Ve čtyřech patrech, na ploše 10 tisíc m2 se dozvíte odpovědi na mnoho vašich otázek: Jak funguje lidské tělo? Jakou sílu má můj hlas? Co zažívají lidé při vichřici či zemětřesení? Jak vypadají rostliny, živočichové i věci pod mikroskopem? A na spoustu dalších. Exponáty zaujmou malé i velké, navíc se zde pořádají nejrůznější předváděcí akce i pokusy.

Thespian i Sexmise

Maskotem science centra je humanoidní robot jménem Thespian – jediný v ČR. Dokáže mluvit, zpívat, hýbat se od pasu vzhůru…  „Je to vůbec nejdražší exponát, který máme. Dali jsme za něj dva miliony,“ uvedl ředitel iQLANDIE Pavel Coufal.

S trochou zvědavosti čekají v centru na ohlasy návštěvníků na poněkud kontroverzní expozici s názvem Sexmise. Je největší svého druhu v Evropě a velmi názorně, ale zábavně a citlivě odpovídá na všechny dotazy ohledně dospívání a sexu. Vstup je sem od 12 let.

Oběma nohama ve vesmíru

Špičku ve své třídě představuje 3D planetárium. K promítání, které skutečně prožijete na vlastní kůži, je připraveno několik filmů. Procestovat můžete celou sluneční soustavu, podíváte se na vývoj života na Zemi nebo budete žasnout nad zázraky noční oblohy.

K dalším lákadlům patří i vodní svět se zpívající fontánou, kterou si můžete naladit podle svého. Několik hracích koutků pro děti, a zkusit tu můžete uzvednout i auto. Věřte, že se to podaří i malým dětem!

iQLANDIA v číslech:

* Celkové náklady na výstavbu: 400 milionů

* Počet expozic: 10

* Počet exponátů: 355

* Otevírací doba:

úterý až pátek a neděle: 9 až 17 h

sobota: 9 až 19 h

* Vstupné:

230 Kč/osoba

120 Kč/ dítě do 15 let

+ vstup do planetária:

90 Kč/osoba/projekce

60 Kč/dítě do 15 let/projekce

Fotogalerie
9 fotografií