Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Právnička o manželství pro všechny: Problém není na ulici, ale v parlamentu. Zametají to pod koberec

Video se připravuje ...
Autor: vol, simao - 
6. června 2023
05:20

Manželství pro všechny dělí vládní koalici, nejednotné je i opoziční hnutí ANO. Je nyní opravdu šance na to, aby v tomto období ve Sněmovně a Senátu prošlo? Problém v jeho schválení není „na ulici“, ale právě v parlamentu, kde se toto téma zametá pod koberec, míní právnička Adéla Horáková z iniciativy Jsme fér, která byla hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

„Pro nás to hra není, pro nás to jsou naše životy, naše děti. Mně to mrzí, někdo tu hru asi hraje dost ostře a já doufám, že tam v té Sněmovně je dost lidí, kteří za nás tzv. kopou, že nám přejí,“ uvedla v pořadu Epicentrum právnička Adéla Horáková.

Podle ní je problém v „ideologické zaťatosti“ některých poslanců a poslankyň. „Oni prostě nevidí napravo nalevo žádná fakta, žádné lidské příběhy, nic. Prostě je to něco, co zásadně nechtějí a udělají pro to úplně všechno. Na tom plénu jsme jich slyšeli mnoho, lidí, kteří tam vystupují a říkají věci, které úplně čistě jednoduše nejsou pravda,“ říká Horáková.

Vedle lidí s „ideologickou pozicí“ jsou dle ní ve Sněmovně „lidé, kteří se tím prostě nechtějí zabývat, přijde jim to nedůležité“. Ve velkém počtu stran podpora časem narůstá, pochvaluje si Horáková.

„U některých stran, což se týká zejména ODS, nám z průzkumů vychází ten postoj v té straně a ten názor, který většina těch lidí v té straně má, je v příkrém rozporu s tím, co si myslí jejich voliči. My víme, že asi 60 % voličů ODS je pro manželství pro všechny, ale v tom klubu, více jak třicetičlenném, jsou to jednotky hlasů,“ poznamenala Horáková.

„Náš problém není na ulici, když to řeknu zjednodušeně. To neznamená, že tady samozřejmě neprobíhá nějaká nevraživost vůči LGBT lidem, že někdo není diskriminován, nebo že neprobíhají nějaké útoky,“ pokračuje Horáková

„Ale když budu hovořit v obecné rovině, např. procentuální, tak podpora v české společnosti je opravdu relativně velmi vysoká. Je mnoho zemí, ve kterých, když se přijímalo manželství pro všechny, tak ta podpora vůbec takhle vysoká nebyla,“ poukazuje Horáková na to, že podpora manželství pro všechny se pohybuje kolem 65 %, dle jednoho z posledních průzkumů až kolem 72 % ve společnosti.

„To jsou opravdu strašně vysoká čísla. Vzpomeňte si, jestli jsme tady vůbec někdy v České republice měli nějakou novelu, která by měla podporu tak vysokého procenta lidí. 100 procent se nikdy nedočkáme,“ upozorňuje.

„Podpora je vysoká a náš problém skutečně je prostě v parlamentu, kde se to pořád zasekává, zametá pod koberec a nehlasuje se,“ postěžovala si Horáková.

Příčinu problému, proč u nás stále nebylo přijato manželství pro všechny, vidí do jisté míry v dědictví minulosti, ale i v postoji „hlavně nic nedělat“, aby se nenaštvali voliči.

Děsivé jí přijde šíření nebezpečných nepravd přímo na sněmovním plénu. „Protože to, že děti u nás nějakým způsobem trpí, je strašně nebezpečná věc, je to lež, není to pravda. A strašně nebezpečné,“ varuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yarda ( 6. června 2023 07:53 )

IMHO je teď potřeba řešit (a vyřešit!!!!) důležitější problémy. Koho a jak postihne, když se tenhle problém odsune na dobu, až bude vyřešený státní dluh?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa