Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sportovce Tomáše upoutala na vozík vážná nemoc. Díky unikátní operaci se dokázal po sedmi letech znovu postavit!

Autor: pma - 
7. listopadu 2022
05:00

V Česku je v současné chvíli jen jeden pacient, který se po částečném přerušení míchy dokázal z invalidního vozíku postavit zpátky na vlastní nohy. Dvaapadesátiletý Tomáš Svášek celý život aktivně sportoval a před deseti lety skončil upoután na invalidní vozík v důsledku cévní malformace na míše. V létě mu svitla naděje na zlepšení zdravotního stavu, když podstoupil náročnou operaci ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zákrok se podařil a Tomáš zvládne už ujít desítky metrů jen o francouzských holích!

Vážná nemoc, která Tomáše Sváška upoutala na vozík, se objevila před desíti lety. Podnikatel byl velkým sportovcem, který pravidelně hrál tenis nebo lyžoval. Zdravotní problémy už tehdy chvíli trvaly, nevěnoval jim ale pozornost. Lékaři měli tehdy za to, že se jedná o výhřez na bederní páteři. 

„S tou diagnózou mne chtěli operovat. Přednostovi neurologického oddělení v Fakultní nemocnici v Hradci Králové se to ale nezdálo a pozval si mne na další vyšetření. Tam jsem paradoxně upadl na pokoji hned druhý den a už nikdy nevstal,“ popsal Blesku pacient. 

Lékaři následně zjistili, že Tomáš trpí spinální cévní malformací – tedy nemocí, kvůli které mu téměř úplně ochrnuly nohy. K tomu se přidala spasticita, které se rozvinula po otevřené operaci míchy. 

Ta je zrádná v tom, že se u pacientů může projevit až postupně. V Tomášově případě došlo ke stažení svalů, takže nebyl téměř schopný se hýbat a měl velké bolesti. Lékaři mu tak v minulosti voperovali dokonce baklofenovou pumpu (speciální přístroj, který pacientovi sám dávkoval léky na uvolnění svalů přímo do míchy, pozn. redakce).

Baterie v zádech se nabije bezdrátově

Po zavedení přístroje se Tomášovi dařilo, zvládl hrát i vozíčkářský tenis. Po několika letech mu ale svitla další naděje na zlepšení zdravotního stavu. Na konci srpna letošního roku Tomáš podstoupil zákrok, kterému by se bez nadsázky dalo říkat medicínský zázrak. Jako jeden z prvních pacientů v Česku absolvoval ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady operaci, při které mu lékaři na míchu připojili speciální elektrodu, která pomocí spojení mezi mozkem a míchou zajišťuje stimulaci dolních končetin.

Baterie v těle vydrží nabitá zhruba 15 let. Poté ji bude potřeba dobít. To ale podle jeho ošetřujícího lékaře a vedoucího centra pro léčbu bolesti ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady Šimona Kozáka nebude problém. „Baterie podporuje bezdrátové nabíjení, tak ji bude možné nabíjet například stejně jako některé mobily, které v autě nabijete bez kabelu,“ přiblížil odborník.

Kolegové si klepali na čelo

Operace byla velmi náročná a její přípravy zabraly dlouhé týdny. „Bylo extrémně složité elektrodu na míchu umístit tak, aby pravá strana stimulovala pravou nohu a levá strana elektrody levou nohu,“ svěřil se s náročností operace Kozák.

Zdravotníci byli nejdříve skeptičtí. „Zpočátku jsme takovému použití neuromodulační terapie moc nevěřili a někteří mí kolegové si klepali na čelo. Ale metoda, kterou jsme použili, není žádným způsobem nebezpečná, ve světě je standardem při léčbě bolesti a takto je zažitá i v ČR,“ doplnil zdravotník.

Nohy pacient přetěžovat nesmí

V kombinaci s následnou rehabilitací se tak Tomášovi nejen ulevilo od silných bolestí, ale dokázal už po týdnu od zákroku po dlouhých devíti letech vstát z invalidního vozíku. „Jsem devět týdnů po sedmihodinové náročné operaci. Cítím se lépe. Rehabilitace na Vinohradech a v Thomayerově nemocnici byla velmi dobrá. Teď zvládnu ujít i desítky metrů o francouzských holích,“ popsal Blesku pacient.

Druhým dechem ale Tomáš připomíná, že zákrok to byl velmi náročný a rehabilitovat musí postupně. „Nejde přetěžovat nohy, to pak může mít špatný efekt na celkovou rekonvalescenci,“ doplnil pacient. Je také jediným na světě, který se speciální sériovou neurostimulační elektrodou z kliniky v americkém Bostonu chodí.

Opiáty již Tomáš užívat nemusí

Největším pokrokem je ale podle Tomáše snížení léků na bolest. „V současnou chvíli neberu žádné opiáty a bolesti se hodně snížily. Rekonvalescence výhledově bude trvat ještě deset měsíců.  Cítím se lépe, ale mám také i horší stavy. Tato operace není zkrátka pro každého,“ popsal Blesku aktuální vývoj rekonvalescence Tomáš, který sní o tom, že v budoucnu berle ani vozík již nebude potřebovat.

„Díky patří hlavně mé přítelkyni Markétě a šesti dětem. Ti mne od začátku velmi podporovali a měli se mnou obrovskou trpělivost,“ doplnil.

Z pozitivního vývoje Tomášova zdravotního stavu mají radost i lékaři. „Dosud platilo, že když má člověk poraněnou míchu a je na vozíku, je to pro něj konečná ve smyslu možného uzdravení. Tato nová operace ale celý dosavadní předpoklad zcela mění a otevírá naději pro řadu pacientů,“ uzavírá v tiskové zprávě nemocnice lékař.

Zobrazit celou diskusi