Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Závěr lyžařské sezony zkazil déšť a oteplení. České sjezdovky zejí prázdnotou

Autor: jer, ČTK - 
19. března 2017
17:20

Zima už je minimálně pro vlekaře a lyžaře v Česku nejspíš u konce. Nízkou návštěvnost a špatné podmínky shodně hlásí skiareály na Vysočině, Olomoucku, Plzeňsku, Karlovarsku i v Jihočeském kraji.

Návštěvnost v lyžařských areálech v Olomouckém kraji byla o víkendu malá. V sobotu situaci navíc zkomplikovalo špatné počasí, pršelo i sněžilo. Některé areály v týdnu omezí provoz. „V sobotu nasněžilo několik centimetrů sněhu, sníh byl mokrý, v poledne začalo docela silně pršet. Vleky jsme proto ve tři hodiny zastavili,“ řekl v neděli mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka.

Malý zájem lidí o lyžování se projevil také v Branné. „Jak se dole oteplí, lidi už myslí na kola a své zahrádky,“ řekl provozovatel tamního areálu Rostislav Procházka, podle kterého jsou však podmínky na sjezdovce stále dobré. „Ráno byly minus tři stupně, svah byl krásně přimrzlý,“ řekl Procházka.

Stejně tomu bylo v areálu v Přemyslově. „Je už konec sezony. V sobotu dopoledne sněžilo, to se ještě dalo, ale pak pršelo. Dnes je krásně slunečno, ale návštěvnost je už malá,“ uvedl zástupce areálu Jaroslav Podzimek. Středisko bude v provozu do příští neděle.

Řada areálů v Jeseníkách plánuje provoz do konce března, na některých místech by se mohlo jezdit také první dubnový víkend. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Karlovarsko a Plzeňsko už zelenají

Vytrvalý déšť o víkendu zhoršil dosud dobré podmínky pro lyžování také v Karlovarském a Plzeňském kraji. Některé areály už omezily provoz nebo ohlásily konec sezony. Nejvýš položené areály ale stále pojedou.

Na všech vlecích se i v neděli jezdilo na Klínovci, kde v noci ještě napadlo pět centimetrů sněhu. Deštivé počasí ale využili jen nejvytrvalejší lyžaři. V částečném provozu byl už areál Novako na Božím Daru. Zájem o lyžování byl ale minimální. V areálu Boží Dar - Neklid se v neděli jezdilo už jen na sjezdovkách Moser a Karásek II a areál oznámil od pondělka ukončení sezony.

Omezený provoz už je i v areálu na Bublavě, kde jezdí jen jeden vlek a sezonu zde chtějí ukončit příští víkend. V Mariánských Lázních je už omezené lyžování na Krakonošce, sníh je zatím na pravé straně Slalomáku.

I v Plzeňském kraji už jezdí vleky jen v nejvýše položených areálech. „Areál Špičák je přes deštivé počasí stále v provozu a sezona ještě nekončí. Minimálně příští týden se ještě bude jezdit,“ řekl ČTK mluvčí areálu Karel Samec. Na Železnorudsku jezdí kromě Špičáku už jen areál Nad nádražím a Belveder.

Na Vysočině téměř všechny areály končí sezonu

Na Vysočině bude v příštím týdnu otevřena už jen lyžařská sjezdovka na vrchu Šacberk u Jihlavy. Leží na ní do půl metru technického sněhu, během neděle se bude znovu upravovat, řekl ČTK provozovatel skiareálu Pavel Havlíček. Na novoměstském Harusově kopci je závěrečnou akcí lyžařské sezony nedělní karneval v maskách.

Vlek na Šacberku se v této zimě poprvé rozjel 3. prosince, jako první v kraji. Návštěvnost sjezdovky tento víkend zkazil déšť. „Do pátku to bylo parádní,“ řekl Havlíček. Je rozhodnutý nechat sjezdovku otevřenou do konce příštího týdne.

Na sjezdovce Fajtův kopec u Velkého Meziříčí měl vlek původně jezdit do neděle, ale kvůli dešti a nezájmu lyžařů ho správci vypnuli v sobotu. „Už to není adekvátní, aby si lidé zalyžovali,“ řekl Jiří Pálka z tamního lyžařského klubu ke sněhovým podmínkám.

V Novém Jimramově na Žďársku se nelyžuje od pátku. „Plánujeme pálení čarodějnic a následnou jízdu na kolech po stopách roztátého sněhu,“ uvedli na webu správci této sjezdovky.

Jižní Čechy potrápila nízká návštěvnost

Na sjezdovkách v jihočeských skiareálech Lipno a Zadov bylo o víkendu málo lyžařů kvůli dešti. Denní návštěvnost se pohybovala nejvýše kolem 100 lidí. Šumavské středisko Zadov přesto plánuje protáhnout lyžování do začátku dubna, od pondělí lyžařům nabízí mimosezonní slevy na jízdném. V neděli to řekl vedoucí provozu Petr Vondraš.

Na Zadově jsou otevřeny tři sjezdovky v areálu Kobyla, udrželo se na nich od 40 do 80 centimetrů sněhu. „Máme v plánu, že budeme pokračovat minimálně do konce března, chtěli bychom i ten první víkend v dubnu,“ uvedl Vondraš. Pokud to sněhové podmínky umožní, bude skiareál možná zvát i na velikonoční lyžování.

Tento víkend počasí lyžařům nepřálo. „Teploty byly nad nulou, v sobotu ráno začalo pršet,“ řekl Vondraš. Denní návštěvnost odhadl okolo 100 lidí. Ve středisku se také ještě uskutečnily poslední snowboardové závody.

Na Lipně propršel celý víkend. „Od pátku byly bouřky a deště, takže ta návštěvnost byla hodně slabá. Do deště nikdo nejde,“ řekl ředitel areálu Petr Dušek. Uvedl, že o dalším provozu tohoto skiareálu bude vedení rozhodovat v nejbližších dnech, a to i vzhledem k vývoji počasí.

Na východě Čech se ještě lyžuje

Návštěvnost skicenter na východě Čech o víkendu odpovídala konci sezony. Lyžařů bylo méně než v minulých týdnech, v sobotu je odradilo od lyžování špatné počasí, řekli provozovatelé skiareálu. Návštěvnost ale hodnotí kladně, protože končily jarní prázdniny. „Už je vidět, že návštěvnost není taková, jako v hlavní sezoně, lidí už je méně,“ řekl obchodní ředitel společnosti Sněžník Martin Palán.

Skiareál Sněžník skončí hlavní sezonu příští neděli. Následující týden už nabídne slevové akce na jízdné. Sezonu za plné ceny končí v neděli v areálu Špindlerův Mlýn. Lyžaři si od pondělka mohou kupovat skipasy za nižší mimosezonní ceny, řekl ČTK René Hroneš ze skicentra, který očekává, že vybrané vleky budou v provozu až do velikonočního pondělí.

„Skiareál se výrazně omezovat ještě zhruba dva týdny nechystáme. Čekají nás lyžařské závody,“ řekl Hroneš. O víkendu přijelo do Špindlerova Mlýna okolo 10 000 lyžařů, končily jarní prázdniny, což se projevilo na návštěvnosti končící hlavní sezony.

„Na svazích máme 70 až 90 centimetrů hlavně technického sněhu, který tak neubývá jako přírodní, když se mění počasí, je obleva. Nějaké kameny a vydřená místa se na sjezdovkách neobjevují a dlouho nebudou,“ řekl Hroneš.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 110 centimetrů sněhu, pokrývá ho ledová krusta. Pod ní je mokrý sníh, který se může uvolnit a spustit laviny. Za poslední dva dny napadlo 15 centimetrů sněhu. Na závětrných místech je sněhu víc, v těchto oblastech se mohou také tvořit laviny. Aktuálně platí druhé lavinové nebezpečí z pětimístné lavinové škály.

Zobrazit celou diskusi