, jak se jejich poslanci staví k problémům této země a jestli je jim milejší stranická disciplína před názorem lidí,“ uvedl pro Blesk Karel Havlíček (ANO).

  • 6.Rakušana se zastali i další členové vlády. Okamura vyzval ANO ke spolupráci

    U řečnického pultu se následně vystřídali další členové vlády a zástupci opozice s právem přednostního vystoupení. Předseda SPD Tomio Okamura opět obvinil Fialovu vládu z neschopnosti a přičetl jí kromě jiného odpovědnost za vysoké ceny energií. Vyzval ANO, aby na výměně nynějšího kabinetu spolupracovalo s SPD. „Je potřeba, abychom nyní táhli za jeden provaz s cílem ukončení Fialovy vlády,“ uvedl.

    Ministři mluvili o svých dosavadních krocích i plánech do budoucnosti. Někteří z nich také komentovali svolání nynějšího jednání k nedůvěře vládě. Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš vidí za schůzí další snahu opozice o vlastní zviditelnění. Šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka podotkl, že opozice má právo takové hlasování vyvolat, ovšem jednání podle něho zneužívá k šíření nepravd.

  • 7.Opozice 101 hlasů nemá

    Zástupci koaličních stran označili minulý týden postup ANO za legitimní, ale za zbytečný s ohledem na koaliční většinu v dolní parlamentní komoře. Aby kabinet padl, pro vyslovení nedůvěry by muselo aktivně hlasovat nejméně 101 poslanců.

    Koalice má ve dvousetčlenné Sněmovně 108 poslanců, opoziční ANO a SPD dohromady 91. Nezařazeným je Ivo Vondrák, bývalý poslanec ANO. Opozice navíc nemůže počítat s hlasem dlouhodobě nemocného Jaroslava Bašty (SPD).

    Z dosavadních 18 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatné České republiky jeden. V roce 2009 Sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.

UFO1 ( 19. října 2023 05:11 )

Krásné divadýlko,ale Klaus se Zemanem hráli lepšejc....

xiioma ( 18. října 2023 08:38 )

Největší šašek jsi ty.

roxin ( 18. října 2023 07:50 )

Dalo se čekat že opozice neuspěje, když poslepovaní mají všechny 108, senátory i toho šaška na hradě kterého získali na podpisy a neodejdou dokud jim neskončí volební období a u nových voleb počítají s vítězstvím. DOKUD NEZNIČÍ VŠECHNO A VŠECHNY NEODEJDOU!!!

DanY67 ( 18. října 2023 07:04 )

No to je fakt.Jenze za tuhlesebranku můžeme děkovat mladým fetakum a bezmozkum.T, je volili těm vymily

DanY67 ( 18. října 2023 07:02 )

A co to pomůže nic.Ta 5slepenvova takzvaná vláda neodejde.Drzi se jako klíště vědí že po odchodu už se neuvhiti ani jako uklízeči četa smetiště.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa