Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spory o přesčasy v nemocnicích: Ministr Válek bere zpátečku, navýšení hodin opět zruší?

Autor: ČTK - 
24. září 2023
16:51

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce spolu s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) předložit ve zrychleném projednávání do Sněmovny novelu zákoníku práce, která zruší nedávno schválené navýšení přesčasové práce lékařů. Poslední změna bude platit od 1. října, podle Válka by se mohla vrátit do původního stavu od ledna. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Jednal jsem s panem ministrem Jurečkou v minulém týdnu. My jsme připraveni předložit v 'devadesátce', ve zrychleném řízení (...) zrušení těch 832 hodin a jejich vrácení na 416,“ řekl ministr zdravtonictví Válek v OVM. Jako takzvanou „devadesátku“ politici označují projednání zákona podle paragrafu 90 jednacího řádu Sněmovny, kdy je zákon přijatý už v prvním čtení.

Kaňkovský, který má být podle Válka spolupředkladatel další změny, byl spolu s dalšími sedmi poslanci tím, kdo předložil pozměňovací návrh, který změnu maximálního objemu dobrovolné přesčasové práce z 416 na 832 hodin do zákoníku vložil.

„Nám na tom vadí to, že stav, který na mnoha místech už existuje, a je pro ty lidi nežádoucí, tak bude legalizován,“ uvedl v pořadu předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda.

V případě, že by novela začala bez dalších změn platit, chtěli lékaři v prosinci na protest vypovědět dobrovolné přesčasy. Dříve uvedli, že jejich akci podporuje 4000 z asi 20 000 nemocničních lékařů. Ujistili, že akutní péče by ani v případě jejich protestu nebyla omezena, odkládala by se zřejmě ta plánovaná.

Řeší i změnu kvůli nucenému odpočinku

Zákoník upravuje i povinný nepřetržitý odpočinek mezi směnami. V nemocnicích bude od října podle zákoníku práce možné plánovat pouze 12hodinové směny, potom bude muset mít lékař nejméně 11 hodin nepřetržitého odpočinku.

Podle viceprezidenta ČLK Zdeňka Mrozka by změna vedla k tomu, že by lékař v kombinaci s možnými přesčasy neměl jediný celý den v týdnu volno. „Jednáme i o výjimce pro zachování 24hodinových směn, protože to je v kombinaci s těmi 832 hodinami ten hlavní problém,“ řekl Válek.

Premiér Petr Fiala (ODS) v týdnu uvedl, že ČR o výjimce na 24hodinové směny jedná s Evropskou komisí. Zvýšit by se podle Válka měly už od ledna nařízením vlády také platové třídy mladých lékařů.

Neúnosná situace v nemocnicích

Další jednání se zástupci Sekce mladých lékařů ČLK má Válek podle dřívějších informací naplánované na pátek 20. října.

„Základní požadavek je, aby se zákon vrátil do původního stavu. Druhá věc je začít řešit tu neúnosnou situaci v nemocnicích,“ řekl v diskusi Mrozek.

Podle poslankyně Ivety Štefanové (SPD) novela samotná nepřináší žádnou dramatickou změnu, ukázala ale na dlouhodobě neřešené problémy. „Naše zdravotnictví se nachází v takovém stavu, že nejsme schopni to dodržovat,“ uvedla. Všichni podle ní vědí, že se zákoník práce obchází a nechává se to tak.

Video  Personální krize ve zdravotnictví. Bude stávka? Šéfka odborů kritizovala i novelu o přesčasech  - Barbora Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 25. září 2023 09:04 )

Pokud ministr Válek "bere zpátečku", mohl by si ji zpětně prodloužit do doby před volbama a vrátit se tam, kde původně byl ("působil")........ Protože když už tak už.

Jirik-ta ( 25. září 2023 00:50 )

www.To­masBre­zina­Best­.cz

Jirik-ta ( 25. září 2023 00:50 )

u všech
www.To­masBre­zina­Best­.cz

pindal ( 24. září 2023 21:16 )

Co se týká zdraví člověka,tak je nejlépe žít a mluvit optimisticky.Děje se pravý opak.Od samého rána hovoří v TV doktoři o nemocech,asi mají předplacenou rekla­mu,pro­tože,­každý ví,že dnes je zdravotnictví byznys,zvlášť,když jsou všichni pojištění. Ale lepší než nemocnice a doktoři je zdravý člověk.Viděli jste snad nějakého doktora který by se dožil třeba jen 100 let?To je fakt divný.Místo nemocnic jsem pro zábavné domy a místo doktorů psychologové a léčitelé,také chirurgové,kteří umějí napojit případně upadlou končetinu.

jajas ( 24. září 2023 20:48 )

Minimálně u Válka měl Babiš o těch mimoních pravdu......Válek je mimoň, který je naprosto mimo realitu....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa