Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pekarová: Schwarzenberg se v nemocnici nudí, Kalousek kolegy zklamal. SPOLU je úspěšný projekt

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. října 2023
08:52
Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. října 2023
05:00

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová promluvila v pondělním Epicentru nejen o tom, co čeká od úterního dění ve Sněmovně a dalším jednání o nedůvěře vládě. Řeč se stočila i k zakladatelům Topky Karlovi Schwarzenbergovi, aktuálně hospitalizovaném v nemocnici, či kriticky naladěném Miroslavu Kalouskovi, který vládu příliš nešetří kvůli škrtům a rozpočtovým úsporám. I do budoucna by ráda pokračovala v rámci koalice SPOLU. Domluva pro eurovolby 2024 však ještě definitivní není, byť jde podle Pekarové do finále.

85letý Karel Schwarzenberg je aktuálně hospitalizován v nemocnici, což provází obavy o jeho zdravotní stav. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová však v pořadu Epicentrum prozradila, jak proběhla její návštěva u knížete.

„Byla jsem za ním asi zhruba před 14 dny a musím říct, že mi udělalo radost, v jaké dobré náladě - a i jestli mohu takto laicky v poměrně dobrém zdraví - v tu chvíli byl. Jsme v kontaktu, voláváme si, protože on vždycky říká, že ho to v té nemocnici hlavně nebaví, že se nudí, i když si samozřejmě třeba čte, nebo je v této rovině aktivní dál. Tak, jak ho znám, on je činorodý člověk, tak je to pro něj málo. Doufám, že se mu podaří z té nemocnice co nejdříve dostat a budeme všichni moc vděční, že bude zase glosovat politiku a přispívat svým pohledem na věc,“ prozradila Pekarová.

To druhý z otců zakladatelů Topky Miroslav Kalousek (TOP 09) neváhá kritizovat vládu za její kroky, za to, že podle něj nezodpovědně zadlužuje zemi a prohraje koalici volby...

„Já už jsem si na něj tak zvykla, v podstatě od něho nečekáme za tu dobu nikdo nic jiného. Je vidět, že se mu po politice stýská, protože chce neustále dávat svůj pohled na věc. Někdy to jsou to věci konstruktivní, to neříkám, že ne,“ uvedla Pekarová.

Kalousek dostal nabídku a odmítl

„Kdyby Topka nebyla tak aktivní v tom, co se týče šetření a v důrazu na rozpočtovou zodpovědnost, tak možná i rozpočet na příští rok vypadá jinak apod., protože v tomhle jsme vždycky tím hlasem, který jasně drží i ostatní co nejvíce při zemi, nebo naopak co se týče šetření se snažíme akcelerovat ty snahy. Já už to beru trošku s nadsázkou, tak jako, že už zase,“ usmívala se při zmínce o Kalouskově kritice Pekarová.

Kolegové z pražské TOP 09 usilovali o tom, aby kandidoval do Senátu, uvedla Pekarová. Konkrétně šlo o kandidaturu na Praze 2.

„On se nakonec vyjádřil tak - nevím, jestli to trvá, docela dlouho jsem s ním nemluvila - ale jestli si pamatuji, naposledy říkal, že nechce do Senátu kandidovat. Myslím, že tím kolegy trošku zklamal svým rozhodnutím, protože se těšili na to, že kandidovat bude. A já jsem rozhodně podporovala tady tuto kandidaturu. Uvidíme,“ poznamenala Pekarová.

Kalousek: Vládě nestydatě lže

Exministr financí Kalousek přitom na twitteru pokračoval v útocích i v pondělí. A to v souvislosti s úterním jednáním Sněmovny o nedůvěře vládě.

„Když se mě zeptáte, zda této vládě důvěřuji, odpovím, že ne. Nedůvěřuji ne proto, že nesplnila sliby a cíle, které formulovala ještě na jaře. To se může stát. Nedůvěřuji ji proto, že to nepřizná a nestydatě lže. Tvrdí, že dělá protiinflační opatření a není to pravda. Tvrdí, že napravuje deficitní strukturu rozpočtů po Babišovi a není to pravda. Tvrdí, že skoncovala s dotační ekonomikou a není to pravda. Tvrdí, že proškrtáním dotací ušetří daňový poplatník 84 mld a není to pravda, atd..atd.,“ uvedl Kalousek na sociální síti X.

„Dokážu přijmout koaliční nedohodu, objektivní problémy a potíže. Nedokážu ale přijmout lež a věšení bulíků na nos, protože to uráží mojí inteligenci, byť není bůhvíjaká,“ poznamenal Kalousek, který uvedl, že by hlasoval i tak pro důvěru vládě.

„Ne proto, že bych jí věřil. Ale proto, že její alternativa lže ještě nestoudněji. Hlasoval bych proto pro ′menší zlo′,“ dodal Kalousek, popřál vládě úspěšné hlasování o důvěře a „nám všem přeji, abychom mohli nejenom fandit, ale abychom mohli i věřit“. „To nám ale musíš přestat lhát. V přátelské úctě stále ještě Tvůj volič,“ vzkázal Kalousek.

Rozdělaná práce u Topky

Šéfka Sněmovny Pekarová se přitom opět chce ucházet o funkci předsedkyně TOP 09, a i když je sněm už 11. listopadu, tak je podle ní brzy předjímat, zda bude jedinou kandidátkou, či ne. Pokud vstoupí do svého třetího období v čele TOP 09, vyrovná délku předsedování právě Schwarzenberga.

„Moc bych si považovala, kdyby se to podařilo. Ne proto, že já sama bych chtěla na té pozici být nějak dlouho, ale spíš proto, že je spousta úkonů, které chci dokončit, a myslím, že s kolegy máme dobrý tým, který funguje,“ poznamenala.

Podle posledního průzkumu STEM je přitom TOP 09 aktuálně v rámci preferencí na 5,4 procentech. Pro Pekarovou je důležité, aby uspěli „v samotném zápase“. „Žádný politický subjekt by se neměl měřit podle toho, jak uspívá v průzkumech, ale jaké jsou výsledky (...) A ty výsledky jsou jednoznačné. My se navíc nemůžeme dívat na jednotlivé preference stran, ale na celou koalici SPOLU, protože budeme určitě pokračovat,“ uvedla s tím, že koalice SPOLU nakonec volby vyhrála, i když měla být dle průzkumů třetí na pásce.

SPOLU dál spolu?

Pekarová okomentovala i to, zda koalice SPOLU řeší další spolupráci. Jednání ohledně voleb do europarlamentu se podle šéfky TOP 09 blíží závěru.

„Ještě určitě nechci předjímat výsledek, ale co se týče sněmovních voleb, naše koalice vznikla jako projekt dlouhodobý. My jsme spolu kandidovali nikoliv jenom ve sněmovních volbách, ale i v mnoha městech v rámci komunálních volbách, třeba v Praze a také v senátních volbách, kde jsme díky tomu významně uspěli,“ uvedla Pekarová.

„Je to jednoznačně úspěšný projekt, který chceme opakovat i v dalších volbách. Já předpokládám, že všechny strany tu spolupráci budou i nadále udržovat. je opravdu na dobré úrovni, velmi harmonická, i když třeba na některé věci, jako je euro, máme trochu jiné názory. Je ale důležité to, co nás spojuje. A na tom stavíme,“ dodala Pekarová.

Jan Sword ( 17. října 2023 20:07 )

Tato dáma by udělala nejlépe, kdyby jen mlčela !

iron ( 17. října 2023 12:37 )

Já si na Pekarku ještě nezvykl a ani to nemám v plánu.

umlacak ( 17. října 2023 10:55 )

Kalousek zklamal své kolegy, tahle prodavačka mobilů zklamala celý národ.

jajas ( 17. října 2023 10:52 )

Pekárka zase válí, Kalousek jí, i když to nepřizná, leží vžaludku. Je si totiž vědoma, že má větší přehle než bude mít ona za 30 let.
„Já už jsem si na něj tak zvykla, v podstatě od něho nečekáme za tu dobu nikdo nic jiného."
Já bych použil stejná slova, ale v souvislosti s "činností" Pekárky, která co slovo to perla...také jsem si už na to zvykl a také od ní nečekám nic jiného.....

Uživatel_5522193 ( 17. října 2023 10:17 )

Schlafenberg se zařadí al z návštěvy babochlapa 🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa