Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Senátor z kauzy IKEM promluvil: Pirk na mě nezaklekával. Důvěřuje premiérovi?

Autor: amb - 
18. října 2023
05:00

Kauza nemocnice IKEM má další vývoj. „Prosím zakleknout na toho Krause," psal kardiochirurg a premiérův poradce Ivan Netuka ve zprávě. Jak uvedl senátor Roman Kraus pro Blesk Zprávy, senátor Jan Pirk na něj nezaklekával, šlo spíš o žádost. Situaci v IKEMu projednávali i v senátním výboru pro zdravotnictví, kterému šéfuje. „O té esemesce jsem nevěděl," řekl a uvedl, zda věří premiérovi, že do kauzy není zapleten. Vývoj kauzy pro Blesk zhodnotil také stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). 

„Ahoj Honzo, budeme muset přitvrdit. Válek je prase, takže gloves off. Prosim zakleknout na toho R. Krause. Díky, I.,“ napsal kardiochirurg Ivan Netuka kolegovi z oboru a senátorovi za TOP09 Janu Pirkovi. „Nutí lidi podepisovat petici, že souhlasí s rozvojem a strategií, absurdní a 50. léta… Řekni to ještě Krausovi, děkuji,“ dodal později. Ve zprávě posílal ještě odkaz na předložení vize řízení a rozvoje IKEMu.

Jak ve svém příspěvku a v magazínu Reportér uvedl investigativní novinář Jaroslav Kmenta, v kauze IKEM by nemusel hrát hlavní roli „záporáka“ jeho bývalý ředitel Michal Stiborek, který si přivydělával  lichvařením. Kmenta poukázal, že Netuka, který je poradcem premiéra Petra Fialy (ODS), má zároveň blízko k šedé eminenci Martinovi Nejedlému. Podle Kmenty mělo být cílem „zakleknutí“ sesazení Stiborka a jeho zástupce Jiřího Malého, který esemesku zveřejnil.

Blesk Zprávám situaci okomentoval senátor a šéf senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS), o kterém se ve zprávě píše. „Opravdu nezaklekával, pan senátor Pirk požádal o zařazení tohoto bodu (vize pro IKEM – pozn. red.) na jednání výboru pro zdravotnictví. O té esemesce jsem nevěděl, nechci to moc interpretovat. Také je zvláštní, že se do veřejného prostoru dostane soukromá SMS, to také nepovažuji za dobře,“ uvedl.

O obsahu zprávy nic neví – po jejím zveřejnění si ji podle svých slov přečetl, ale nikoho se na nic neptal. „S panem premiérem jsem o tom nikdy nemluvil. Pan profesor Netuka je jeho poradcem, tak z toho může vznikat nějaký příběh. Ale tak, jak pana premiéra znám, jsem si jist, že do toho vůbec nezasahoval. Skutečně si myslím, že s tím pan premiér nemá co do činění,“ uvedl.

Kraus: Seznali jsme, že situace není dobrá 

Promluvil také o svých vztazích s Ivanem Netukou a Janem Pirkem. „Jsou to známí špičkoví lékaři. Vždycky měli moji důvěru, protože jsem je znal už dlouho, dřív, než jsem se stal senátorem. Neměl jsem žádný důvod zpochybňovat jejich dignitu, jejich osobnost.“

„Objevily se nové informace a je to v úplně jiné poloze, než když jsme to řešili ve výboru pro zdravotnictví, respektive když jsme si vyslechli tu zprávu a seznali, že situace není dobrá. To usnesení bylo v tom smyslu, že jsme doporučili ministrovi zdravotnictví, aby se tou věcí zabýval, to je celé,“ řekl Kraus.

„Po informacích, které jsme dostali, jsme to uzavřeli tak, že tam ta atmosféra není dobrá a nějakým způsobem spolu soupeří lékaři, což je pro instituci jako takovou vždycky špatně,“ uvedl s tím, že se na další podrobnosti nevyptávali. „Informace, které se objevují teď, jsme neznali,“ dodal.

„Dozvěděli jsme se, že řízení IKEMu nebylo úplně optimální, protože přednostové klinik vůbec neměli kontakt s ředitelem. Je tam poměrně velmi strmá organizační struktura. Kromě ředitele a přednostů klinik jsou tam také přednostové center, pod která jsou zařazené kliniky – taková struktura mi přišla příliš složitá. Lékaři si stěžovali na to, že nekomunikují s ředitelstvím a mají například rozvojové nápady, které nejsou vyslyšeny,“ pokračoval Kraus.

Sám léta působil jako ředitel například ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, a proto ho to překvapilo. Neumí si představit, jak se v takové situaci dají řešit jak normální, tak provozní, rozvojové či strategické otázky. „Bohužel by to však mohlo tu důvěryhodnost (IKEMu – pozn. red.) snížit, ale doufám, že se to nestane. Je to špičkové zařízení, kde se dělá řada věcí jako nikde jinde v Česku,“ sdělil.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) uvedl, že výběrové řízení na post nového ředitele IKEMu vypíše do konce roku, aby se mohl rozhodovat mezi dostatečným počtem kvalitních kandidátů. Nechce, aby se na dalšího potenciálního ředitele zase něco objevilo.  Mezitím zůstává pověřenou ředitelkou Helena Rögnerová. „Myslím si, že to je dobré řešení. Určitě je nezávislou osobou, která v této instituci nestraní žádné skupině či názorům,“ uvedl Kraus.

„Byl bych rád, kdyby se to co nejdříve seriózně uzavřelo, aby IKEM mohl pracovat na tom, na čem má, na péči o nemocné či na vědeckých projektech,“ zakončil. Blíže se ke kauze vyjadřovat nechtěl vzhledem k tomu, že se orgány činné v trestním řízení ujaly vyšetřování.

Farhan: Jednoznačně to snižuje důvěryhodnost instituce

„Neznám detaily, případ vyšetřuje policie a je potřeba, abychom si počkali na výsledky šetření. Vidím tam ale neschopnost komunikace ministra Válka. Z mého pohledu je to další důkaz toho, co popsal třeba už časopis The Economist, že označil současné dění za podporu klientelismu,“ řekl Blesk Zprávám stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

„Považuji za zajímavé, že se to dotýká lidí blízkých premiéra, jeho poradce, takže si myslím, že se to dotýká i premiéra. Z mého pohledu je to první vážnější aféra, která se ho dotýká napřímo,“ dodal. „Je to spor dvou skupin a jednoznačně to snižuje důvěryhodnost instituce.“

Válek by podle něj měl především vypsat transparentní výběrové řízení na pozici ředitele IKEMu. „Pro mě je tato instituce špička odbornosti, špička českého zdravotnictví a měla by mít nejen zastupujícího ředitele, ale také ředitele, který tu situaci bude řešit. Už je to několik měsíců, kdy se nic neděje a je ticho po pěšině,“ uvedl Farhan.

„Ministr zdravotnictví by měl učinit kroky. Je to nemocnice, která spadá pod něj, a myslím si, že taková instituce by si zasloužila stabilní vedení místo toho, aby se to odkládalo. Jeho řešení je dát tam někoho dočasně, podle mě by tam měl být někdo trvale. Nelze to vysedět,“ uvedl Farhan.

Věří však, že jinak nemocnice běží, a co se týče péče o lidi, její chod není narušen. „Jsou tam profesionálové, kteří by tu situaci měli zvládnout. Každopádně v takové atmosféře se asi ideálně nepracuje. Jsou to spory v rámci nemocnice a pro klid chodu toho zařízení je důležité, aby lidé komunikovali a fungovali, ne aby se hádaly jednotlivé skupiny či party,“ dodal Farhan. „Avšak je to v rukou policie, počkejme na její závěry,“ zakončil.

Video  Šéf IKEM Stiborek končí. Ministr Válek oznámil, že přijal jeho rezignaci  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jan kolář ( 18. října 2023 10:55 )

A to jeste na pany doktory nevyplula na povrch uzka spoluprace s farmaceutickymi firmami a “studiemi”. To bude čóro!

Uživatel_5522193 ( 18. října 2023 09:30 )

Pan premiér o tom nevěděl....a když věděl tak hraje pštrosa,ale zase všechny podrží a stojí za nimi 🤣

milan59 ( 18. října 2023 09:26 )

stařec ( 18. října 2023 08:00 )

Prosím neurážet prasata přirovnáváním k Válkovi!!!! To si prasata nezaslouží !!!!

UFO1 ( 18. října 2023 06:56 )

Megaostuda všech, finance vyšumí, vyšetřování utichne,viníci nepotrestaní,jako vždy po 89

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa