Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vědci objevili nový orgán v lidském těle. Skrýval se ve střevech

Autor: Alexandr Božilov - 
5. ledna 2017
06:30

V trávicí soustavě lidského těla objevili vědci nový orgán, okruží. Jeho přesnou funkci zatím neznají. Mají ale za to, že jeho bližší poznání by mohlo pomoci při léčbě nemocí souvisejících se zažíváním. Průlomový objev publikoval uznávaný vědecký časopis Lancet.

Orgán pojmenovaný mesenterium, česky okruží, se nachází v zažívacím traktu mezi střevy. Původně se mělo za to, že jde o nevýznamnou skupinu struktur. Irští vědci však dospěli k závěru, že se jedná o samostatný orgán, který spojuje dutinu břišní se střevy.

Okruží popsal už na přelomu 15. a 16. století italský malíř a vědec Leonardo da Vinci. Možnost, že se jedná o samostatný orgán, ale začali vědci podrobně zkoumat teprve před několika lety. Jako první přišel s touto tezí v roce 2012 J. Calvin Coffey, výzkumník z Univerzity Hospital Limerick v Irsku. Od té doby se jeho tým snažil najít důkazy o tom, že se skutečně jedná o orgán.

Okruží Okruží | infografi ka Blesku

„Nyní můžeme říct, že jsme objevili nový orgán v lidském těle, který byl dosud nesprávně popisován. Přes sto let se anatomie mýlila. Tento orgán není rozdělený na části, jak se původně myslelo. Je to zkrátka jedna souvislá struktura,“ uvedl pro webové stránky univerzity Coffey.

Profesor J. Calvin Coffey Profesor J. Calvin Coffey | Youtube/UniversityofLimerick

Objev vyvolal v lékařských kruzích senzaci. Studenti se nyní budou učit o okruží jako o samostatném orgánu. Přepsat se tak budou muset i učebnice anatomie. Nová klasifikace okruží je už zapsána například v Henry Grayově anatomii lidského těla – jedné z nejznámějších lékařských učebnic na světě.

Okruží čeká intenzivní zkoumání

Vědci nyní budou zkoumat, k čemu nově objevený orgán přesně slouží. Poznatky z dalších výzkumů by totiž mohly vést k zefektivnění léčby různých nemocí spojených s trávicím ústrojím, včetně Crohnovy choroby či rakoviny.

Okruží Okruží | infografi ka Blesku

„Dalším krokem je funkce. Když porozumíte funkci, můžete definovat dysfunkci a tím pádem poznáte i nemoc. Dejte to celé dohromady a máte tu základ pro nové odvětví vědy týkající se okruží,“ nastiňuje Coffey další plány jeho vědeckého týmu.

Hunt ( 5. ledna 2017 14:06 )

tgbg:

ejvm1712 ( 5. ledna 2017 11:35 )

Leonardo to objevil a nyní to teprve pochopili?

parma49 ( 5. ledna 2017 10:44 )

Za to můžou rusové, bolševici, Zeman a staré struktury

GustavoWoltmann ( 5. ledna 2017 10:42 )

Neuvěřitelné, měli by se spíš soustředit na hledání nových léků proti dosud nevylečitelným nemocem.

ivoadler ( 5. ledna 2017 10:03 )

Zase jedna stará struktura. Že to ale trvalo, než ji objevili.

Zobrazit celou diskusi