Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nelegální kšefty s léky v Česku: Případů přibývá, připustila šéfka lékového úřadu

Autor: ČTK - 
7. září 2023
12:33

Za nelegální prodej či uchovávání léčivých přípravků uložil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v tomto roce zatím deset pokut za 138 000 korun. V dalších 23 případech zahájil přestupková řízení. Loni bylo finančních postihů za celý rok 25, nezákonní prodejci zaplatili 534 000 korun. Na tiskové konferenci to dnes řekla ředitelka SÚKL Irena Storová. Takzvaní lékoví šmejdi podle ní využívají k prodeji zejména internet, nezákonné léky ale nabízejí například i v tržnicích.

„Je možné, že případů přibývá, ale určitě bych to nedávala do souvislosti s lékovou krizí,“ uvedla Storová.

Ústav podle ní nezaznamenal nelegální prodej penicilinu, který podle nedávných komentářů lékařů a lékárníků na sociálních sítích není v lékárnách dostupný. Nelegálně se podle ní nabízejí zejména přípravky na léčbu různých vážných onemocnění, jako jsou cukrovka, parazitní onemocnění, vysoký tlak či vysoký cholesterol.

„V nabídkách jsou pacientům často slibovány významné nebo až zázračné účinky těchto přípravků, ve skutečnosti však výrobky často obsahují jen běžné vitamíny nebo vlákninu,“ uvedla ředitelka ústavu. Léky ale podle ní mohou obsahovat i nebezpečné látky a ohrozit zdraví pacienta.

Po koronavirové pandemii začali takzvaní lékoví šmejdi podle Storové mnohem více využívat internet. „V posledních letech udělil SÚKL za nelegální zacházení s léčivy milionové pokuty a nařídil zablokovat více než 150 webových stránek,“ uvedla Storová. SÚKL proto doporučuje nekupovat nic v internetových lékárnách, u nichž nelze dohledat provozovatele. Lékárna by podle Storové měla mít na svých stránkách logo, které pak lze ověřit na webu ústavu.

Nelegální léčivé přípravky lze však podle Storové nalézt i v tržnicích. SÚKL spolu s celní správou zajistil minulý týden v pražské tržnici SAPA 89 přípravků. S prodejci zahájí přestupkové řízení, může jim uložit pokuty až ve výši 20 milionů korun. Celníci mají podle Petra Müllera z Generálního ředitelství cel vytipované oblasti v pohraničí i v celé ČR, kde se nelegální léky nabízejí. Chystají proto další kontroly.

Video  Výpadky ve výrobě i zvýšená nemocnost. Šéfka lékového úřadu vysvětlila, proč Česku chybí léky.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jan Olšánek ( 9. září 2023 01:33 )

Když shanis léky, jeď na Ukrajinu. 🤮

poky-f ( 7. září 2023 14:56 )

Irenu Storovou by měli "vykopnout" z funkce ! Co ty kamiony léků , vyvezené z Česka !

Milan Pravda ( 7. září 2023 13:02 )

...sefka ustavu leciv...vy bambuly

Zobrazit celou diskusi