Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nepoučujte nás." Poslanci opět nestihli manželství pro všechny, zasekli se na neshodách

Autor: amb, ČTK - 
2. června 2023
14:39

Sněmovna dnes podobně jako ve středu a čtvrtek nedokončila úvodní debatu o uzákonění sňatků homosexuálů. K novele se vrátí nejdříve přespříští týden. Poslanecká novela občanského zákoníku v závěru prvního čtení čelila návrhu opozičního hnutí SPD na zamítnutí i snaze Karla Haase (ODS) na její vrácení předkladatelům k přepracování.

Poslankyně STAN Lucie Potůčková poukazovala na to, že manželství pro stejnopohlavní páry je zakotveno i v katolických zemích. V ateistickém Česku podle průzkumů podpora stále roste, ale „nedokážeme se rozhodnout“. Potůčková se pak obracela na zákonodárce ODS, aby předlohu podpořili. Poslanec občanských demokratů Vít Vomáčka ji v reakci vyzval, aby nepoučovala koaliční partnery, jak mají hlasovat.

Patrik Nacher (ANO) se vymezil proti tomu, aby odpůrci manželství osob stejného pohlaví byli nálepkování a diskvalifikování. Řekl také, že pojem manželství pro všechny, kteří podporovatelé používají, není přesný, protože jde o manželství stejnopohlavních párů. Kdyby to bylo manželství pro všechny, týkalo by se i lidí, kteří jsou například v příbuzenském poměru, poznamenal.

Jeho kolega z hnutí Milan Feranec se obává toho, že se řeší spíše forma než obsah předlohy. Zapochyboval o její úplnosti, kdy o manželství podle něho pojednává více než 360 různých právních předpisů.

Poslanec STAN Viktor Vojtko poukazoval na proměňování tradic v dějinách. Politická debata by podle něho měla vést k tomu, jak co nejlépe narovnat práva, ale i povinnosti homosexuálů.

Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo. Ve Sněmovně čeká na první čtení předloha jiné skupiny zákonodárců o ústavním zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování.

Obě předlohy Sněmovna projednávala už v minulém volebním období. Debatu o nich ale tehdy nedokončila.

Video  „Měl by se stydět!" Ředitel EUROPEA o Zemanových nenávistných slovech a české ignoraci výzvy EU  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yarda ( 6. června 2023 07:59 )

Byl bych rád, kdyby tohle byl ten nejdůležitější problém co naši politici musí vyřešit.

maxpax: Taky se tu nesmí napsat, že mám doma mourovatého ko cou ra, protože robot v tom rozezná označení ženy co chodí pomalu.

maxpax ( 3. června 2023 12:50 )

la.s.e.r je zde nedovolení slovo

maxpax ( 3. června 2023 12:49 )

A to řekl kdo? Je to někde vytesané zlatým písmem nebo vypálené nějakým la***m mimozemšťanů?
Několikanásobný vrah, doživotně dobře zajištěný v nápravném zařízení se smí i několikrát oženit. Matka, která své děti rozdává po ústavech a plodí další, smí uzavírat nepřetržitý sled svých manželství. A víš proč? Protože se narodili jako heterosexuálové. Kdo se narodil jako homosexuál,a navíc je i řádným občanem, má v ČR smůlu. Nesmí manželství uzavřít.
ad-ga homosexualita není o tom co každého baví . O tom jsou koníčky, zájmy, zapálení pro věc, talent.
Homosexualita je věc vrozená. U mě ,a pravděpodobně i u tebe, to je heterosexualita. U tebe navíc, bohužel, ještě nastupuje vrozená hloupost.

maxpax ( 3. června 2023 12:38 )

Poslanci to opět nestihli, protože to někteří z nich stihnout nechtějí . Všechny pseudoargumenty a strašení o tom, jak manželství homosexuálů tvrdě a negativně zasáhne manželství heterosexuálů a argumenty o tom, jak trpí děti homosexuálních párů byly vyvráceny a nic nového už odpůrci manželství nedokáží vymyslet.
Nastupuje tedy trapně žalostná pře o slovo "manželství". Odpůrci sňatků by měli znát více historii.
Věděli by, že že gayové a lesby zde byly vždy a to i v královských rodech.I v těch českých. Uzavírali však sňatky s osobou opačného pohlaví,dokonce spolu plodili i děti, což muselo být min. pro jednoho z nich hodně náročné... Jinak to nebylo díky víře, potažmo církvi možné, jednat z důvodu zachování rodu a vládnoucí dynastie.
Svět se ale za staletí posunul, možná to ze Strakovky a PS není až tak vidět . Církev to ale nevzdává a čím dál víc opět a zase usiluje o nadvládu nad lidmi jejich životy a vymývá dál lidské mozky .
Bavit se o slovu "manželství", což je poslední pseudoargument, který zbyl, je zrovna tak ubohé, jako rozebírat, zda se oblíbené jídlo správně jmenuje knedlo zelo vepřo, nebo knedlo vepřo zelo.
Manželství není o programovém a nařízeném plození dětí, jak se to snaží odpůrci rovných sňatků zdůvodňovat !!
Vlastně by pak řada manželů, vč. prezidentského páru nesměla být v manželství. Protože se spolu tyto dvojice děti nemají. Tito lidé jsou spolu proto, že se mají rádi a samozřejmě i z ekonomických důvodů. Víte to, pane poslanče Nachere?
Lidé mají mít stejné povinnosti a stejná práva. U homosexuálů se to ovšem scvrklo jen na ty povinosti vůči státu . A stále přetrvává, což je naprosto šílené, jakési latentní pronásledování a dehonestace, více či méně skrytá, osob homosexuálních.
A stát, zde reprezentovaný KDU ČSL a jejich přisluhovači z řad jiných politických stran si neumí představit že by to ve 3. tisíciletí mělo být jinak .
Tenhle tmářský systém prosazovaný tzv.českými demokraty zde ale n

ad-ga ( 3. června 2023 09:56 )

Ať si každý dělá co ho baví, ale manželství je jen mezi ženou a mužem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa