Za Skippym do Austrálie

»Skippy, Skippy, Skippy je náš kamarád«, popěvek z dětského seriálu, který se vybaví takřka každému. Pokud chcete tato zvířata vidět ve volné přírodě, musíte do Austrálie. To je jasné. Ale kde je to nejlepší? Narazit na ně můžete v okolí národních parků Alpin a Kosciuszko, nejlépe vás k nim dovedou domorodci a zkušení průvodci.

Snídaně u goril

Moja, Richad, Kamba, Kijivu a další gorily, které jsou a nebo byli v pražské zoo jsou nejslavější u nás v Česku. V národním parku Virunga v Kongu je však můžete pozorovat v jejich přirozeném prostředí. Na světě jsou přitom jen dvě místa, kde je lze ještě spatřit. Horské gorily patří k nejohroženějším živočichům planety. Pro méně zdatné cestovatele nicméně doporučujeme poznávací zájezd s cestovní kanceláří a splehlivým průvodcem. To kvůli nestabilní politické situaci v zemi. „Náš průvodce prochodil rovníkovou Afriku křížem krážem, takže má dostatek zkušeností, aby vyřešil i nenadálé situace,“ říká Zuzana Vondrášková z CK S.E.N.

Výlet za tučňáky

Kolonie tučňáků a tuleňů a při troše štěstí možná i sem tam nějaká velryba. Takovou podívanou slibuje věčně bílá Antarktida. Ideální dovolená nejen pro milovníky zvířat, ale také klidu. Bílé ticho dokáže vyléčit pocuchané nervy a ulevit od každodenního stresu. Pohled na líné tuleně a kolíbavé tučňáky jednoduše zpomalí životní rytmus každému.

Prostě Havaj

Potrpíte si na mořské živočichy? Co takhle nakrmit žraloky či rejnoky? V Tichém oceánu, konkrétně na ostrově Bora Bora, nic nemožného! Zde na to mají speciální zátoku. Tyrkysová voda, laguny s bílým pískem a výhled na zelené hory v pozadí jsou jen příjemným bonusem navíc. Porovnejte své plavecké umění s elegantním stylem karet obrovských, které v tropické Polynésii také žijí!

Já si tak »trsám, trsám«

Když se řekne Madagaskar, vybaví se zejména dětem animovaný film, ve kterém zvířata ze zoo v New Yorku ztroskotala právě na tomto divokém ostrově. Pokud i vy patříte mezi fanoušky kreslených lemurů, vypravte se za těmi opravdovými do jediného místa na světě, kde mají své přirozené prostředí. Madagaskar vás odmění nejen panenskou přírodou korunovanou mohutnými baobaby, ale i unikátními zvířecími druhy. A možná si »zatrsáte« i s legendárním králem Jelimánem, vůdcem již zmiňovaných animovaných opiček.