Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válek o výpadcích léků: Jednáme o výrobě penicilinu přímo v ČR. A nová šéfka SÚKL má tři úkoly

Autor: simao, ČTK - 
24. září 2023
13:12

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) čelí ostré kritice opozice i výzvám hnutí ANO k jeho odvolání. A to kvůli napjaté situace s léky. Válek v nedělních Otázkách Václava Moravce veřejnost ujišťoval, že situaci s léky řeší a to dle jeho slov velmi úspěšně. Za katastrofální označil, že lidé musí obvolávat lékárny kvůli lékům. Válek zmínil mj. dle jeho slov „extrémně úspěšná jednání s několika držiteli licencí a s několika místy, kde jsou výrobní kapacity v ČR“, aby se třeba penicilin mohl vyrábět u nás.  Nová šéfka SÚKLu (Státní úřad pro kontrolu léčiv) Kateřina Podrazilová, která nahradila Irenu Storovou, pak od něj má tři zásadní úkoly. A půl roku na to, aby přesvěčila, že je zvládne, vzkázal Válek rezolutně.

„My ten problém řešíme a myslím si, že ho řešíme velmi úspěšně. Jsem o tom přesvědčený,“ uvedl  v OVM ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Situace bude problémem dlouhodobě, upozornil ministr. „Dlouhodobě je problém výpadek aktivních látek. Problém je v celé Evropě, v některých zemích je katastrofální, v některých zemích je méně katastrofální. Ten výpadek je i  ve Spojených státech,“ uvedl Válek.

„On není v některých lékárnách, protože distributor ten lék není schopen dodat do všech lékáren. To je obrovský problém, to je obrovská chyba, je katastrofa, že musí lidé obvolávat lékárny,“ poznamenal Válek.

Další změna zákona by podle něj měla upravit to, aby distributor měl povinnost „dodat lék do každé lékárny, včetně těch malých a menších lékáren, kde ty léky nejsou, protože je tam distributor nedodává“.

Válek upozornil, že loni schválený zákon umožňuje dovážet i neregistrované léky - na výjimku, kterou schvaluje vláda. „A takto jsme dovezli víc než 100 tisíc balení antibiotik, dovezli jsme několik set tisíc léků,“ uvedl Válek.

Důležitá je větší konkurence firem, upozorňoval ministr. „My jsme výrazně zvýšili konkurenceschopnost,“ tvrdí Válek. „Je potřeba, aby tady bylo u těch klíčových léků, typickým příkladem je penicilin, aby ten lék neměl monopol, což bohužel, když jsem nastoupil, takhle téměř bylo,“ poznamenal Válek.

Válek: Probíhají extrémně úspěšná jednání o výrobě léků v ČR

U léků, které se berou v ČR ve velkém množství, by bylo vhodné vyrábět je v ČR. „Probíhají podle mého názoru extrémně úspěšná jednání s několika držiteli licencí a s několika místy, kde jsou výrobní kapacity v ČR, které by bylo možné spustit,“ tvrdil Válek.

„Začali jsme velmi rychle jednat a já pevně věřím, že v průběhu příštího roku budu moci informovat pana premiéra, ministra obchodu a vládu, že ta jednání byla úspěšná a že tady během roku, roku a půl se tady spustí výroba těchto léků,“ doplnil Válek s tím, že jednání nemusí probíhat s farmaceutickou firmou, ale právě s držiteli licencí a konkrétními fabrikami. „Ministerstvo zdravotnictví a já osobně uděláme maximum pro to, abychom dostali výrobu penicilinu do ČR,“ ujišťoval Válek.

Penicilinový problém

„My slýcháme od pana ministra čas od času, že se to řeší, ale nějakým způsobem nevidíme to konkrétní řešení,“ uvedla v OVM poslankyně SPD, lékařka a členka sněmovního zdravotnického výboru Iveta Štefanová a za novinku označila Válkova slova o tom, že se výroba léků musí vrátit do České republiky.

„Čím dříve, tím lépe, protože to pro nás bude znamenat částečnou soběstačnost. Byť by to byl částečná, to samozřejmě obrovsky pomůže. A u penicilinu je to jedna ze zásadních věcí, protože penicilin je obrovský problém, pokud není takto dlouhodobě. Pokud lékaři musí sahat pro lék 2. volby, jiná široko spektrální antibiotika, u léčení nemocí, kde je primárním léčivem penicilin, a musí to takto dělat opakovaně, vznikají neskutečnou rychlostí rezistentní kmen. A tato situace se už nedá zpátky vrátit. To je obrovský problém v rámci penicilinu, takže toto já vítám, ale důležité je, zda se to opravdu stane,“ dodala poslankyně.

Mrozek: Potřebujeme řešit situaci tento podzim

„My potřebujeme řešit tu situaci teď, tento podzim,“ uvedl viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek.

„Já třeba nechápu, když máme elektronický recept, proč, když předepisuji pacientovi lék, který u nás není dostupný, proč mi to ten systém už nenahlásí, případně proč mi systém nenahlásí, ve kterých lékárnách je. A úplně ideální by bylo, kdybych ten lék mohl pacientovi v některé lékárně zarezervovat a poslat ho do konkrétní lékárny,“ poznamenal Mrozek.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o nedostatku léků   - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Válek: Nová šéfka SÚKL má tři zásadní úkoly a půl roku zkušební lhůtu

Válek upozornil, že e-Recept spravuje SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv). „SÚKL tu ochotu být vstřícný vůči lékařům, lékárnám a pacientům za tu dobu, co jsem v opozici, nijak neposunul. Proto taky při výběrovém řízení, které proběhlo nejdřív, jak jsem ho mohl vypsat, vyhrála nová šéfka SÚKLu. A ta má vlastně tři hlavní úkoly. První úkol je dramaticky zlepšit přístup k lékařům a vstřícnost informací, které lékaři dostávají o nedostatkových lécích (...) Druhý úkol, který má, tak její klienti - to jsou partneři, nejsou firmy a distributoři - její klienti jsou občané ČR, pacienti,“ poznamenal Válek.

Systém má být vstřícnější k pacientům, kteří mají dostávat maximum informací, které potřebují, uvedl ministr. „A třetí partner je lékárna. SÚKL musí dramaticky lépe spolupracovat s Českou lékarnickou komorou, musí splupracovat s jejím vedení,“ apeloval Válek.

Irenu Storovou v čele SÚKL vystřídala Kateřina Podrazilová. „SÚKL musí začít fungovat tak, jak jsme si všichni jako zdravotníci představovali. Mít jednoduché, rychlé a kvalitní informace o tom, který lék chybí, aby ten zdravotník mohl jednoduše psát ty léky, které jsou. A mít informaci o tom, kde ten lék je - pro zdravotníka i pro pacienta,“ uvedl Válek.

Podle Válka má Podrazilová půlroční zkušební lhůtu na to, aby nastartovala potřebné změny. "Pokud se to nepodaří, bude vypsáno nové výběrové řízení," řekl v ČT Válek.

Pomalá reakce

Mrozek míní, že ministr Válek musí vytvořit takové prostředí a přikázat SÚKLu, aby data o nedostatkových lécích sbíral a sdílel. Podle Štefanové SÚKL reaguje s velkým zpožděním.

„Reakce je strašně pomalá, ale tady je problém v tom, že systémově nám tady chybí přesná monitorace stavu, kolik je tady opravdu léků, kde jsou, jestli jsou ve skladu nebo v lékárnách, v jakém množství,“ uvedla Štefanová s tím, že jde jednoznačně o zodpovědnost ministerstva zdravotnictví, které musí zajistit spolupráci tak, aby vše fungovalo, což se aktuálně neděje.

Video  Petr Fiala v Blesku: Válek má za úkol ohlídat situaci s léky. Věřím, že zimu zvládneme  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 25. září 2023 19:09 )

Všechny léky škodí, takže lidé, kteří jakékoliv léky "přijímají" a to i ATB, tak určitě s tímto vědomím. Nicméně ještě asi nevynalezli nic tak účinného na přírodní bázi, aby to lidé mohli přijímat s vědomím, že jim to neškodí. A protože lékaři nemají jiné alternativy , např.k ATB, tak předepisují ATB, pokud to uznají za vhodné. A pacient je spokojený, pokud mu lékař pomůže od zdravotních problémů....tak to bylo, je a bude....nebo jak by sis to představoval ty? Máš nějaký nápad, jak se od těch škodlivých léků trhnout?

jajas ( 25. září 2023 19:03 )

Válek je prostě "dramatik" tělem i duší!

naidka ( 25. září 2023 12:39 )

Válek ukazuje na prstech tři úkoly pro novou šéfku SÚKLu:
První úkol je dramaticky zlepšit přístup k lékařům a vstřícnost informací, druhý úkol, který má, tak její klienti - to jsou partneři, nejsou firmy a distributoři - její klienti jsou občané ČR, pacienti,“ poznamenal Válek.
„A třetí partner je lékárna. SÚKL musí dramaticky lépe spolupracovat s Českou lékárnickou komorou, musí spolupracovat s jejím vedením,“ apeloval Válek.
První a třetí úkol je hodně dramatický, druhý úkol zase hodně vymakaný - no chudák nová šéfka.

Jirik-ta ( 25. září 2023 10:52 )

bude potřeba nakopnout ekonomiku.

Jirik-ta ( 25. září 2023 10:51 )

Žádná ekonomika, samozřejmě ani česká, se netvoří úřednickými papíry
na ministerstvech, v bankách, v poradenských firmách, v úřadech.
Ekonomický výkon a výsledek se tvoří na polích, v továrnách,
v produktivní výrobě či servisu. Ekonomiku tvoří konkurenceschopný,
kvalitní výrobek. To je základní fakt, který musí politické elity a
společenské elity sami vědět a promítat do našich životů. Do zákonů,
do pravidel našich životů. Zdá se, že to neví. I my všichni musíme tento
základní fakt chápat, znát, pracovat s ním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa