První odběr nemocnice provedla loni v červnu a nyní v březnu ji poprvé dostal pacient s roztříštěnou zlomeninou horní části holenní kosti s kostními defekty. „Z hlavice je využita takzvaná spongiózní kost, která je vložena po kouskách do defektu poraněné kosti. Výhodou je kostní struktura štěpu, která slouží k přehojení poraněné kosti jako »lešení« s následným přehojením do standardního tvaru a struktury kostní tkáně,“ popsal primář ortopedicko-traumatologického oddělení Martin Komzák.

Neznamená to tedy, že jedna kost doslova nahradí druhou, ale že obsah odebrané kosti pomáhá v poškozené kosti.

Složité povolování

Odebírají se hlavic stehenních kostí při totálních náhradách kyčelního kloubu. Obvykle se odstraněná část kostí likviduje jako biologický odpad. V České republice má oprávnění pro odebrání tkáně hlavice kosti stehenní od žijících dárců pro další účely jen málo pracovišť, kromě Znojma je to například Fakultní nemocnice Brno.

I když se celý proces zdá velmi jednoduchý, získání oprávnění a veškerá administrativa spojená s tkáňovým zařízením stála nemalé úsilí a práci kolegů. Jsem pyšný na to, že zrovna v naší nemocnici, která je největším zdravotnickým zařízením Jihomoravského kraje, se našlo využití pro kostní tkáně, které běžně končí v odpadu, a přitom mohou být takovým přínosem pro naše pacienty,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Nemocnice má od Státního ústavu pro kontrolu léčiv oprávnění použití hlavic pro své potřeby. Doba použitelnosti od odběru je pět let. Loni nemocnice provedla 22 odběrů a letos šest.

Hlavice se musí hluboce zamrazit a být 180 dní v karanténě. Nyní má zařízení k použití tři kusy hlavic, které už proces absolvovaly.

VIDEO: Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí na Frýdecko-Místecku operují srdce pomocí virtuální reality. 

Video
Video se připravuje ...

Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí na Frýdecko-Místecku operují srdce pomocí virtuální reality.  Karel Janeček

Fotogalerie
8 fotografií