Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Neúčinné, ba i nebezpečné přípravky? Státní ústav pro kontrolu léčiv varuje: Pozor na lékové šmejdy!

Autor: Tomáš Belica - 
10. září 2023
05:00

Zázračné léky bez předpisu přes internet? Než na takovou nabídku kliknete, zpozorněte. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž varuje, že buď si v lepším případě koupíte zcela neúčinnou pilulku, v tom horším i prostředek obsahující nebezpečné látky.

Šmejdi s předraženými hrnci, šmejdi s energiemi, a ano, bohužel existují i šmejdi, kteří se stonajícím snaží vnutit předražené »zázraky«. Na internetu tak lze najít přípravky pro léčbu různých vážných onemocnění, jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, parazitární onemocnění nebo vysoký cholesterol. „Nezapomínejme, že léky vázané na lékařský předpis mohou vydávat pouze farmaceuti v lékárnách, zákon nedovoluje prodávat je přes internet ani v tržnicích,“ uvedla šéfka SÚKL Irena Storová.

Padají pokuty

V nabídkách se pacientům slibují významné nebo až zázračně účinky těchto přípravků, ve skutečnosti však často obsahují jen běžné vitaminy či vlákninu. Na internetu lze ale také narazit na nelegálně nabízená léčiva, která mohou být pro pacienty nebezpečná. Může se totiž jednat o padělky. V posledních letech udělil SÚKL za nelegální zacházení s léčivy milionové pokuty a nařídil zablokovat více než 150 webových stránek (seznam je na stránkách sukl.cz), které nabízely léčiva v rozporu se zákonem. Minulý týden také úřad ve spolupráci s celníky provedl razii v pražské tržnici Sapa, kde u tří kontrolovaných osob bylo zajištěno celkem 89 nelegálně obchodovaných léčivých přípravků.

Nedostatkové léky

Již delší dobu se české lékárny potýkají s výpadky některých léčiv, typicky antibiotik či léků na průjmy. Blesk se proto zajímal, zda se ve zvýšené míře s nimi nelegálně obchoduje na internetu. „Je možné, že případů přibývá, ale určitě bych to nedávala do souvislosti s lékovou krizí,“ uvedla Storová. Ústav podle ní nezaznamenal nelegální prodej penicilinu, který v lékárnách není dostupný.

Víte, že...

Nelegální nabídku léčiv na internetu lze oznámit SÚKL na adrese infs@sukl.cz?

Řešil to i ombudsman Blesku

O příbězích lidí, kteří na internetu nakoupili přípravky vydávající se za léky, už několikrát psal Blesk. Ombudsman Blesku radil s reklamací i s tím, jak se nenechat napálit a na co si při nákupu dávat pozor.

Zneužili i Pirka

Lékoví šmejdi, jak se zdá, žádné zábrany nemají. Aby dodali svým produktům na důvěryhodnosti, nezdráhají se také využít známých osobností. Samozřejmě zcela bez jejich vědomí. Obětí se stal i známý kardiochirurg Jan Pirk (75), jehož fotku staženou z internetu šmejdi použili v inzerátu, kde tvrdili, že sám podstupuje pravidelně očistné kúry daným přípravkem. „Bylo tam třeba napsáno, že po měsíčním užívání vám zmizí z cév 5400 gramů vápna. No, kde by se 5,5 kilo vápna v těch cévách vzalo?“ zamýšlel se včera Pirk nad do očí bijícím tvrzením. „Mohu pacienty ujistit, že jsem nikdy nepropagoval žádné zázračné přípravky. Mé jméno, fotografie i odbornost byly zneužity a já vše řeším s policií,“ dodal kardiochirurg.

Léky z internetu bezpečně. Jak na to?

V e-shopech lze prodávat pouze volně prodejná léčiva, nikdy ta, která jsou na lékařský předpis. SÚKL při nákupech na internetu doporučuje, aby se pacienti ujistili, že daná internetová lékárna má povolení zásilkového výdeje. Lékárny s tímto povolením lze poznat podle loga, které musejí mít uvedené na svých stránkách (zpravidla zcela dole na stránce). Pokud pacient na logo klikne, dojde k ověření lékárny na stránkách SÚKL, kde se zobrazí detail lékárny a další informace.

Jak lékového šmejda na webu odhalit?

● nabízejí časově omezené slevy

● nabízejí zvýhodněný nákup více balení najednou

● zneužívají tváře známých osobností a odborníků, kteří mají dosvědčit »zázračnost« přípravku

● šmejdský web neuvádí jméno výrobce léků ani provozovatele, pouze objednávkový formulář a telefonní číslo – na to se zpravidla při pozdější reklamaci nelze dovolat

Video  Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

krapotkin ( 10. září 2023 14:20 )

To proto, že nemáš doma kulomet, kterým by sis nápravu vynutil.

krapotkin ( 10. září 2023 14:19 )

A ty bez předpisu jsou čím dál dražší- třeba Valetol stál loni 89 Kč, dnes v Benu 129 Kč, a to i bet vládního zdražení z 10% na 12% DPH.

krapotkin ( 10. září 2023 14:16 )

To jsou ty České, které tady chybí.

krapotkin ( 10. září 2023 14:14 )

Nejsou schopni zajistit dost léků, tak aspoň varují před šmejdy, kteří toho schopno jsou. Většinou lidi přeprodávají nevyužité zbytky - mají to dělat lékárny a rejžovat na tom ?

nadčasový MP ( 10. září 2023 14:07 )

Zasírnete si cévy levným řepkovým olejem, abyste si potom mohl koupit předražené preparáty na čištění? To nevymyslíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa