Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Emotivní loučení šéfky lékového úřadu Storové: Je to pro mě těžké. Neudělali jsme chyby

Autor: ČTK, simao - 
23. září 2023
11:10

„Velmi si vážím toho, že jste dnes přišli, přiznám se, že se mi klepe hlas, když vidím, kolik vás tady je.“ Irena Storová se emotivně rozloučila s vedením Státního ústavu pro kontrolu léčiv, ve funkci ji nahradí nová ředitelka Kateřina Podrazilová.

Od roku 2018 vedla SÚKL Irena Storová, které končilo pětileté funkční období, výběrového řízení letos na jaře se také účastnila. Neuspěla. A s funkcí se emotivně rozloučila i se zaměstnanci úřadu.

„Já jsem strašně ráda, že se můžeme, myslím si všichni s naprosto čistým svědomím, ohlédnout za našimi rozhodnutími, za všemi těmi postupy a říct, že jsme neudělali chyby,“ uvedla Storová na videu. Poznamenala, že v SÚKLu strávila 10 let, a proto je pro ni loučení velice těžké.

Nová ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Kateřina Podrazilová považuje za své hlavní úkoly dostupnost léků a komunikaci s odborníky i pacienty. Do čela ústavu nastoupila ve čtvrtek, informoval SÚKL v tiskové zprávě.

„Ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv se plánuji zaměřit především na problematiku dostupnosti léčivých přípravků a komunikaci s odbornou i pacientskou veřejností. Čekají nás ale i další výzvy, které přinese například nová legislativa,“ uvedla Podrazilová v tiskové zprávě.

Podrazilová od roku 2014 působila jako předsedkyně Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR, dříve zastávala na SÚKL pozici ředitelky sekce cen a úhrad. Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek na odborné konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024 řekl, že od změny v čele SÚKLu očekává zlepšení situace. „Věřím, že nové vedení bude dělat aktivní kroky, abychom tuto krizi uspokojivě vyřešili,“ řekl.

Dosavadní ředitelku Storovou Válek v uplynulých měsících opakovaně kritizoval v souvislosti s nedostatkem některých léčiv a problematikou reexportů léků do zahraničí.

První tendr na nového šéfa SÚKLu vypsalo ministerstvo letos v březnu. Komise doporučila dva uchazeče, ministr žádného z nich tehdy nevybral, podle informací Zdravotnického deníku se obou účastnily Storová i Podrazilová.

Lékový ústav má na starosti mimo jiné povolování nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění nebo povolování jejich klinických studií. Řeší také kontroly fungování lékáren, evidování podezření na nežádoucí účinky léků a vakcín nebo provoz systému elektronických receptů.

Video  Výpadky ve výrobě i zvýšená nemocnost. Šéfka lékového úřadu vysvětlila, proč Česku chybí léky  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5629124 ( 23. září 2023 18:24 )

Irenka zpět🙏 Válek ven!😠

umlacak ( 23. září 2023 15:47 )

To je zase úřad, ten státní ústav pro kontrolu léčiv. Jakou kontrolu? Ty léky snad prošly již nějakou kontrolou, ne? Jinak by přece nemohly jít ani do výroby. Jen zase další úřad pro kamarádíčky, to se to sosá ze státního cecíku, spíš to ujídá
ze zdravotního pojištění.

deratizater ( 23. září 2023 15:42 )

Kdo podporoval za dobu covidu farmakomaií neudělal chybu protože je zločinec.!
SUKL bránil nasazení bezpečných léků jako je třeba Ivermectin v přednemocniční péči a nabádal k očkování sajrajtem který poškozuje imunitu.

krapotkin ( 23. září 2023 13:08 )

Neboj, ta na pracáku neskončí. Už má dávno vyjednanou dobře placenou trafiku.

trintin ( 23. září 2023 13:06 )

Je to pro mě těžké?? Zítra se bude chvástat, jak dělá šéfku jinde?

Zobrazit celou diskusi