Lidem je k dispozici špičková světová technika i úžasné technologie, jaké mají jenom univerzity nebo profesionální vědci. Stačí jen přijít a v největší laboratoři svého druhu v Česku se za poplatek zaregistrovat. Za 999 korun nemusíte z laboratoří celý měsíc vůbec vyjít.

V jednom oddíle haly najdete klasické vrtačky, svěráky nebo kladiva či brusky, dalšímu vévodí miniaturní počítače. Ty je možné třeba naprogramovat tak, aby řídily světla či teplotu v bytě. Uprostřed laboratoří pak stojí kutilský hit současnosti, 3D tiskárny. Vyrobit na nich lze prakticky cokoliv. „Třeba historický prsten z mince,“ usmál se Vratislav Čmiel (34), výzkumník z Vysokého učení technického v Brně.

Laboratoř v moravském Sillicon Valley bude fungovat podobně jako takzvaná coworkingová centra. Budoucí Einstein nebo Edison si zaplatí na pár hodin, den či delší dobu své místo v plně vybaveném sále. Technika je mu pak libovolně k dispozici.

FabLab, jak se unikátní místo ve vědeckotechnickém parku pod Medláneckým kopcem jmenuje, chce vedle kutilů přilákat i začínající firmy, které nemají ještě dost peněz na vlastní vybavení a potřebují sestavit prototypy svých vynálezů. Automaticky se předpokládá zájem vysokoškoláků z technických oborů, kteří sem mohou odskočit z přetížených školních laboratoří.

A co se bude – alespoň v prvních dnech - používat nejvíce? „Určitě laserová řezačka. Umožňuje gravírovat a řezat do plastů, dřeva nebo papírů,“ řekl Blesku koordinátor FabLabu Tomáš Mejzlík.

Začaly s tím americké univerzity

Nápad vytvořit síť FabLabů pochází z americké univerzity MIT. Vlastní laboratoř si může založit každý, kdo splní určité podmínky. Jednou ze základních myšlenek je vzájemné sdílení projektů, které ve FabLabu vzniknou. To proto, aby mohl kdokoli práci ostatních vylepšit a posunout dál nebo se jen z nápadů jiných učit.

Kolik to stojí?

Učedník vyndá z peněženky 149 korun za měsíc; začínající zájemce může chodit v pondělky 12 až 16 hodin, středy 19 až 23 a pátky 8 až 12. V ceně jsou asistenti, kteří poradí a vysvětlí.

Tovaryš vysází na dřevo 499 korun měsíčně – a jako zkušenější kutil má již navíc FabLab k dispozici na jeden celý den v týdnu – tedy 24 hodin.

Mistr zaplatí 999 korun a může celý měsíc nonstop žít uvnitř FabLabu. Tedy pokud nepotřebuje jíst nebo spát.

Kde a kdy?

Jihomoravské inovační centrum, Purkyňova 127, 4. patro. Nejbližší zastávka MHD je Vědeckotechnický park. Na ploše 182 čtverečních metrů jsou k dispozici tři laboratoře. Elektrodílna nabízí čtyři pracoviště s pájkami, osciloskopy, elektrickým nářadím a vybavením pro takzvaný internet věcí. Mechanická dílna je vybavena portálovou CNC frézkou, pilou, bruskou, vrtačkou a dalším nářadím. 3D dílna nabízí kromě jiného laserovou řezačku, trojrozměrné tiskárny a skener a řezací plotter.

Fotogalerie
14 fotografií