Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tomáš upadl na lyžích, ochrnul a měl křeče. Pomohl mu až speciální stroj

Autor: zzu - 
17. července 2017
06:10

Tomáš Svášek (47) ochrnul a po několika operacích se u něj začala rozvíjet zákeřná nemoc, spasticita. K handicapu mu tak způsobovala neustálou bolest a stres. Tomášovi pomohla až v Česku méně rozšířená baklofenová pumpa. Zařízení, které ve světě pomáhá, ale které má v Česku jen hrstka lidí.

Vážná nemoc, která Tomáše upoutala na vozík, se objevila před šesti lety. Tehdy jednačtyřicetiletý podnikatel a velký sportovec pravidelně hrál tenis a lyžoval. Zdravotní problémy už chvíli trvaly, nevěnoval jim ale pozornost. Osudné se mu staly lyže, upadl a už nevstal. Lékaři následně zjistili, že trpí spinální cévní malformací, tedy nemocí, kvůli které téměř úplně ochrnuly Tomášovy nohy. K tomu se přidala spasticita.

„Spasticita vzniká až po nějaké době po operaci, v první chvíli ji člověk nemá. Já byl pětkrát operovaný a po té první operaci jsem žádné známky neměl. To je právě to, člověk neví, jestli ji bude mít, nebude mít. Přicházela postupně. Třeba za měsíc se objeví první známky a pak se to jenom zhoršuje,“ popsal Tomáš pro Blesk.cz.

VIDEO: Spasticita je zákeřná nemoc, baklofenová pumpa znamená naději



Než dostal speciální zařízení, užil si Tomáš svoje. Nejhorší byla bolest a křeče. „Nespíte, stále přemýšlíte o té bolesti, přejete si, aby nějak přešla, neustále měníte polohy. Také nevíte, kdy přijdou křeče do nohou,“ popsal řadu bezesných nocí, které tehdy zažíval.

Pumpa velká deset centimetrů

Pomohla mu baklofenová pumpa, poprvé se o ní dozvěděl ve Fakultní nemocnici v Hradci a potom byl na přednášce v Centru Paraple. Jak tělo snese přibližně deseticentimetrový předmět? „Po nějakém čase po operaci o tom člověk vůbec neví, já hraju vozíčkářský tenis a tam se musím hodně předklánět a podobně a jde to s tím,“ vysvětlil Tomáš.

„Výhoda pumpy je hlavně pro děti. Například pro ty po dětské mozkové obrně. Ty mají ruce i nohy úplně uzavřené, dá se říct, vůbec s nimi nemůžou pohnout, chodí na rehabilitace. Ale ta pumpa by jim velmi pomohla. U nás tuším proběhlo asi šest nebo sedm těchto operací pro děti.“

A jak význam baklofenové pumpy vysvětluje primář Spinální jednotky v Motole Jiří Kříž? „Baklofen je myorelexans, to znamená, že snižuje svalové napětí. Uvolňuje svalovou ztuhlost a dráždivost, které jsou hlavními příznaky spasticity. Spasticita je doprovodným jevem neurologických onemocnění nebo poranění mozku a míchy,“ popsal Kříž.

Baklofen přímo do páteře

„Baklofen se běžně podává v tabletách. Při vyšších dávkách má nežádoucí účinky, jako nevolnost nebo zmatenost.“

Podle primáře baklofenová pumpa umožňuje podávání baklofenu přímo do páteřního kanálu. To významně snižuje dávky a nežádoucí účinky. Používá se u pacientů, kteří mají tak těžkou spasticitu, že jí nelze zvládnout tabletami.

Jak to vlastně funguje? „Pumpa se skládá z rezervoáru, který je uložen pod kůží na břiše, a z katetru zavedeného do dolní části páteře v místě, kde již neprobíhá mícha. Implantace pumpy se provádí na neurochirurgickém pracovišti,“ popsal pro Blesk.cz Kříž.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi