Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

3D tiskárna vám obstará módu i kusy tkáně. Proč neumí rošt na grilování?

Autor: Zuzana Zelenková - 
10. července 2017
06:29

Módní doplňky, ale třeba i chrupavku do ucha. Nejen to umožňuje 3D tisk, o který je stále větší zájem. Existují i speciální tiskové dílny a jedna taková se ukrývá v suterénu pražské kavárny Paralelní Polis. Jmenuje se MakersLab a na zdejší tiskárně je možné vyrobit třeba náramek. To na důmyslnějších strojích, které mají například na univerzitě v Liberci, se dají tisknout i tkáně nebo orgány. 

„Pro medicínské účely je takzvaný printing hodně využívaný, vyrábějí se tak například tkáně nebo se zkouší léky. Aplikací zatím moc není, ale vývoj a výzkum do toho šlape poměrně dost,“ řekl Blesk.cz Adam Jech z 3D tiskové dílny MakersLab.

„Například Technická univerzita v Liberci má hodně tiskáren, které se věnují právě výzkumu. Lékařské stroje jsou specifické. U tisku orgánů je problém v tom, že zatím není možné vytisknout živý orgán,“ vysvětlil Jech.

Video  3D tiskařská dílna MakersLab vyrábí nejrůznější věci z termoplastu.  - Zuzana Zelenková
Video se připravuje ...

Orgány musí rovnou po vložení do těla fungovat, zatímco tkáň si tělo „oživí“ samo. Je to souhrn materiálu, který sám o sobě aktivně „nefunguje“. „Až někdo vymyslí vhodný postup, jak tisknout živou věc, nebude ani u orgánů problém. Na druhou stranu, například chrupavčitou část si tělo umí oživit samo. A medicína chce, aby takové věci bylo možné dělat,“ zmínil expert tiskové dílny.

„Jako příklad si můžeme vzít chrupavku v uchu. Na specializovaných strojích je možné vytisknout ucho a člověku ho potom implantovat. Tělo do něj začne pouštět energii a oživovat ho. Kousky kůže a tkání jsou jen bílkoviny ve struktuře, není tam žíla ani sval, je to na bází molekulární skladby a tu tisknout můžeme,“ dodal Jech. Zdravotnické tiskárny obvykle pracují s kapalinami, které vytvrzují.

Přísně střežené postupy v Liberci

Podle Technické univerzity v Liberci se výzkum zaměřený na zdravotnictví jeví slibně. Konkrétně v případě vytváření náhrad kloubních chrupavek na míru konkrétním pacientům.

„Děláme zajímavé a někdy velmi složité věci. Ale většinou se jedná o utajované výstupy, které si firmy chrání jako své vlastní know-how,“ uvedl doktor Jiří Šafka z liberecké katedry výrobních strojů a automatizace. Ze starších a už odtajněných výzkumných výsledků připomněl vytvoření speciálního materiálu necuron pro výrobce pneumatik.

Před nedávnem otevřela první univerzitní dílnu zaměřenou na 3D tisk Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Pro studenty je to možnost, jak se bezplatně dostat ke špičkovému vybavení a v dílně nazvané StrojLab si práci s tiskem vyzkoušet. Nápady studentů by podle fakulty do budoucna mohly vést k inovacím v českém strojírenství.

Vaječník pro myši i pro lidi?

Jako příklad možného použití ve zdravotnictví může posloužit myš, která dostala nový vaječník. Vaječník sám o sobě byl vytištěný na 3D tiskárně z želatinového inkoustu. Svoji funkčnost získal díky výplni z folikulárních buněk, ty vytvářejí obal kolem nezralých vajíček. Myš následně díky těmto implantátům odchovala mladé. Vědci teď stojí před otázkou, jestli něco podobného půjde i u lidské populace.

Výhodou technologie může být i rychlost oproti klasickým postupům. Originální náramek s nápisem „Blesk“ vznikal v Paralelní Polis přibližně 35 minut. „3D tisk je velmi rychlý. Kdybychom měli náramek vyřezávat nebo zadat do firmy, která ho odlije, bude to výrazně delší,“ uvedl Jech.

Výhodou je i to, že kdokoli z druhého konce planety může vytvořit zadání, které pošle a specializovaná tiskárna ho vyrobí. Náramek potom vyjde na 190 korun, náušnice jsou trochu levnější, za ty zájemce zaplatí 150 korun. To model autíčka vyjde kvůli složitějším postupům i na pět tisíc korun.

Postupná výroba náramku, ten jde udělat na míru. Postupná výroba náramku, ten jde udělat na míru. | Zuzana Zelenková

3D tisk pro každého

3D tiskárny nabízejí e-shopy s elektronikou nebo specializovaní výrobci. Zruční kutilové si je ale mohou sestavit i sami. Tiskárny, které jsme viděli my, měly oranžové části - ty byly vytištěné - a komponenty od řady dodavatelů. Tiskárnu si pak pomocí návodu může zájemce složit doma nebo na místě, které nabízí školení a workshopy zaměřené na to, jak s ní zacházet.

Tiskne při šedesáti až osmdesáti stupních. Tiskne při šedesáti až osmdesáti stupních. | Zuzana Zelenková

Problém s roštem na grilování i držákem GPS

Zatím není možné tisknout například rošt na grilování nebo držák na GPS navigaci do auta. Tiskový materiál má odolnost přibližně 60 až 80 °C. V rozpáleném autě nebo nad grilem by tedy výrobek dlouho nevydržel.

Základem každé vytištěné věci je nápad. „Připravím si design a ten musí někdo zpracovat v 3D softwaru. Dneska se objevují firmy, které připravují takový software, aby byl přístupný veřejnosti. Ze 3D modelu se pak návrh připravuje pro tiskárnu, která vrstvu po vrstvě kreslí z termoplastu finální výrobek. Termoplast se zahřívá na přibližně 200 stupňů a hlava, která je řízená roboticky, vykresluje,“ popsal Jech.

Technologii 3D tisku používá například automobilový a letecký průmysl na vylepšování specifických nástrojů nebo výrobu nových dílů. Pro velké firmy to tedy není žádná novinka. Ovšem pro menší dílny může 3D tisk znamenat nové možnosti. Se snížením ceny si tuto „hračku“ můžou dovolit i řemeslníci na ulehčení práce.

Josef124 ( 14. října 2022 10:55 )

U nás ve fabrice dělá 3D tiskárna díly do auta. S 3D tiskárnou jich uděláme tak 3x tolik než dřív, takže se nám ta investice rozhodně vyplatila. Nikdo ani nepřišel o práci. Naopak jí máme čím dál tím víc, takže se firmě daří. Na platu to bohužel ale není vidět . Jediné, na co dostávám konkrétně já peníze navíc, je na příslušenství k 3D tiskárně, takže jsem naposledy koupil adhezivní přípravky pro 3D tisk http­s://es­hop.sh­arpla­yers­.cz/ad­heziv­ni-pripravky , abych ty peníze "udal".

Zobrazit celou diskusi